MAREA BRITANIE a IEȘIT din jocul european. UK riscă să se destrame. PRIMELE REACȚII de la BUCUREȘTI

Răsturnare de situație în referendumul pentru Brexit. Britanicii au votat la referendum pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor realizate vineri dimineaţă de BBC şi Sky News, după numărarea voturilor în peste 300 din cele 382 de circumscripţii, transmite AFP.

Astfel, după numărarea voturilor în 326 din cele 382 de circumscripţii, în favoarea Brexitului au votat la referendumul istoric de joi 51,6% dintre britanici (13.949.127). Pentru rămânerea în UE au votat 48,4% (13.024.254). Cifrele sunt exact invers față de cele prezentate în urmă cu câteva ore. Rezultatele oficiale vor fi prezentate la ora 9.

Rata de participare la aceste scrutin a fost de 72,2%, conform datelor oficiale finale.

Marea Britanie, amenințată de destrămare după Brexit

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană „arată clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, a transmis Reuters vineri dimineaţa.

Votul din Scoţia la referendumul istoric de joi a fost copleşitor în favoarea rămânerii în UE, potrivit DPA. Tot pentru rămânerea au votat și locuitorii din Irlanda de Nord.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanţa înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,7% după numărarea voturilor în 333 din cele 382 de circumscripţii, potrivit Sky News.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum cu privire la părăsirea Regatului Unit. 55,3% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în Marea Britanie. Dacă rezultatele finale ale referendumului de ieri arată victoria taberei Brexit, este posibil ca Scoția să organizeze în scurt timp încă un referendum pentru ieșirea din Marea Baritanie.

Irlanda de Nord poate lăsa Marea Britanie pentru Irlanda unită

Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor media, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are „consecinţe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieşire.

Ideea unui referendum de unire cu Irlanda este suținută vineri dimineața și de Martin McGuinness, vicepremierul Irlandei de Nord.

Lira sterlină se prăbușește și ajunge la cel mai scăzut nivel din 1985

Temerile că rezultatul votului la referendumul istoric de joi din Marea Britanie va fi în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană au dus vineri dimineață la o depreciere semnificativă a lirei sterline, care a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani.
La primele ore ale dimineții, lira era cotată sub nivelul de 1,35/dolar, pentru prima dată după 1985.

Primele reacții de la București

În țară au apărut primele reacții, după rezultatul votului de la referendumul istoric de joi din Marea Britanie în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. Titus Corlățean, Mircea Geoană și Adrian Năstase au comentat pentru Antena 3 decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, dar și cum va afecta decizia lor pe cei aproximativ 300.000 de români din Marea Britanie.

Este un moment istoric. Va marca istoria Europei, va marca regulile forței de muncă, va afecta și România. Marea Britanie este principalul contributor al UE și România va primi mai puțini bani. Trebuie să avem o acțiune a Guvernului din România. Regulile forței de muncă se vor schimba și se vor înăspri. Regulile vor fi mai complicate”, a declarat fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Este o decizie monumentală, o veste care face înconjurul lumii. Reacția piețelor este extrem de severă. Nu-l văd pe Cameron să reziste în funcție.  Pentru Europa este o zi cumplită. Nu a existat așa ceva în Europa. Nu există pericol pentru români. Vor fi decizii destul de complicate. Europa se schimbă”, este de părere Mircea Geoană.

Efectul de bulgăre de zăpadă începe să se vadă. Este clar că și Olanda, care a mai avut astfel de momente, se vor produce astfel de consecințe. Ce este importantă este modificarea hărții geo-politice. Va rămâne o mare forță în Europa, va crește influența Rusiei. Românii de acolo au fost adesea parte a problemei, deși multe dintre contribuțiile lor au fost neglijate. Au fost considerați de multe ori oaia neagă, exemplu negativ. Cred că va avea loc un proces migraționist în sens invers” a spus Adrian Năstase.

sursa: STIRIPESURSE.ro/ACTIVENEWS.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *