ROEXIT? Românii cred că referendumul din Marea Britanie este LEGITIM și că el ar trebui ORGANIZAT și în ROMÂNIA

Rezultatele referendumului din Marea Britanie îi va afecta în mod direct și pe cetățenii țărilor membre UE care trăiesc aici.
Universitatea din Southampton a inițiat un proiect de cercetare al cărui scop este, printre altele, să descopere opiniile acestor cetățeni în legătură cu referendumul UE, dar și să estimeze care va fi efectul votului asupra cetățenilor UE rezidenți in Regatul Unit, informează www.ziarulromanesc.net.
Rezultatele preliminare ale acestei cercetări, publicate ieri, arată că opiniile românilor din Regatul Unit în legătură cu referendumul UE diferă de opiniile cetățenilor din alte țări UE.
Astfel, în vreme ce 52% din cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie consideră că referendumul este legitim și trebuia ținut, procentul în rândul respondenților români este mai mare, 63% dintre ei fiind de această părere.
1. Consideri că referendumul Marii Britanii despre rămânerea în Uniunea Europeană este legitim?
* Total UE nu include cetățenii Marii Britanii, Irlandei, Ciprului și Maltei.
Pentru a evalua nivelul de euroscepticism al respondenților, chestionarul a inclus și întrebarea „dacă respondenții ar prefera ca și țările lor de origine să țină un referendum despre rămânerea în Uniunea Europeană”. Rezultatele preliminare arată că 42% dintre respondenții români și-ar dori ca și România să țină un astfel de referendum.
Acest procent este considerabil mai mare decât cel al tuturor respondenților europeni (26%).
2. Crezi că și România ar trebui să țină un referendum despre rămânerea sa în Uniune Europeană?
* Total UE nu include cetățenii Marii Britanii, Irlandei, Ciprului și Maltei.
Procentul românilor care au declarat că doresc ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană este mai mare (11%) decât media tuturor respondenților (7%), însă, pe de altă parte, și numărul românilor care cred contrariul – că Regatul Unit ar fi trebuit să rămână în UE – este, de asemenea, mai mare (33%, în comparație cu media de 27%).
Rezidenții care nu au cetățenia britanică sau a unei țări ce este parte a Comunității de Națiuni britanice nu au avut drept de vot la referendumul de ieri.

ROEXIT? Un partid cere referendum și în România după Brexit

Forța Națională este singurul partid autohton care a cerut astăzi „referendum și în România prin care să ne afirmăm dorința imperativă de a avea drepturi egale în UE. Bruxelles-ul nu va mai putea refuza voința poporului român de a fi tratat cu respect în interiorul Uniunii”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forței Naționale, Clement Sava, „Brexitul este reacția firească a națiunii suverane în fața pretenției comisarilor UE de a-i dicta întregii Europe. Supremația Bruxelles-ului a luat sfârșit, iar pentru România e momentul să își afirme interesele și suveranitatea și să pună piciorul în prag: nu mai acceptăm să fim țară de mâna a doua în Uniunea Europeană!”. Mai mult, Clement Sava spune că „popoarele Europei au dat de mult semnalul că nu mai vor să fie tratate ca niște mase de manevră pentru interesele multinaționalelor, piese de domino în jocuri globale obscure” și că „Brexitul reprezintă palma dată de ideea națională încercării nefericite de a aglutina popoarele Europei și de a le transforma în populații”.

Forța Națională crede de aceea că „poporul român trebuie să ceară acum de la clasa politică să nu mai facă sluj la Bruxelles, ci să aibă curajul să obțină drepturile acestei națiuni: suveranitate, economie proprie și interese strategice”.

În continuare, Forța Națională consideră că „Uniunea Europeană va mai supraviețui numai pe baza colaborării între state suverane, cu respectarea specificului fiecăruia și cu anularea dreptului comisarilor europeni de a-i mai dicta fiecărei țări ce are și ce nu are voie să producă sau să consume și cum să trăiască”.

Tonul singurului partid din România afiliat la gruparea naționaliștilor europeni este categoric: „Nimeni nu mai are dreptul de astăzi înainte să ne impună cote obligatorii de imigranți, cote dezavantajoase de producție agricolă sau limitarea dreptului la politică economică și externă proprie, în avantajul nostru. Este timpul că România să își recapete dreptul de a exista, locul pe care trebuie să îl ocupe în Europa și să își ia destinul în propriile mâini”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *