Câţi bani vor primi mamele şi cine trebuie să depună cereri. Tot ce trebuie să ştii despre concediul de creştere al copilului

De la 1 iulie intra în vigoare modificările aduse programului de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Între cele mai importante noutăţi se număra eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei al indemnizaţiei, posibilitatea acordată tuturor părinţilor de a rămâne acasă doi ani şi prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie până la vârsta de 3 ani a copilului.

Cine beneficiază de concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului?
Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

 • Cererile pentru solicitarea unui drept nou şi actele doveditoare pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului/ stimulentului de inserţie/ sprijinului lunar şi alocaţiei de stat pentru copii se depun în continuare la primărie.
 • Conform noilor reglementări, începând cu 1 iulie 2016, părinţii care depun pentru prima dată o cerere pentru concediu şi plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului pot opta pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente pentru o perioadă de 2 ani şi apoi, dacă doresc reluarea activităţii, pot să depună cerere numai până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an şi 10 luni începând cu data de 1 iulie 2016, pentru acordarea stimulentului de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

 

Cuantumul indemnizaţiei şi a stimulentului de inserţie

Conform hotărârii de Guvern, limita maximă a indemnizaţiei de creştere a copilului este eliminată, ceea ce înseamnă că mamele cu venituri ridicate îşi vor calcula indemnizaţia în bază a 85% din veniturile nete realizate în ultimul an, fără ca suma rezultată să mai fie plafonata la 3.400 lei.

De asemenea, este eliminată şi condiţia de plată a impozitelor şi taxelor locale pentru că mamele să îşi menţină dreptul la indemnizaţia de creştere a copilului, iar cuantumul indemnizaţiei acordate persoanelor care au în întreţinere copii cu handicap este şi care solicită acordarea concediului pentru creşterea copilului cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani este şi ea majorata, de la 450 lei la 1.063 lei.

Astfel:

 1. limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţara garantat în plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim) faţă de 600 lei, cât era anterior;
 2. limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate;
 3. suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau pentru situaţii de suprapunere creşte la 85% din salariul minim brut pe ţara garantat în plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim) faţă de 600 lei, cât este în prezent;
 4. stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă, ceea ce înseamnă 532 lei în prezent.

Varianta care se aplică de la 1 iulie 2016

Persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat venituri timp de 12 luni venituri din salarii …supuse impozitului pe venit… pot beneficia opţional de următoarele drepturi:

a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi indemizatie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi o indemnizaţie lunară.

Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp ce cel puţin 12 luni venituri din salarii… supuse impozitului pe venit… beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precums i de o indemnizaţie lunară.

Indemnizaţia lunară reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţara garantat în plata.

a) indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei.
b) Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.

Nivelul indemnizaţiei se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut garantat pe ţara pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Cuantumul indemnizaţiilor lunare se majorează cu 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere;

Pentru persoanele care întorc la muncă cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani acordarea suplimentului de inserţie se prelungeşte până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
Suplimentul este în valoare de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei, respectiv 532 lei în prezent.

Persoanele care se întorc la munca înainte de împlinirea vârstei de un an au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 de lei pentru perioada rămasă până la împlinirea copilului a vârstei de doi ani.

Cine trebuie să depună cereri

sursa: MINISTERUL MUNCII/WALL-STREET.ro

Ministerul Muncii pune la dispoziţie şi o serie de respunsuri legate de cele mai frecvente întrebări despre programului de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Un comentariu la „Câţi bani vor primi mamele şi cine trebuie să depună cereri. Tot ce trebuie să ştii despre concediul de creştere al copilului

 • 16 decembrie 2017 la 9:17
  Permalink

  Sunt insarcinata in 4 luni,dar in ultimi 3 ani am muncit la aceasi firma am intrerupt si am plecat din tara in Anglia am muncit 2 luni si am ramas insarcinata dar a fost pe perioade acolo sa muncesti si am revenit in tara .iar aici mam angajat la o alta firma chiar daca sunt insarcinata afecteaza cu ceva daca muncesc daca sunt insarcinata in 4 luni voi mai beneficia de indemnizatie ??va multumesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *