Firma austriacă HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER este pe butuci. Ce a scris ”DER SPIEGEL” despre LOVITURA PRIMITĂ de compania care DEFRIȘEAZĂ ILEGAL PĂDURILE ROMÂNIEI. În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”!

Problemele companiei Holzindustrie Schweighofer au ajuns, din nou, în atenția celui mai influent ziar german, Der Spiegel. Publicația germană tratează de această dată pierderea de către cel mai mare procesator de lemn din România a certificatului FSC (alte detalii aici). ”Schweighofer (…) nu mai poate afirma că produsele sale de lemn ar corespunde criteriilor de sustenabilitate”, notează Der Spiegel. Acest amănunt are o importanță deosebită pentru Schweighofer, care riscă să-și piardă clienții săi europeni, în condițiile în care legislația din Uniunea Europeană prevede sancțiuni dure nu doar pentru cei care exploatează lemnul ilegal, ci și pentru firmele care utilizează și/sau comercializează lemn și produse din lemn a cărui proveniență nu poate fi probată că ar fi legală.

lemn-2

”Firmei austriece Holzindustrie Schweighofer i-a fost retras certificatul FSC. Schweighofer, unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din Europa, cu vânzări de 650 milioane de euro nu mai poate afirma ca produsele sale de lemn ar corespunde criteriilor de sustenabilitate („controlled wood“ – controlul provenienței lemnului, n. RC) ale Forest Stewardship Council (FSC). Suspendarea prestigiosului certificat, o măsură pe cât de drastică, pe atât de rar aplicată, nu vine însă pe neașteptate.”, arată Der Spiegel.

”Ecologiștii de la WWF și EIA din SUA suspectează de mai mult timp această firmă, activă cu precădere în România, că ar sta la originea multor tăieri ilegale. 400.000 de hectare, aproximativ 6% din suprafața pădurilor din România, ar fi fost tăiate fără aprobări după Revoluție, estimează Curtea de Conturi. În ciuda faptului că autoritățile au identificat deja în fabricile Schweighofer din România lemn ilegal, austriecii au obținut la începutul anului 2016 un certificat FSC. Acest certificat, emis de firma Quality Austria, a fost însă contestat de WWF (Germania). “Era de nesuportat ca un distrugător al mediului înconjurător să se poată ascunde în spatele unui certificat obținut drept favoare“, spune specialistul în silvicultură al WWF, Johannes Zahnen.

Holzindustrie Schweighofer

Protestul a avut efect: După ce firma austriacă de certificare, care nu răspunsese la întrebările ecologiștilor, a rămas fără dreptul de certificare FSC în urma descoperirii unor deficiențe la auditare s-a văzut nevoită să tragă semnalul de alarmă și să suspende certificatul emis pentru Schweighofer. Cât de inconsistente fuseseră controalele austriecilor (ale firmei de auditare – n.r.) reiese dintr-un comunicat sec al FSC: procesul de auditare a fost „nesatisfăcător“ și insuficient pentru a identifica încălcări ale normelor din partea Schweighofer. Până și purtătorul de cuvânt al procesatorului de lemn admite că auditul FSC ar fi durat doar patru zile; firma dispunând însă de mai multe puncte de lucru în România și Austria.

Schweighofer consideră că este pusă în mod nedrept la stâlpul infamiei și asigură că ar depune „toate eforturile imaginabile“ pentru a livra clienților săi lemn din surse sustenabile. Cât de credibile sunt aceste afirmații se va dovedi în urma unei investigații mai ample a FSC, care se va încheia în septembrie.”

NE PASĂ? În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”! În atenția ANPC

Lanțul de magazine SPAR Austria a anunțat în mai multe postări pe pagina oficială de Facebook că ”nu mai lucrează cu Schewighofer ca și furnizor” și că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Suspendarea certificării FSC nu produce însă efecte și în România. Dintre lanțurile de magazine care comercializează produse de la Holzindustrie Schweighofer doar Hornbach a răspuns întrebărilor România Curată, în timp ce Bricostore, Dedeman și Obi păstrează tăcerea. Cei de la Hornbach au anunțat că vor verifica informațiile și proveniența produselor din lemn, o specificare oarecum ciudată, în condițiile în care tocmai certificarea ar fi trebuit să garanteze asta.

Din păcate însă, din discuțiile purtate cu diferite persoane care au achiziționat produse Schweighofer din magazinele Hornbach și Dedeman, acestea nu sunt obișnuite să verifice dacă firma producătoare are certificate de sustenabilitate. Totuși, unii dintre ei au spus că vor fi mai atenți pe viitor. În acest timp, în ciuda faptului că informația că certificatul de sustenabilitate este suspendat a ajuns până în Der Spiegel, Schweighofer nu are nicio greață să afirme că produsele firmei sunt din ”lemn din păduri europene exploatate judicios”!

Conform informațiilor, Holzindustrie Schweighofer comercializează produsele ei în România prin intermediului lanțurilor de magazine Hornbach, Bricostore, Dedeman și Obi. RC a solicitat un punct de vedere de la toate aceste companii, întrebându-le ce măsuri au luat după ce corporației Schweighofer i-a fost suspendat certificatul FSC. Singurul răspuns l-am primit de la Hornbach, care ne-a comunicat că nu renunță la a comercializa plăcile de lemn ale companiei austriece. Cei de la Hornbach au afirmat însă că ulterior apariției informației despre pierderea certificării FSC, ar fi cerut companiei Schweighofer să elimine de pe etichetă orice referire la ”sustenabilitate”.

”Hornbach procură produse din lemn exclusiv din industria silvică sustenabilă și responsabilă din punct de vedere social – produse ce deţin un certificat FSC valabil. Toți furnizorii noştri sunt controlați și auditați regulat de instituții de verificare independente, la cererea noastră. Astfel, vindem doar lemn provenit din surse legale. Cu atât mai mult, menţionăm că ne-a surprins rezultatul verificărilor efectuate de WWF, EIA și Agent Green. Din acest motiv, luăm aceste acuzații foarte în serios și le verificăm. Face parte din obligaţiile Hornbach să investigăm eventuale abuzuri. În cazul în care se va stabili că un furnizor sau un producător a procurat și prelucrat lemn provenit din surse ilegale, împotriva reglementărilor noastre, vom înceta raporturile comerciale cu acesta imediat. Vă asigurăm că Hornbach, în calitate de comerciant, va apela la toate mijloacele pentru a stabili legalitatea provenienței produselor din lemn prelucrate pe care le comercializează”.

România Curată a insistat, solicitând o clarificare de la Hornbach, în condițiile în care suspendarea certificatului FSC face ca Schweighofer să nu aibă cum să probeze că lemnul utilizat ar fi exploatat sustenabil. ”Dorim să vă asigurăm de faptul că Hornbach poartă un dialog strâns cu furnizorii și ONG-urile. Din cauza unor divergențe, compania Schweighofer nu își mai poate însoți produsele lemnoase de certificatul FSC. Situația se află în curs de verificare din partea FSC. Noi urmărim ancheta și așteptăm rezultatul verificării, după care vă vom informa. Până la acel moment, declarația transmisă este tot ceea ce vă putem furniza”, a fost răspunsul primit.

Jurnaliștii de la România Curată a ajuns și în magazine Hornbach și Dedeman. Produsele Schweighofer sunt bine-mersi la vânzare, ba, mai mult, însoțite de specificația ”lemn din păduri europene exploatate judicios”. Reporterul RC a discutat cu diferiți clienți, pentru a afla în ce măsură certificarea de sustenabilitate contează:

”Normal, contează. Dacă aș ști că lemnul nu provine din păduri exploatate sustenabil nu aș mai cumpăra.” (Vlad, 38 ani)

”Nici nu știam că e Schweighofer. Știu de ei, că am auzit. Acum că mi-ai zis, contează. Eu, după părerea mea n-aș lua, dar nevoia, necesitatea. Pe viitor voi fi mai atent, dar în condițiile exprimate mai înainte. N-am alternativă, ce să fac? Și mai e o chestie. Eu ca și client am toată încrederea că poate nu-i așa. Că poate vine dintr-o pădure unde se poate exploata. N-am de unde să știu ca și cumpărător. Ca și client, cine se gândește că e dintr-o pădure exploatată aiurea de ei?”. (Cristian, 43 ani)

”Mi se pare că e atât de infect sistemul ăsta. Pe măsură ce citești știrile constați că nu interesează politicul. E neimplicat total. O arde-n București. Mi-e groază. Mi-e groază de ce vine.” (Alex, 35 ani)

”Acum, sincer, nu m-am uitat. De fapt caut ceva de genul ăsta, ca să-mi fac o modificare la mobilă. Că am mobilă de lemn masiv. De obicei iau pal, că ăla se potrivește. Dar acum ca să-mi iasă în ton cu mobila, vreau neapărat un panou din lemn masiv. Normal că mă interesează să provină din păduri din care se taie cu păsare. Pe de altă parte, mă interesează să fie făcut în România. Dacă am de ales, aș putea lua și altceva. Că mi-ați spus dumneavoastră acum că scrie pe etichetă, m-am uitat și am văzut și eu. Dar altfel, vă spun sincer, nu se uită absolut nimeni la treaba aia”. (Cristian, 34 ani)

”Știu, sunt ăia cu… N-aș mai cumpăra. N-aș cumpăra. Nu m-am uitat pe etichetă, dar am bănuit eu că de la ei ar trebui să fie. N-aș cumpăra, dar vezi tu: Ei lucrează calitatea asta, care-i bună și de-aia iau. Dar sunt foarte împotriva lor”. (Daniel, 59 ani)

”Să ni se ofere variante”. (Lia 58 ani)

”Când mă uit la plăcile astea de lemn, deși este un lemn frumos, de calitate, un produs natural de calitate superioară, în mod clar cunoscându-i proveniența nu l-aș putea cumpăra. Având în vedere ce se întâmplă în Parcurile Naționale din România, Parcuri Naționale numai cu numele, zic nu. Mă uit la scândurile astea și văd doar valoare risipită”. (Cipri, 34 ani)

”Știu cine-s Schweighofer, că stau la poalele Retezatului și văd mașinile cu lemne când trec. Însă eu iau doar o chestie mică pentru un scăunel al fetiței. Ceva de genul ăsta vreau să iau. Contează însă că mi-ați spus. Mă voi gândi de două ori”. (Dan, 33 ani)

”Nu contează pentru mine ce scrie pe etichetă. Pentru mine nu contează în decizie, nu mă influențează.  Eu vreau să-mi cumpăr niște scânduri, atâta tot. Chiar mă gândeam de ce nu-s în stare să facă și românii așa calitate și trebuie să vină un austriac să le producă. Mi-e ciudă că vin alții să taie lemnul de aici să-l vândă cu bani grei”. (Ciprian, 39 ani)

sursa: ROMANIACURATA.ro

2 comentarii la „Firma austriacă HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER este pe butuci. Ce a scris ”DER SPIEGEL” despre LOVITURA PRIMITĂ de compania care DEFRIȘEAZĂ ILEGAL PĂDURILE ROMÂNIEI. În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”!

 • 18 februarie 2017 la 18:37
  Permalink

  domle’ ori sunt tampiti ori suntem cretini. Astia ne chelesc tara si urlam a „democratie occidentala”. In hypermarketuri NU AVEM VOIE sa vindem produse romanesti ca nu ne lasa DEMOCRATIA occidentala! Mai exista romani in tara asta in afara de KLAUS? Generatia facebucsi va sesiza prea tarziu ca multinationalele nu dau de lucru fraierilor, ci doar ii lasa fara lucru! Unii si-au dat seama, dar prea putini…Tot femei de serviciu si slugi suntem! Astis vin si ne praduiesc si noi ii omenim cu paine si sare.

  Răspunde
 • 7 decembrie 2017 la 11:27
  Permalink

  Se pare ca mafia lui Klaus chiar ne crede prosti pe toti romanii. In Austria aceste produse , fabricate si in Romania , sunt retrase din magazine, insa se vind în Romania cu mentiunea penibila „lemn din păduri europene exploatate judicios”. Cred ca normal ar fi „lemn defrisat ilegal”.
  Daca am avea Justitie ar trebui sa se autosesizeze referitor la dezastru si indiferent ce spune Cotroceniul sa actioneze in consecinta , chiar daca sotia presedintelui risca sa nu se mai plimbe cu decapodabila si sa puna in pericol viata elevilor.
  Deasemeni mafia lemnului trebuie sa fie si in atentia ANPC , care in ultima perioada confirma statutul de decor. Sa fie oare sugestionata pozitia respectiva , chiar de la Cotroceni?
  Interesant de stiut si despre aceasta mare hotie. Timpul le va rezolva pe toate. Tortionarii anilor ’50 sint cele mai bune exemple. Santa Klaus sa nu creada ca , chiar este un mic Dumnezeu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *