Gutău, validat de magistraţii vâlceni dar… invalidat din nou de CCR

Gutău, validat de magistraţii vâlceni dar… invalidat din nou de CCR Mircia Gutău invalidat de două ori într-o lună.Invalidat de Judecătoria Rm. Vâlcea ca primar al Râmnicului şi validat de magistraţii din Vâlcea prin încălcarea Constituţiei, fostul edil al Râmnicului a fost scos din Primăria Râmnicului de magistraţii CCR care au decis că un condamnat penal nu poate ocupa o funcţie publică. În consecinţă, conform deciziei CCR aşa zisa sa înscăunare în calitatea de primar nu va mai avea loc… sau cel puţin aşa ar trebui dacă oficialii vâlceni ar respecta litera legii… Constituţia României.
Cei doi magistraţi din Vâlcea care au decis azi (6 iulie) validarea lui Mircia Gutău ca primar au făcut-o prin încălcarea Constituţiei României. Conform sesizării făcute de preşedintele Klaus Iohannis, Andra Marina şi Alexandru Blejnar au stat cu fundul pe Constituţia României atunci când au decis reîntoarcerea acestuia în funcţia de primar. Cei doi s-au grăbit să-i dea o decizie favorabilă, până la pronunţarea Curţii Constituţionale a României cu privire la neconstituţionalitatea legii referitoare la statutul aleşilor locali, la dreptul condamnaţilor penali de a accede într-o funcţie publică după primirea unei decizii definitive într-un proces penal de corupţie, respectiv de luare de mită.
Conform afirmaţiilor lui Klaus Iohannis, Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care permite condamnaţilor penali să ocupe în continuare funcţii publice, aduce atingere luptei anticorupţie. Parlamentarii n-au ţinut cont de prevederile Constituţiei şi au modificat legea în funcţie de interesele personale sau ale partidului.
„Diminuarea prin lege a standardelor de integritate şi de luptă împotriva corupţiei, în sensul că încetarea mandatului de ales local intervine doar în cazul condamnării definitive pentru infracţiunile de dare şi luare de mită, iar nu şi în cazul altor fapte de corupţie prevăzute în Codul penal şi în alte legi speciale, este de natură să afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum şi angajamentele internaţionale asumate de România. Se încalcă, în consecinţă art. 11 coroborat cu art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…) Noua opțiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real și vine în contradicție cu valorile sociale ocrotite prin lege. În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală și cu privire la care instanța a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcțiilor și demnităților publice în coordonatele statului de drept”.
CCR – aruncă corupţii din instituţiile publice
În baza sesizării făcute de preşedintele României în data de 22 iunie, pe modificările făcute de parlamentari anul trecut, Curtea Constituţională a României a admis miercuri, 6 iulie, în unanimitate, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.
„O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea preşedintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o în totalitate neconstituţională.
Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu şi că soluţia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcţiei de ales local”, a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.
Decizia a venit cu câteva ore după pronunţarea instanţei vâlcene care a dat hotărârea într-un timp record… nici 30 de minute, în baza unui precedent din Piatra Neamţ.
Conform CCR… Mircia Gutău a pierdut din nou mandatul de primar al Râmnicul… De fapt l-a pierdut de două ori într-o lună… Învestirea nefiind făcută, deci nici jurământul depus, se poate considera că acesta va fi obligat să se supună deciziei CCR. Rămâne de văzut ce decizie va lua prefectul Radu Renga şi în baza căror acte legislative.
Legea propune încetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al CJ să se producă doar în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare pentru sancţiunile de dare de mită şi luare de mită încetarea de drept a mandatului să se producă în cazurile de hotărâre judecătorească rămasă definitivă… iar Mircia Gutău se încadrează perfect pe legea respectivă.

Un comentariu la „ Gutău, validat de magistraţii vâlceni dar… invalidat din nou de CCR

 • 20 iulie 2016 la 14:51
  Permalink

  Esti ariana, duduie!
  Pierde mandatul daca este condamnat cand este in functie!
  Nu daca a suferit anterior o condamnare!
  Daca nu te ajuta mintea, mai intreaba pe cei care stiu!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *