PARCUL NAȚIONAL CHEILE NEREI-BEUȘNIȚA, distrus și defrișat de ROMSILVA, care nu a mai aşteptat APROBAREA Planului de Management

”Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, ogașul Ulmul Mare, la cca un km de Nera (zona Izbucul Iordanului – sălașul lui Vogiun) au apărut TAF-urile și drujbele… cu tot respectul dragi silvicultori, NU AȘA se administrează o arie protejată!”, este mesajul care însoțește fotografiile postate duminică pe Facebook de către Alexandru Borza.

cheile-nerei-taieri-5

Imaginile au fost preluate și de Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, cu mențiunea: Romsilva nu a mai aşteptat aprobarea Planului de Management a Parcului Naţional Cheile Nerei. Pentru că nu se ştie cum va arăta acest document în final, a trecut în grabă la fapte oferind o lecţie de “protecţie” a naturii pentru cei mici.

Cornel Popovici Sturza, președintele GEC Nera, a confirmat pentru RC, că fotografiile sunt surprinse într-o zonă în care Romsilva nu ar putea tăia pădure dacă Planul de Management realizat de USMAVB Timișoara în cadrul unui grant european ar fi aprobat de Ministerul Mediului. ”Dacă ne poziționăm în raport cu reglementările actuale, în baza cărora se produc autorizări și deschideri de parchete în interiorul Parcului, ele sunt niște tăieri legale. Asta pentru că deschiderea de parchete de către Romsilva se face în baza unei zonări interne anacronice a Parcului Cheile Nerei, elaborată pe vremea ministrului Ilie Sârbu în Guvernarea Năstase, în care zona specială de conservare ocupă foarte puțin din suprafața Parcului. În momentul de față Romsilva ține cu dinții de această zonare. Aceste tăieri ar fi însă ilegale dacă s-ar aproba proiectul de Plan de Management elaborat de Universitatea de Științe Agronomice din Timișoara, terminat încă din 2015 și care a parcurs toate etapele. Acolo acum se taie masiv, parcă cumva simțind că acolo cândva cei de la Romsilva vor fi stopați”, a spus Cornel Popovici Sturza.

Romsilva încearcă blocarea aprobării Planului de Management elaborat de USAMVB Timișoara și înlocuirea lui cu un plan propriu, în care suprafețele protejate sunt diminuate drastic, pe care speră să-l aprobe cu ajutorul unui Consiliu Științific numit luna trecută. După publicarea acestor informații, la începutul săptămânii trecute, noul Consiliu Științific a amânat avizarea planului de management întocmit de Romsilva, deși acesta fusese scopul convocării ședinței.

cheile-nerei-taieri-3

cheile-nerei-taieri-4

Copiii ieșiți în drumeție la sfârșitul săptămânii trecute în Parcul Național Cheile Nerei–Beușnița au avut ocazia să admire ”amenajările peisagistice” marca Romsilva: cu drujba și cu TAF-ul…

Cine îl minte pe ministrul Mediului (documente). Și cum și-a schimbat Romsilva strategia, după ce RC i-a dezvăluit planul de făcut praf pădurile din Parcul Național Cheile Nerei

”Cine v-a spus d-voastră că astăzi se organizează o ședință a Consiliului Științific, în care se votează un alt plan de management?”, a fost reacția agresivă a secretarului de stat Traian Lascu, în timpul întâlnirii care a avut loc ieri (luni) dimineață între reporterul România Curată și reprezentanți ai Ministerului Mediului, în frunte cu ministrul Cristiana Pașca Palmer. Domnul Lascu încerca astfel să nege că ieri ar fi fost programată o ședință a Consiliului Științific al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, menită să avizeze un Plan de Management diferit (și mult mai restrictiv în privința zonelor de protecție a pădurilor) de cel realizat și avizat deja de fostul Consiliu Științific, realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timișoara. Prin votul noului Consiliu Științific, suprafețele de protecție specială și integrată din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița ar urma să fie reduse de la 55% la 40% din suprafața totală a ariei protejate, după ce, oricum, la presiunile Romsilva, acestea suferiseră deja o diminuare de 15 procente.

Încercând să nege că noul Consiliu Științific al parcului (numit în urmă cu doar două săptămâni) ar avea ca obiectiv votarea unui Plan de Management mai favorabil tăierilor de pădure vizate de Romsilva, secretarul de stat Traian Lascu vroia să demonstreze că informațiile publicate ieri de jurnaliștii de la România Curată ar fi eronate. Ei bine, nu sunt, drept dovadă puteți vedea mai jos invitația transmisă membrilor Consiliului Științific, pentru ședința de ieri.

invitatie consiliu stiintific 1invitatie consiliu stiintific 2

Așadar, în invitația transmisă, scrie negru pe alb: ”analizarea în vederea avizării Planului de management al Administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița”. Din acest document știa România Curată care a fost scopul ședinței noului Consiliu Științific. Problema este că Parcul Național are DEJA un Plan de management, cel realizat de USMAVB Timiș (vezi detalii aici), avizat de (fostul) Consiliu Științific, cu încadrare de la APM Caraș-Severin și în aprobare la Ministerul Mediului! Cum Administrația Parcului aparține Romsilva, planul supus analizării și avizării estem așa cum a scris RC, cel realizat de Romsilva.

Consiliul Științific a început analizarea noului plan de management (cel în care zonele protejate sunt mult mai mici), dar după apariția articolului din România Curată, seara târziu, nu ajunseseră și la un vot legat de noul plan.

În acest moment, situația e de domeniul absurdului: există un plan de management realizat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană de către USAMVB; acest plan a fost votat de fostul Consiliu Științific; legalitatea adoptării primului plan este contestată informal (demontarea acuzațiilor aici), dar nu și formal. Astfel, se încearcă modificarea unui plan de management cât se poate de legal, care nu a fost însă pus în aplicare (!), de către un nou Consiliu Științific (numit în urmă cu doar două săptămâni), cu un plan realizat de Romsilva. Dincolo de considerentele și acuzațiile obiective și cele subiective legate de membrii fostului, respectiv actualului Consiliu Științific, povestea se rezumă astfel:

 • 70% era suprafața zonelor de protecție strictă și integrală din Planul de management realizat inițial de USMAVB;

 • 55% este suprafața zonelor de protecție strictă și integrală din Planul de management votat de fostul Consiliu Științific, în urma modificărilor făcute în etapele de încadrare și, mai ales, aprobare;

 • 40% este suprafața zonelor de protecție strictă și integrală din Planul de management realizat de Romsilva, care este supus analizării și avizării (momentan amânate) noului Consiliu Științific;

 • 75% este suprafața de protecție, conform recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

sursa: ROMANIACURATA.ro

Un comentariu la „PARCUL NAȚIONAL CHEILE NEREI-BEUȘNIȚA, distrus și defrișat de ROMSILVA, care nu a mai aşteptat APROBAREA Planului de Management

 • 6 iulie 2016 la 13:53
  Permalink

  Romsilva nu are ce cauta la administrarea parcurilor nationale, este un conflict total de interese. Ministra mediului, care sprijina aceast conflict de interese, este complice la masacrarea ultimelor colturi de natura!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *