Canada se pregăteste să ridice VIZELE pentru ROMÂNIA, pentru a nu risca un VETO asupra acordului de LIBER-SCHIMB cu Europa

Canada se pregăteşte să anuleze regimul de vize impus României şi Bulgariei, pentru a deschide drumul ratificării acordului de liber-schimb dintre Ottawa şi Bruxelles, scrie cbcnews.ca.

Săptămâna viitoare, ministrul pentru Imigraţie John McCallum se va deplasa la Bruxelles pentru a rezolva chestiunea vizelor impuse celor două ţări.

Informaţia vine după ce Comisia Europeană a consimţit marţi să ceară avizul parlamentelor naţionale din UE pentru adoptarea tratatului de liber-schimb UE-Canada. Acest lucru înseamnă că fiecare parlament naţional ar putea să respingă acest acord.

Comisia Europeană şi statele membre ale UE au ca obiectiv semnarea acestui acord la finele lui octombrie, în cadrul unui summit la care este invitat şi Justin Trudeau.

În aprilie, UE a acordat Canadei şi Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor ameninţând că, în caz contrar, ar putea impune vize pentru cetăţenii canadieni şi americani.

Cotidianul canadian notează că nu este clar dacă UE va pune în practică această ameninţare, având în vedere potenţialele consecinţe economice.

Dar, chiar dacă nu li se vor impune vize, canadienii risca un veto asupra acordului de liber schimb.

În cazul în care o ţară europeană refuza să ratifice acordul, votul ar avea efectul unui veto.

Sorin Moisa, europarlamentar roman, a declarat pentru CBC News că, dacă o soluţie nu este anunţată săptămâna viitoare, ar trebui „cel puţin” să fie anunţată în septembrie. „Altfel avem o problemă majoră”, a avertizat el.

sursa: HOTNEWS.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *