NU VĂ VINDEȚI PĂMÂNTUL! „Domnule Irimescu, dacă noi, BELGIENII sau STRĂINII, venim să cumpărăm în România teren, ROMÂNII ce vor fi? Vor fi SLUGILE NOASTRE”

Maxim 50 ha, diplomă de agricultor sunt două dintre filtrele pe care ministrul agriculturii vrea să le introducă în noul proiect de lege privind vânzarea pământului românesc către străini. Achim Irimescu vrea să împace și fermierii, dar și Bruxelles-ul. Ministrul agriculturii și-a amintit o întrebare șocantă care i-a fost pusă cu ani în  urmă la o întâlnire oficială.

Cu ani în urmă, invitat în Belgia, mi s-a pus problema extrem interesant și eu am rămas șocat de întrebare. Domnule Irimescu, dacă noi, belgienii sau străinii, venim să cumpărăm în România teren, românii ce vor fi? Vor fi slugile noastre,” a povestit ministrul agriculturii, joi, într-o conferință de presă.

Întâmplarea șocantă i-a rămas pe banda memoriei ministrului Achim Irimescu și i-a revenit la discuțiile pe marginea modificării legii vânzării terenurilor către străini, o lege prin care România să pună frână acestor înstrăinări, dar să nu supere nici Bruxelles-ul.

În noua lege vom introduce condiții sau cerințe care să ne permită să deținem la Ministerul Agriculturii o situație clară a vânzării terenurilor. Avem în vedere condiții pentru persoanele fizice care să vizeze clar că persoana în cauză, dacă vrea să facă agricultură, să demonstreze că este absolventă de cursuri agricole, să aibă calificarea necesară. Avem în vedere să introducem și limitări ale suprafeței vândute, să interzicem total vânzarea nu se poate pentru că suntem pe piața unică europeană. La un moment dat am avut un proiect de lege care viza limitarea la o anumită suprafață, știu că era vorba de 50 ha pentru persoanele fizice,” spune ministrul.

Modelul pe care dorește să-l copieze Ministerul Agriculturii pentru această lege este cel francez, iar argumentul este că pare cel mai sigur model, unul care ferește România de infringement.

Cred că pentru legea vânzării terenurilor la nivel european trebuie să ne orientăm către modelul francez pentru că respectă toate reglementările europene. Chiar îmi amintesc că un europarlamentar german a dorit să cumpere teren agricol în Franţa şi nu a reuşit. Chiar a mers la Curtea de Justiție, dar nu a avut câștig de cauză. Deci este foarte important cum scriem această lege.

Chiar îmi amintesc că, atunci când eram secretar de stat, într-o discuție la Bruxelles, ni s-a spus: puteți să introduceți niște limite cu o condiție, să aveți niște obiective clare de atins. Cred eu că România are niște obiective clare de atins. Securitatea alimentară a nației române este unul dintre ele.

M-aș referi la faptul că este nevoie să comasăm terenurile pentru că avem o situație extrem de delicată ca să nu zic altfel. 3,8 milioane de ferme, discutăm aici de aproape 14 milioane ha teren agricol, din care 9,3 milioane ha teren arabil. Nu avem o evidență certă cât pământ s-a vândut în România. Am cerut APIA să vină cu date (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.), pentru că cine cumpără teren îl și lucrează, urmărește să ia subvenția, așa că o primă idee o putem avea după ce va spune APIA care este situația. Am cerut și la Asociația Notarilor din România să ne dea o situație exactă pentru că, într-adevăr, ei au o situație foarte clară,” a explicat Irimescu.

Săptămâna viitoare, ministrul agriculturii are întâlnire cu liderii fermierilor și vor pune pe hârtie acest proiect al legii vânzării terenurilor.

Într-un dialog cu fermierii noștri și cu Bruxelles, ca să evităm orice problemă, o să adoptăm o lege pe care ne-o dorim cu toții,” a adăugat ministrul agriculturii.

sursa: AGROINFO.ro

2 comentarii la „NU VĂ VINDEȚI PĂMÂNTUL! „Domnule Irimescu, dacă noi, BELGIENII sau STRĂINII, venim să cumpărăm în România teren, ROMÂNII ce vor fi? Vor fi SLUGILE NOASTRE”

 • 7 iulie 2016 la 7:44
  Permalink

  CU CE VRETI COMUNISTILOR SA LE MUNCEASCA TARANI ? SATELE SUNT IMBATRANITE PENTRU CA CEI TINERI AU PLECAT IN ORASE SI CEI MAI MULTI IN STRAINATATE . CEI CARE TOTUSI VOR SE LOVESC DE FUNCTIONARI INCOMPETENTI SI DE LEGI FACUTE FARA CAP . NU SE LUCREAZA PRACTIC CI DUPA URECHE SI DIN BIROU BINE INCALZIT SI VARA RACOROS CHELTUIELI DIN BANI FRAIERILOR . DETINEM DE LA BUNICI 7,86 HA PAMANT ARABIL IN COMUNA SARULESTI JUD CALARASI SI ESTE ARENDAT PENTRU CA NU AVEM UTILAJE SAU SA FIM INCURAJATI DE STAT PRIN DIVERSE PROGRAME SI NICI DOCUMENTATI PENTRU A PUTEA VEDEA LUCRURILE IN CONFORMITATE CU LEGEA . DE LA ARENDAS IN ANUL 2014-2015 AM PRIMIT APROX.4200 RONI DINTRE CARE 16% IMPOZIT PE PROFIT PLUS CA AM PLATIT IMPOZIT LA PRIMARIE PENTRU SUPRAFATA ARENDATA SI ATUNCI SCAZAND TOATE ASTEA CU CE AM RAMAS . VORBIM SA NE AFLAM IN TREABA DIN AFARA CAUZEI . FACEM BUZUNARELE MARI ALTORA DAR MARI MARI DE TOT .

  Răspunde
 • 7 iulie 2016 la 7:53
  Permalink

  P.S SI SUBVENTIA DE LA STAT O PRIMESTE TOT ARENDASUL CU CARE PLATESTE PROPRIETARUL DE TEREN IAR BOIERUL RAMANE CU GROSUL . DE PE URMA BATRANILOR CARE DETIN SUPRAFETE DE TEREN MULTI AU FACUT AVERI IMENSE DIN ARENDARI . SE FAC CONTRACTE PE KG DE GRIU LA HA IAR EL IN CULTURA PUNE IN MARE PARTE CULTURI CARE SA IL AVANTAJEZE CAT MAI MULT .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *