DECLARAȚIE-ȘOC a MINISTRULUI AGRICULTURII: „Oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădițe de fructe și legume, dar uitați că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi”

Irimescu a declarat, miercuri, la Suceava, la o întâlnire cu fermierii, că în sectorul pomicol, pe subprogramul pomicol, accesul la fonduri este „aproape de zero”, menţionând că felul în care s-a elaborat măsura nu a permis utilizarea banilor în cadrul acestui subprogram.

Potrivit ministrului, actualul premier, fostul comisar pe Agricultură Dacian Cioloş, a ţinut foarte mult la acest subprogram pentru că România era un mare producător de fructe a devenit importator de fructe.

„Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădiţe de fructe şi legume pentru calitatea extraordinară şi mulţi erau şocaţi de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitaţi că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi”, a spus ministrul Agriculturii.

El a adăugat că va trebui să fie revizuită politica în ceea ce priveşte măsura pentru pomicultură, menţionând că nu se poate declara mulţumit, întrucât condiţiile impuse nu le permit celor interesaţi să acceseze fonduri.

Irimescu a menţionat că sunt fonduri europene care se acordă prin organizaţii de producători în sectorul vinului şi al legumelor şi fructelor şi le-a cerut fermierilor suceveni să se asocieze.

„Dacă nu avem organizaţii de producători, şi nu avem, pierdem sume foarte mari”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, anual, sute de milioane de euro care sunt acordaţi separat de bugetul repartizat statelor membre se repartizează de la Bruxelles ţărilor care au astfel de organizaţii.

sursa: MEDIAFAX.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *