LEGĂTURA dintre HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER și SCLAVII din Argeș. Lemnul tăiat de copiii găsiţi în lanţuri la Berevoeşti, a ajuns la Holzindustrie Schweighofer

Sclavia încă se practică în România secolului XXI, chiar sub ochii autorităților. Bătuţi crunt, umiliți și obligaţi să muncească, acestea sunt chinurile cumplite la care au fost supuse zeci de persoane, printre care si copii, de către membrii unei grupări implicate în mafia lemnului.

Totul s-a întâmplat în comuna Berevoești, județul Argeș. Deși primarul încearcă să se disculpe, un material al celor de la Agent Green, făcut public în primăvara lui 2015, arată contrariul.

Dacă autoritățile locale ar fi ascultat avertizările ONG-iștilor, nu s-ar fi ajuns într-o situație demnă de Evul Mediu.

Potrivit documentelor prezentate de Gabriel Păun de la Agent Green, “firma care a tăiat pădurile retrocedate ilegal aparține lui Proca Fănel, fostul primar al comunei Berevoești, Argeș”, tatăl actualului primar, Florin Bogdan Proca.

Mai mult, Păun spune că “acest caz a fost adus în atenția Parlamentului României, Ministerului Mediului și Pădurilor și RNP Romsilva și a rămas nesoluționat până în ziua de astăzi”.

Un martor a declarat pentru Agent Green că lemnul care se taie în Argeș ajunge la SebeșAcolo unde se află fabrica firmei austriace Holzindustrie Schweighofer, acuzată de defrișări ilegale pe teritoriul țării noastre.

În acest context, l-a începutul lunii martie 2015, România Curată l-a contactat pe primarul Florin Bogdan Proca, reales la data de 5 iunie anul acesta pentru un nou mandat de edil, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la situația din comuna pe care o păstorește. Acesta a contestat varianta retrocedărilor ilegale.

Nu e adevărat că s-au retrocedat ilegal 2.600 de hectare de pădure în comună. Nu am cunoștință să se fi retrocedat ceva ilegal în comuna noastră. Eu spun că pentru tot ce s-a retrocedat există titluri de proprietate, documente și sunt unele litigii care se află pe rolul instanțelor. Mai mult de-atât nu pot să vă spun. Retrocedările de păduri nu s-au făcut doar în mandatul tatălui meu, ci de când a apărut legea 247/2005, legea… Eu de unde să știu dacă sunt locuri cu defrișări excesive? Ca edil eu nu știu cum defrișează Romsilva sau proprietarii care au terenuri. În atribuțiile mele nu intră lucrurile astea. Eu n-am observat locuri defrișate în exces”, a declarat Proca junior.

Holzindustrie Schweighofer, compania austriacă de prelucrare a lemnului, care alimentează magazine de profil din UE, a fost acuzată de distrugerea celor mai mari păduri virgine din Europa, cumpărând cherestea provenită din defrişări ilegale.

Totodată, Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din România, cu o cotă de piaţă de 40% din producţia anuală. Pădurile întinse din România, care găzduiesc bizoni, râşi şi urşi, s-au diminuat cu 280.000 de hectare în ultimii 10 ani, conform Agenţiei de Investigaţii de Mediu.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de miercuri, referitor la descinderile de la Berevoieşti, a reieşit faptul că, „din anul 2012 şi până în prezent, cei în cauză ar fi desfăşurat activităţi de comerţ cu material lemnos procurat atât legal, cât şi susceptibil a proveni din tăieri ilegale. Pentru comercializarea materialului lemnos, cei vizaţi ar fi recrutat mai mulţi bărbaţi, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea lor de vădită vulnerabilitate, pe care i-ar fi transportat şi adăpostit la diferite gospodării, cu scopul de a-i supune la îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Firma Holzindustrie Schweighofer a pierdut certificatul de sustenabilitate FSC CoC. Ulterior, SPAR Austria, parte a grupului SPAR – una dintre cele mai mari rețele de magazine din Europa -, a anunțat în mai multe rânduri că ”nu mai lucrează cu Schewighofer ca și furnizor” și că are parteneriate doar cu furnizorii care au un astfel de certificat.

Totuși, suspendarea certificării nu produce efecte și în România. Produsele Schweighofer rămân la vânzare și în magazinele Hornbach și Dedeman și chiar sunt însoțite de specificația ”lemn din păduri europene exploatate judicios”.

sursa: B1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *