EPOCA TERORII în FRANȚA! ATENTAT TERORIST la NISA de ZIUA NAȚIONALĂ. Simpatizanţii ISIS sărbătoresc după ATENTATUL din NISA. URMĂTOAREA ţintă a fost ANUNȚATĂ

Bilanţul deceselor a ajuns la 84, inclusiv copii, şi peste 150 de răniţi dintre care 18 sunt în stare gravă, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Figaro online. Printre răniți se numără și doi cetățeni români, aflați în stare foarte gravă.

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat vineri prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie, după atentatul sângeros de la Nisa (sud-est) care a ucis cel puţin 80 de persoane, şi a dat asigurări că ţara sa îşi va „întări” „acţiunea în Irak şi Siria”, transmite AFP, citat de Agerpres.
„Am hotărât ca starea de urgenţă, care urma să ia sfârşit la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni”, a declarat François Hollande într-o alocuţiune televizată. „Un proiect de lege ca fi supus parlamentului până săptămâna viitoare”, a precizat el.

„Nimic nu ne va face să cedăm în voinţa noastră de a lupta împotriva terorismului şi ne vom întări acţiunile în Siria şi Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă pe teritoriul nostru, în simbolurile lor”, a subliniat pe de altă parte preşedintele francez.

Totodată, preşedintele francez Francois Hollande şi-a anunţat decizia de a apela la rezervişti pentru a asigura protecţia teritoriului după atentatul care a făcut cel puţin 80 de morţi joi la Nisa (sud-est), relatează AFP.
„Am decis să fac apel la rezerva operaţională, adică la toţi cei care au fost la un moment dat sub drapelul militar sau în efectivele jandarmeriei pentru a veni în ajutorul efectivelor de poliţişti şi de jandarmi”, a spus el într-o alocuţiune televizată, evocând posibilitatea de a-i utiliza pentru „controlul frontierelor”.
Cu ocazia interviului de la 14 iulie, cu câteva ore mai devreme, preşedintele confirmase intenţia sa iniţială de a nu prelungi starea de urgenţă dincolo de 26 iulie.
Decretată de şeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie la Paris, care au făcut 130 de morţi, regimul de excepţie al stării de urgenţă a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie şi mai.
Ultima prelungire, la 19 mai, a fost de două luni, faţă de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 şi a Turului Franţei la ciclism.
O lege adoptată în mai urmează să permită întărirea arsenalului poliţienesc şi judiciar în lupta împotriva terorismului.
Această lege „nu este o transpunere a stării de urgenţă, ci un instrument care ne permite să trecem peste starea de urgenţă”, a explicat la acea dată raportorul socialist al iniţiativei legislative, Pascal Popelin.

Cetățeni români, martori ai atentatului terorist din Franța

„Am auzit un sunet foarte puternic urmat de ţipete. Am zis: s-a terminat, suntem împuşcaţi. Am rămas o secundă pe loc, iar apoi am observat un camion car rula cu viteză pe zona de trotuar călcând oameni, copii, familii. A trecut la 3-4 paşi de mine şi prietenii mei. Apoi ne-am pus pe mijlocul străzii si ne-am zis că e un act terorist. (…) Am simţit suflul camionului pe lângă mine. Se auzeau persoane lovite şi călcate de tir”, a povestit Adrian. Imediat după atac, în stare de şoc, el şi prietenii lui le-au făcut semne şoferilor care treceau prin zonă să-i ia în maşină. „Toată lumea refuza. E normal nu poţi avea încredere în nimeni în momente din acestea”, a comentat el.

Adrian a reuşit să ajungă la maşină şi apoi în siguranţă acasă. În august, are bilet de avion pentru România. Nu ştie dacă se va mai întoarce în Franţa după cele întâmplate.

Un tânăr român de 24 de ani, Adrian Iliuţă, a reuşit să scape în urma atentatului terorist din Nisa, în care şi-au pierdut viaţa 80 de persoane, iar alte 150 au fost rănite, dintre care 42 grav.

„A fost un infern. Nu s-a ţinut cont de vârstă sau religie”, a declarat, pentru Gândul, Adrian Iliuţă.

Ieşise cu doi prieteni în oraş, la pizza, au stat să vadă focurile de artificii, apoi când au vrut să plece către casă s-a declanşat infernul.

Doi români răniţi în atacul de la Nisa

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a precizat pentru Realitatea TV că în atentatul din Nisa au fost răniţi şi doi români.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, în această dimineaţă, că, prin intermediul Ambasadei României în Franța și Consulatului General la Marsilia, întreprinde în regim de urgență demersurile legale pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia victimelor de la Nisa.

În plus, o echipă consulară se deplasează la fața locului pentru a oferi asistența necesară.

Comănescu a dat asigurări că nu există români morți în atentat.

De asemenea, Radu Totelecan, preot paroh în Nisa, a spus într-o intervenție telefonică la Antena 3 că cei doi români, rezidenți în Nisa, sunt internați în spital, iar alături de ei se află reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit spuselor sale, cei doi nu sunt în stare foarte gravă.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe informează că până la acest moment, printre decedaţi, nu au fost identificaţi cetăţeni români. Totodată, conform ultimelor informații disponibile, printre victimele rănite şi spitalizate se află 2 cetăţeni români.

O echipă consulară a oficiului consular român de la Marsilia s-a deplasat în cursul nopţii la Nisa şi este în legătura cu rudele persoanelor rănite.

MAE a pus la dispoziția cetățenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, autoritățile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

Ministrul de Interne francez declară RĂZBOI teroriștilor, după masacrul de la Nisa

Ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a susținut o primă declarație de presă după atacul terorist din Nisa care, potrivit celui mai recent bilanț, s-a soldat cu 84 de morți. Acesta a declarat că francezii sunt în război cu teroriștii.

”Gândurile noastre se îndreaptă spre toți cei din Nisa, care în noaptea aceasta sunt traumatizați și dominați de neliniști. (…) Suntem în război cu teroriștii care vor să ne atace cu orice cost și care sunt extrem de violenți”, a declarat Bernard Cazeneuve, potrivit The Guardian.

Franța în EPOCA TERORII. Numărul atentatelor a crescut în ultimul an și jumătate (cronologie)

7-9 ianuarie 2015: Doi bărbaţi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov au intrat în redacţia revistei satirice Charlie Hebdo, din Paris, unde au ucis 12 persoane, printre care opt caricaturişti. O poliţistă a fost împuşcată mortal lângă Paris, a doua zi, în timp ce un bărbat înarmat a luat ostatici într-un supermarket evreiesc. Patru dintre aceştia au fost ucişi. Atacatorii de la Charlie Hebdo şi cel de la supermarket au fost ucişi în schimburi de focuri cu forţele de ordine, dar nu înainte de a-şi exprima loialitatea faţă de Al-Qaida, respectiv Statul Islamic.

3 februarie 2015: Trei militari care păzeau un centru comunitar evreiesc din Nisa au fost atacaţi de un bărbat înarmat cu un cuţit. Agresorul, în vârstă de 30 de ani, Moussa Coulibaly, a fost arestat. În închisoare, el şi-a exprima ura faţă de Franţa, faţă de poliţie, de armată şi de evrei.

19 aprilie 2015: Sid Ahmed Ghlam, un student algerian la IT, a fost arestat la Paris sub suspiciunea că a ucis o femeie care a fost găsită împuşcată într-o maşină şi că plănuieşte un atac vizând o biserică din suburbia pariziană Villejuif. Procurorii au anunţat că au descoperit documente despre al-Qaida şi ISIS în locuinţa sa şi că avea contacte cu un presupus jihadist din Siria, cu care discutase despre un atac asupra unui lăcaş de cult creştin.

26 iunie 2015: Francezul Yassin Salhi, în vârstă de 35 de ani, şi-a ucis şi decapitat şeful, pe Herve Cornara, şi i-a expus capul în gardul unei centrale, înconjurat de drapele ISIS. El a încercat să arunce în aer centrala, dar a fost arestat. S-a sinucis în închisoare, în decembrie.

13 iulie 2015: Patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, inclusiv un fost soldat, sunt arestaţi pentru că planificau un atac vizând o tabără militară, pentru a decapita un ofiţer, în numele jihadului. Ei şi-au proclamat apartenenţa la ISIS.

21 august 2015: Pasageri americani, britanici şi francezi au evitat o baie de sânge la bordul unui tren de mare viteză Thalys, care circula de la Amsterdam la Paris, imobilizând un bărbat care deschisese focul. Acesta era înarmat cu o puşcă de asalt Kalaşnikov, un pistol automat şi un cutter. Agresorul a fost identificat drept un marocan de 25 de ani, Ayoub El Khazzani, cunoscut serviciilor de informaţii pentru legăturile cu islamul radical.

13 noiembrie 2015: Nouă bărbaţi, majoritatea care au luptat în Siria alături de ISIS, au detonat explozibili în apropiere de Stade de France şi au deschis focul asupra oamenilor aflaţi la mai multe terase şi restaurante din Paris, precum şi în sala de concerte Bataclan. În total, 130 de oameni, inclusiv doi români, au fost ucişi, iar 350 au fost răniţi. Pe 14 noiembrie, ISIS a revendicat atacul.

18 noiembrie 2016: Un profesor la o şcoală evreiască din Marsilia a fost înjunghiat de trei persoane care strigau sloganuri antisemite şi care şi-au exprimat susţinerea faţă de ISIS, Bărbatul, evreu, a fost rănit la braţe, la picioare şi la stomac.

1 ianuarie 2016: Un francez de origine tunisiană a încercat să calce cu maşina militarii care păzeau o moschee din oraşul Valence. El a fost inculpat pentru tentativă de crimă, după ce le-a spus serviciilor de urgenţă că “vrea să fie ucis de soldaţi şi să ucidă soldaţi”, pentru a deveni martir.

7 ianuarie 2016: Un bărbat înarmat cu un satâr şi având asupra sa emblema ISIS a fost împuşcat în timp ce încerca să atace o secţie de poliţie din Paris. Condamnat pentru furt în 2013, bărbatul a fost identificat drept Sallah Ali, născut în oraşul marocan Casablanca în 1995.

13 iunie 2016: Ofiţerul de poliţie Jean-Baptiste Salvaing, în vârstă de 42 de ani, şi partenera sa, Jessica Schneider, de 36 de ani, au fost ucişi la locuinţa lor din Magnanville, la vest de Paris, de Larosssi Abballa, în vârstă de 25 de ani. Salvaing a fost înjunghiat, iar lui Schneider i-a fost tăiat gâtul în faţa fiului lor. Aballa a fost ucis de o echipă a forţelor speciale, dar apucase să revendice crimele în numele Statului Islamic, pe reţelele de socializare.

14 iulie 2016: Un terorist a ucis cel puţin 80 de persoane, printre care şi copii, la Nisa şi a rănit alţi cel puţin 50 de oameni, după ce a intrat cu viteză, cu un camion, în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais, la Nisa. Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile online pro-ISIS au sărbătorit atacul.

Simpatizanţii ISIS sărbătoresc după atentatul din Nisa. Următoarea ţintă a fost anunţată

Susţinătorii Statului Islamic au declanşat sărbătoarea pe reţelele de socilizare după atentatul din Nisa, unde un camion a intrat în mulţimea strânsă pentru a urmări focurile de artificii de Ziua Franţei, omorând cel puţin 84 de oameni şi rănind peste 150. Deocamdată, atentatul nu a fost revendicat.

Potrivit The Wall Street Journal, care citează SITE Intelligence Group (organizaţie care monitorizează activitatea extremistă), conturile pro-ISIS de pe reţele de socializare s-au umplut cu postări despre atentat. Mesajele, multe dintre ele transmise într-o manieră coordonată, exprimau convingerea că grupul terorist se află în spatele atacului.

Într-o perioadă în care suferă unele înfrângeri în Siria şi Irak, care au îngreunat recrutarea unor noi luptători, autoproclamatul Califat a făcut apel la susţinători să comită atacuri oricunde şi prin orice mijloace. În ultimele săptămâni, asemenea atacuri au avut loc în Turcia, Irak şi Bangladesh.

Tot pe reţele de socializare, susţinătorii ISIS au anunţat că următoarea ţintă va fi Berlinul, capitala Germaniei.

sursa: STIRIPESURSE.ro

Un comentariu la „EPOCA TERORII în FRANȚA! ATENTAT TERORIST la NISA de ZIUA NAȚIONALĂ. Simpatizanţii ISIS sărbătoresc după ATENTATUL din NISA. URMĂTOAREA ţintă a fost ANUNȚATĂ

  • 15 iulie 2016 la 13:40
    Permalink

    Condoleante si solidaritate cu victimele, rudele si apropiatii acestora, si cu tot poporul francez lovit inca o data de tragedie..cu regret Mircia Mircia !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *