MARII RETAILERI anunță că își vor ÎNCHIDE magazinele după ce „Legea hipermarketurilor” a fost promulgată

George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale, sugerează că marii retaileri îşi vor închide magazinele după ce legea hipermarketurilor a fost promulgată de președintele Iohannis. „Prezenţa supermarketurilor în România nu este un lucru garantat de la sine. Fiecare va vedea ce opţiuni are şi în urma analizelor, dacă nu mai are sens să fie pe piaţa românească, va pleca”, a declarat Bădescu pentru Ziarul Financiar.

Harta retailerilor din Romania

Companiile multinaționale au amenințat cu plecarea de pe anumite piețe, când au fost adoptate legi care le reduceau profiturile, dar nu au făcut-o. În Ungaria, băncile occidentale nu au părăsit țara, în ciuda măsurilor luate de guvernul Orban, după declanșarea crizei economice. Nici în România nu au recurs la gesturi definitive, după Legea dării în plată.

Ce ar fi, totuși, dacă marile rețele multinaționale s-ar retrage din România? Hipermarketurile susțin că oferă prețuri mai mici, ceea ce ar fi în avanatajul consumatorilor. De asemenea, publicul găsește în aceste magazine o mai mare varietate de produse.

sfw-harta-distributie-hypermarketuri-b2

Cine plătește pentru prețurile mici

Prețurile mici sunt, de fapt, plătite de locuitorii marilor orașe, care au permis amplasarea hipermarketurilor în interiorul urbei. Poluarea, transportul și afectarea sănătății aduc costuri ascunse, care nu sunt luate în calcul. Acestea se văd tocmai în momentul când marile rețele părăsesc piața.

Plecarea marilor rețele, avantaje pentru români:

 • eliberează spații imense,
 • ocupate în prezent de halele de tablă ale hipermarketurilor, cu parcările aferente.

Nu au valoare arhitectonică, poluează, îngreunând traficul, betoanele din parcare funcționează ca un cuptor, încingând orașul, în zilele de vară, ocupă terenuri pe care s-ar putea construi săli de sport, piețe publice, parcuri.

În țările occidentale, din cauza prețului terenului, dar și a politicilor de locuire urbană, hipermarketurile sunt autorizate în afara orașelor.

 • permite dezvoltarea unor afaceri locale.
 • permite reapariția piețelor țărănești, oferind o șansă dezvoltării agriculturii locale.
 • echilibrarea balanței de plăți (marile rețele scot bani din țară, ca profit, dar și prin importuri); capitalizarea unor firme locale.
 • oferă locuri de muncă: hipermarketurile au concentrat activitatea comercială din sute de magazine de proximitate și zeci de supermarket-uri, desființând mii de locuri de muncă.

sursa: DCNEWS.ro

27 de comentarii la „MARII RETAILERI anunță că își vor ÎNCHIDE magazinele după ce „Legea hipermarketurilor” a fost promulgată

 • 15 iulie 2016 la 9:31
  Permalink

  Sa plece… ne au bagat destul in tara toate porcariile ce le numesc mancare… poate asa romanii vor incepe sa manance mai sanatos si agricultura Romaniei va primi un ajutor… desi ma cam indoiesc ca se va intampla asa ceva

  Răspunde
  • 15 iulie 2016 la 10:51
   Permalink

   Este adevarat este mai bine fara aceste uriase hiper marketinguri si asa lumea o sa cumpere din nou produse autentice de la tarani.

   Răspunde
 • 15 iulie 2016 la 9:59
  Permalink

  Sa plece in pizda masi cu produsele lor vestice de k.k.t

  Răspunde
  • 15 iulie 2016 la 10:48
   Permalink

   Oare nu se poate scrie si cu alte expresii sau doar asa stiu unii sa se exprime……
   De fapt arata fiecare cat il duce mintea

   Răspunde
  • 15 iulie 2016 la 14:04
   Permalink

   Sa plece si sa iti faca Nastase supermarketuri

   Răspunde
 • 15 iulie 2016 la 10:40
  Permalink

  ce bun era comunismul pentru voi marlanie , cand stateati la cozi pana vi se umflau picioarele , acum ati devenit alergici la supermarket , va trage curentul de la aerul conditionat . dar nu va obliga nimeni fratilor sa mergeti la supermarket , ia uitati-va pe langa voi vedeti pe cineva care va forteaza sa va faceti cumparaturile la supermarket , mergeti fratilor la ghena de gunoi ,de unde v-a invatat ceausescu sa mancati rahat

  Răspunde
  • 15 iulie 2016 la 11:21
   Permalink

   Nu ai cea mai vaga idee despre ce vorbesti. Adica, nu ai absolut nici cea mai vagaa idee… asta ca sa nu te jignesc si aduc in discutie faptul ca iti sugeai degetul atunci si nu stii nimic despre nimic. Cum poti veni sa scrii aici despre ceva care te depaseste in totalitate 🙂 Cine te-a invatat pe tine de Ceausescu si ce-a facut el pentru oameni si tara sau ce n-a facut!? Agarici ignorant fara istorie… dar e ok daca intra-adevar vrei sa afli, sa descoperi si sa cunosti, gasesti si informatii reale si relevante nu doar tampenii care se pare ca iti este mai usor sa le acaparezi, ofera un grad de importanta ceva mai ridicat, nu?!

   Răspunde
  • 15 iulie 2016 la 14:18
   Permalink

   se statea la cozi ca sa plateasca datoria fata de banca modiala ,din acea datorie sa creat industrie unde au lucrat ai tai si castigau bani si teau crescut,aier conditionat nu exista pe atunci si chiar daca exista nu aveam curent electric,pentruca la fel al vindeal si pe ala…eu as vrea sa cumpar din alta parte dar nu mai exista alta parte ca militia aresteaza si babutele ce vand leustean la colt de strada,si altii la fel ca tine au facilitat extinderea caracatitei supermarkkt…iar daca ceausescu nea invatat sa mancam rahat inseamna CA NE MERITAM SOARTA.

   Răspunde
   • 20 iulie 2016 la 6:27
    Permalink

    Amice datoria nua re nici o legatura cu economia ci cu megalomania unui om bolnav.Sa ne intelegem aveam capacitate de rafianre 36 milioane de tone dar nu puteam rafian mai mult decit 18 milioane.Consumam pe cap de locuitor benzina la nivelul tarilor subdezvoltate dar aveam bani in buzunar ca sa ne stergem cu ei la …Sa ne intelegem datoria a facut-o pe spinarea noastra un nebun numit ceausescu iar mersul la lucru nu inseman ca si lucrezi.Daca mia pun in discutie sie ficienta economica… atunci intelegem de ce asteptam 5 anis a cumparam o masina pe carburatie cu putere de 56 CP (HP) care la 80Km /h facea ca toti dracii. Da erau unele care prindeau si 140Km la vale si cu vint din spatee si sa nu fi fost mai vechi de 3 ani dar astea erau .004% marea majoritate a dacilor la 90Km/H deja gifiiau.

    Răspunde
    • 27 iulie 2016 la 11:39
     Permalink

     vorbesti aiurea, daca vrei comparatii cu ce se face acum, pune mana si te documenteaza, in afara de libertate (cu care putem sa ne stergem undeva) nu avem nimic in plus, ba chiar mai putin… Habar nu aveti ca ne-am pierdut ca natiune de la revolutie incoace… Nu mai avem istorie, nu mai avem nimic, decat supermarketuri… Oameni superficiali, fara pic de judecata…

     Răspunde
     • 5 ianuarie 2017 la 12:04
      Permalink

      Contesti ca se statea la cozi cu orele si unii oameni se trezeau la 5-6 dimineata, sa prinda loc in fata? Contesti ca aveai program de apa calda de 2-3 ore pe zi si de apa rece 8-10 ore pe zi? Contesti ca aveai 2 ore de program tv? Contesti ca in zonele rurale nu era nicio gospodarie conectata la o retea de apa? Contesti ca taranului i se luau din curte porcul, gaina, ouale, branza in zonele necolectivizate? Contesti ca taranul facea puscarie daca isi taia PROPRIUL vitel? Dar sunteti MANDRI ca Ceausescu a facut Casa Poporului. Care numai a poporului nu era! Era palatul lui, construit cu sodoarea si sangele poporului. Iar acum il laudati ca prostii ca a construit-o! Acum spune cine e superficial si fara judecata! Voi nu mai aveti istoria care nu va convenea doar! Istoria nu s-a schimbat. Doar s-a rescris cea din 40 incoace.

  • 16 iulie 2016 la 11:46
   Permalink

   Zoro cu Pene ,am impresia ca tu maninci puii cu tot cu pene,mananca tu de la peni marcheturi ,,OTRAVA,,noi dorim marca noastra sanatoasa,,ROMANEASCA,,Da era bun comunismul ,,MIRLANE,, ca se minca SANATOS ,fara atitea otravuri care ne sint bagate pe git de straini prin magazinele lor.Tu Zoro care maninci PENE esti unul de-al lor care esti pe PROFIT.Si sa mai stii un lucru ca pe timpul lui Ceausescu nu vedeai oameni cautind prin gunoie ,ca acum .Tu esti strain de cauza si nu cred ca ai virsta sa fi trait pe timpul lui Ceausescu sa-ti dai seama cum era atunci.

   Răspunde
  • 22 iulie 2016 la 9:32
   Permalink

   Bravo. Unul dintre putinele comentarii lucide de pe aceasta pagina.

   Răspunde
 • 15 iulie 2016 la 11:07
  Permalink

  Sunt asa de hapsani ca au deschis magazine si in cartiere. Bine ar fi sa plece, sa apara si la noi clasa mijlocie, sa prospere micile afaceri.

  Răspunde
  • 20 iulie 2016 la 6:29
   Permalink

   De acord dar ideea este nu sa plece ci sa fie impus un anume standard legat de calitatea produselor vindute.

   Răspunde
 • 15 iulie 2016 la 11:47
  Permalink

  ar fii rau pentru populatie daca ar pleca pentru ca ei tin preturile jos ,si pun presiune pe producatori sa fie competitivi,in piete nu mai sunt de mult tarani sunt niste speculanti ,care vand si banane si portocale pe certificat de producator .aveti grija sa nu va bucurati ca la marea lovitura de stat care se numeste asa pentru toata lumea revolutiea din 1989.daca vor pleca sigur pereturile vor creste si vor ajunge la nivel de butic.ia analizati preturile unui butic de cartie si atunci o sa observati rolul supermketului in lantul economic,nici in piete asa zisele produse traditionale si romanesti nu sun chiar romanesti.

  Răspunde
 • 15 iulie 2016 la 17:41
  Permalink

  oricum isi reglau preturile intre ei , daca ar pleca nu ar fi o mare paguba pentru consumatorul roman , in mod sigur s-ar gasi niscaiva marketuri autohtone sa le ia locul.

  Răspunde
 • 15 iulie 2016 la 20:23
  Permalink

  nici nu stiti ce comentati… vreti sa fiti in pas cu europa? va place comoditatea si modernitatea??? sunt sigura ca da…. asa ca nu va mai plingeti ca nu vreti supermaketuri… am trait 10 ani in strainatate si am facut cumparaturi numai de la supermaket si produsele sunt la fel ca la piata si nu mi s.a intimplat nimic… daca nu va place la supermarket duceti.va la tara si din mers lasati.va si toate modernitatile pe la oras ca dupa unii e mai sanatos…

  Răspunde
 • 16 iulie 2016 la 6:12
  Permalink

  Bái fraților,voi nu vedeți ca economia țàrii se duce dracului? Ex.la un mare lanț de magazine din țará la ora 0.00,sunt transferati toti banii afara.acasa la ei. Noi avem frati,sotii,soți plecați afara,dar din banii trimisi de ei nu se face mare lucru,ajung tot la marile lanturi de magazine ca de,ei au de toate. Nimic nu rámîne în țarà. Si oricum prețurile sunt mai mari ca afara. Suntem tâlhàriți din toate partile. Asta este. Sà plece toți şi sà ràmînà investitorii noştri.

  Răspunde
 • 17 iulie 2016 la 9:23
  Permalink

  Păi să vedem: doar trei dacă pleacă, rămân fără locuri de muncă cel puţin 12.000 de oameni (angajaţii direcţi, nu mă refer la cei care produc în România şi desfac marfa în hipermarketuri, sau cei implicaţi în logistică, sau firmele de curăţenie, pază etc afiliate), salarii de pe urma cărora se încasează IMPOZITE. Pe terenurile „ocupate” companiile plătesc impozit, iar treaba cu parcările este cel puţin făţarnică: toţi care au maşini merg la cumpărături acolo pentru că au unde să parcheze. Şi toţi aveţi maşini, oameni buni!!! Nu e totul roz în regătură cu acest gen de afacere, dar nici nu cred că trebuie să ne comportăm de ca şi cum toată economia şi producţia (CARE?) României sunt împiedicate din drumul lor spre prosperitate de super şi hypermarketuri. Business-ul câştigă pentru că alergăm toţi acolo la cumpărături, de ce nu-i boicotăm? Dacă nu cumpără numeni de-acolo, pleacă negoniţi?

  Răspunde
 • 17 iulie 2016 la 9:28
  Permalink

  Legat de Hartă: în Braşov Auchan şi Metro au câte 2 magazine, Metro nu figurează pe toată harta, au plecatd deja din România?

  Răspunde
 • 17 iulie 2016 la 13:19
  Permalink

  la noi deja a inceput, am fost la cumparaturi, magazinul unde obisnuiam sa merg nu avea decat produse romanesti, erau rafturi goale si nici jumatate de feluri…am plecat fara cumparaturi, m-am dus in piata, si acolo lipseau marfurile, ce era era dezgustator…cine a scos legea aia pentru tampiti nu a trait in ceausism, asa a inceput si atunci, iar sfarsitul a fost ca in Venezuela acuma. Distrugeti sanatatea copiilor vostre, numai marfa romaneasca cu e.coli, aflatoxina si altele de care nici nu stiti si din care cauza nu pot fi vandute in piata europeana…eu o sa imi cres in gradina ce imi trebuie dar voi omorati-va copiii, nu meritati altceva.

  Răspunde
 • 19 iulie 2016 la 12:27
  Permalink

  Ce fac romanii cu spatiile imense??? …ce au facut si cu industria lui Ceausescu.

  Răspunde
 • 19 iulie 2016 la 13:52
  Permalink

  Atat timp cat vei continua sa sustii in mintea ta imaginea schimbarilor pozitive pe care ti le doresti, acestea vor continua sa se petreaca in viata ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor in cartea „Te-ai nascut bogat”. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru detalii trimiteti mesajul PROIECT la adresa de email ionbirtalan@gmail.com

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *