Câineni, între agonie şi extaz

O istorie veche de aproape 300 de ani vorbeşte despre una dintre cele mai mari cetăți austriece de dincoace de Carpați —”Strassbourg” sau „Arxavia” — care se înălța cândva la Câineni. Motiv de încântare. Bunul renume duce, pe căi răsucite dar verificate, la creşterea veniturilor şi contribuie, aşadar, la bunăstarea populaţiei.

O cetate despre care și azi se spune că în nopțile lungi de iarnă se vede deasupra comunei, spun sătenii. Se aud lovituri de spadă, muzici, dansuri, nechezat de cai. Ei, sunt povești pe care le-am moștenit cu toții de la bătrânii satului, este povestea uneia dintre cele mai frumoase cetăți austriece care a străjuit poarta defileului de nord a Văii Oltului„, afirmă edilul din Câineni. Etichetă: extaz.

Dar Câinenii sunt, iată, din ce în ce mai cunoscuţi în lume pentru un motiv cu totul diferit, mult mai aproape de agonie. Agonia pădurii.

Padurile României se întind pe o suprafaţă de 6.741.000 de hectare. Din această suprafaţă, mai puțin de jumatate aparţine statului, iar restul are proprietari privaţi. De controlul pădurilor, verificarea transporturilor, controlul la gatere și multe altele răspund 250 de inspectori silvici. Adică un inspector la mai bine de 22.000 de hectare de pădure. Nici într-o viaţă un om nu poate să umble pe toată această zonă. 80 de ani îi trebuie unui copac să ajungă la vârsta maturităţii, dar oamenii nu ţin cont de acest amănunt. Afacerile cu lemn sunt atât de bănoase, încât în ele sunt implicaţi politicieni, oameni de afaceri şi autorităţi locale.

Poliţiştii şi procurorul de caz au stabilit, în urma investigaţiilor şi a cercetărilor efectuate în perioada iunie-noiembrie 2015, că pe raza localităţii Câineni s-au tăiat ilegal peste 639 de metri cubi de lemn. Prejudiciul cauzat ar fi de aproximativ 337.000 lei. Realitatea este cu mult mai îngrijorătoare. Din anchetele desfăşurate de către reporterii noştri rezultă cifre cu mult, cu foarte mult mai mari. România pierde 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi, potrivit datelor ultimului raport Greenpeace România, care a monitorizat, pe baza informaţiilor autorităţilor, defrişările ilegale în perioada 2013 -2014.

Le dorim celor din Câineni unul dintre ultimele locuri pe această listă a agoniei. Altfel, dorinţa lor justificată de mai bine riscă să nu poată deveni prea curând realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *