MARII RETAILERI au găsit calea pentru a eluda prevederile din „LEGEA SUPERMARKETURILOR”. Producătorii autohtoni OBLIGAȚI să plătească TAXE DE RAFT PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI 2016!

Supermarketurile au găsit calea pentru a eluda prevederile noua legislație care prevede eliminarea taxelor la raft! Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența de Federația Națională Pro Agro, marii retaileri au demarat o acțiune de forță prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului!

Din sesizările producătorilor și procesatorilor, operatorii economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 milioane de euro, în cursul acestor zile au întreprins o acțiune concertată prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului, transmițându-le producătorilor că în cazul în care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate că Legea nr. 150/2016 a intrat în vigoare începând cu data de 19.07.2016”, se arată în comunicatul Pro Agro. de precizat că în aceste taxe comerciale sunt incluse și taxele de raft care, potrivit noii legislații care stabilește că ”este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii”.

Organizația reprezentativă la nivel național precizează că ”aceste practici neloiale sunt anticoncurențiale și au rolul de a crea prejudicii financiare producătorilor și consumatorilor fără să existe vreun temei juridic expres în baza căruia aceste taxe să poată fi facturate”. ”Interesul legitim al producătorilor români este grav afectat, Federația Națională Pro Agro va sesiza autoritățile competente pentru a se declanșa o verificare a acestor practici ilegale însușite în continuare de către unii operatori economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 mil. euro. România ca stat membru al Uniunii Europene a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corectă a relațiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri și riscuri excesive către producătorii din sectorul agroalimentar”, se mai arată în comunicat.

În final, Pro Agro subliniază că organizația de producători și procesatori din România și-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate între producători, procesatori și comercianți, însă până la data transmiterii mesajului public, adresa trimisă marilor rețele comerciale a rămas fără răspuns.

sursa: AGROINTEL.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *