Casa Simian, muzeul eleganței și al rafinamentului

Una dintre cele mai frumoase case din Râmnic, ce ne invită adesea la visare și care ne transpune parcă într-o altă lume, ori de câte ori îi călcăm pragul, este Casa Simian, imobilul care adăpostește colecția de artă a Muzeului Județean „Aurel Sacerdoțeanu”. Casa este extrem de primitoare, dar și de misterioasă, are o eleganță și un rafinament aparte, care nu vin însă de la noi. Este mai degraba vorba despre inspirație italiană.

Așa cum titulatura ei exprimă, clădirea a aparținut unei renumite familii care a marcat  istoria orșului nostru. Este vorba, firește, de marea familie Simian, originară din Săliștea Sibiului, ai cărei membri s-au evidențiat prin inteligență, inițiativă, eleganță și spirit antreprenorial. Ei sunt cei care dețineau vestita fabrică de piele din oraș, cunoscută mai degrabă sub denumirea de „11 Iunie”, dată de comuniști în timpul naționalizării din 1948.

Frumoasa casă a fost construită în anul 1940, pe locul unei vile mai vechi ce aparținuse boierilor Otetelișanu. Ea a avut la bază planurile arhitectului Gheorghe Șimotta, cel care a realizat și Palatul Patriarhiei din București. Potrivit artistului plastic și muzeografului Gheorghe Dican, într-o expunere intitulată „Comorile Casei Simian”, imobilul  este conceput „în stil eclectic, cu elemente de inspiraţie spaniolă sau maură, cu vădite influenţe ale stilului mediteranean, destul de des întâlnit în multe construcţii civile din arhitectura bucureşteană a acelor vremuri. De asemenea, în arhitectura casei se îmbină armonios elemente de gotic târziu, cu elemente renascentiste (şemineu, capiteluri). O notă întrucâtva aparte este conferită de accentele neo-clasice (arcosoliul în altorelief cu o scenă pe tema ,,Răpirii Sabinelor”) sau rococo (şemineul din dormitor).”

Cea care face deliciul clădirii este curtea interioară care, ca și casa, are specificul epocii romane, din nordul Italiei. Spațiul casei cuprinde o surfragerie mare, un birou și mai multe dormitoare. Nu lipsesc șemineurile ornamentate în stil clasic sau rococo. Unele încăperi au fost modificate în anii ’70, pentru a servi expunerilor lucrărilor de artă. Au rămas intacte beciurile, unde mult timp au fost păstrate lucrurile inutile din casă, după cum mărturisește artistul Gheorghe Dican. În perioada 2010-2012, în aceste beciuri a fost amenajată galeria „SUB-SOL”.

Astăzi, Casa Simian adăpostește, în cadrul expoziției permanente a Muzeului de Artă, lucrări prețioase de pictură și sculptură românească, aparținând unor artiști de renume de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și din întreaga perioadă a secolului al XX-lea.

Rubrică realizată de Alina Nenu

Un comentariu la „Casa Simian, muzeul eleganței și al rafinamentului

  • 11 august 2016 la 18:04
    Permalink

    La prima vedere si eu credeam ca suntem undeva ,prin Spania,la mauri.Oricum,casa aceasta merita o larga reclama.Multumesc ptr. postare!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *