FERMIERII ROMÂNI au INTRAT în GREVA FOAMEI. PRIMA DECLARAȚIE a MINISTRULUI AGRICULTURII, ACHIM IRIMESCU

Greviștii foamei au un mesaj tranșant și cinic pentru ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Au avut mare încredere într-un ministru care vine din zona agriculturii, cu experiență la Bruxelles, și acum trăiesc o cruntă dezamăgire. Ce-i propun greviștii foamei ministrului agriculturii?

Prima noapte în fața Ministerului Agriculturii a trecut greu pentru cei trei fermieri români, greviștii foamei. După o căldură care a topit Bucureștiul, noaptea a venit cu pale răcoroase. Agricultorul Costel Caraș îi transmite următorul mesaj ministrului agriculturii, Achim Irimescu:

„Am un scaun liber aici pentru ministrul agriculturii și pentru secretarul de stat Daniela Giurcă. Să intre și ei cu noi în greva foamei! Dacă nu ce să facă și nu le-a mai rămas nici lor nimic de făcut și vor să rezolve treaba, să intre și ei în greva foamei, lângă noi, aici, că poate cineva se îndură să facă ceva!

Eu am avut așteptări foarte mari de la ministrul Achim Irimescu. Toată primăvara, vara, toată perioada asta a petrecut-o în atâtea declarații. Totul s-a dovedit a fi o minciună. Nu mai am încredere și nu mai am ce să aștept de la ministrul și nici ce să mai discut cu ministrul! Să-mi povestească din nou că e șantajat?! Că toată lumea îi vrea răul, că Dorel a tăiat cablurile, că nu poate să dea drumul la generator că nu-i dă voie nu știu cine. Mi se face greață.

Nu am ce să aștept de la Achim Irimescu. Cred că și-a încheiat misiunea! S-a dovedit că nu poate să ducă Ministerul Agriculturii unde trebuie. Noi suntem în greva foamei în fața Ministerului, de disperare și vedeți foarte bine ce e în țară și el a plecat în Argentina. A lipsit 4-5 zile, timp în care putea să facă ceva pentru oamenii din țară.”

Anunțul Ministerului Agriculturii și al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) potrivit căruia fermierul Costel Caraș și-a primit ieri subvențiile l-a înfuriat la maxim pe fermierul Costel Caraș.

„Faptul că au făcut chestia asta mă întărâtă foarte tare. Dacă voiam să iau doar eu banii, știam ce ușă să deschid cu piciorul, să fac scandal. Toți fermierii sunt în cădere liberă și ei anunță că mi-au dat mie banii. Adică, e o obrăznicie!”

La ora publicării acestei știri, în fața Ministerului Agriculturii sunt trei fermieri români în greva foamei: fermierul Costel Caraș din Brănești, Ilfov, crescător de vaci de lapte, fermierul Dumitru Grigorean din Suceava, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România și fermierul Adrian Vlad, din Stoenești, Argeș, crescător de vaci de lapte. Fermierii au început greva foamei luni, 1 august.

***

Situația la Minister era explozivă. Trei fermieri erau deja în greva foamei în fața instituției. Secretarul de stat Daniela Giurcă și-a recunoscut neputința în fața reprezentanților fermierilor. Într-o așa stare tensionată, ce ne-a spus ministrul Achim Irimescu?

Ministrul Agriculturii nu se află în România. Se pare că Achim Irimescu era luni, la orele dimineții, încă în Argentina. Fermierul Costel Caraș și-a instalat un scaun, lada frigorifică cu apă și a început greva foamei, așa cum a promis de sâmbătă, 30 iulie. Un alt fermier, Adrian Vlad din Stoenești, Argeș, i s-a alăturat imediat. Nu au trecut multe ore și un alt agricultor din Vedea de Giurgiu s-a aliniat lângă gardul Ministerului Agriculturii, pe o căldură sufocantă care a sărit bine la soare de 40 de grade Celsius.

În clădirea Ministerului Agriculturii, din Bulevardul Carol, în tot acest timp se purtau negocieri. De fapt, este impropriu spus negocieri. Fermierul Zolatn Haller, președintele Asociației Crescătorilor de Bălțată Românească și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Vite de Carne încercau să-l convingă pe secretarul de stat Daniela Giurcă să le plătească fermierilor români subvențiile restante.

„Suntem în august deja, luna a opta, și țăranul nostru încă nu și-a primit banii la care are dreptul pe cap de vacă, pe oaie, unii și nu sunt puțini pe terenul lucrat. Dezamăgirea a fost cruntă când secretarul de stat le-a spus fermierilor că nu are ce să facă. Adică, tocmai secretarul de stat care are în subordine Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu are ce să facă!” Atunci, cine poate rezolva necazul fermierilor?!

Nicolae Horumbă, director general APIA, prezent la discuții, le-a spus fermierilor că sunt plătiți pe zi maxim 2.000 de agricultori.Banii din subvenții nu pot fi virați la mai mulți fermieri. De ce? Nu se știe, în condițiile în care sistemul informatic APIA este funcțional și bugetul pentru plata acestor subvenții a fost deja aprobat. După terminarea negocierilor, Dumitru Grigorean li s-a alăturat fermierilor greviști.

Achim Irimescu a transmis în această dimineață, marți, 2 august, la ora 5.22 următoarea declarație:

„La prânz ajung în țară și o să discutăm să vedem ce putem face”, ne-a transmis ministrul agriculturii.

Aseară, la orele 19, Ministerul Agriculturii ne-a transmis un comunicat în care ne anunța că fermierul Costel Caraș și-a primit subvențiile ieri, luni 1 august, în ziua în care a declanșat greva foamei. De asemenea, ne mai informa Ministerul, și dosarul pentru subvenții al fermierului Dumitru Grigorean a intrat în procesare.

Dar pentru fermierul Grigorean e mai dificil să fie achitate subvențiile pentru că fermierul crește vite de carne, iar din sistemul informatic APIA lipsește modulul pentru plata subvenției la bovină de carne. Nu a fost implementat și nici testat. Mai durează.

La jumătate de oră după comunicarea Ministerului Agriculturii, Agenția de Plăți ne-a transmis un comunicat cu același conținut, cu punct și virgulă.

Fără să fie impresionați de comunicările care curgeau de la cele două instituții, ambele situate pe Bulevardul Carol, una în fața celeilalte, aseară, la orele 23, greviștii foamei erau încă instalați în fața Ministerului Agriculturii.

sursa: AGROINFO.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *