Urbanowski vrea să renegocieze cu Borza de Adormirea Maicii Domnului

Soarta USG Vâlcea stă în mâinile Sf. Maria, cel puţin aşa a declarat directorul societăţii miercuri după amiază. Polonezul vrea să se reîntâlnească cu adminstrtaorul CET Vâlcea pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului în speranţa că acesta va fi într-o pasă bună, mai puţin ironică şi va renegocia contractul în termeni mai convenabili pentru USG.O idée extrem de proastă, în condiţiile în care Remus Borza a transmis deja că refuză să fie “prostul familiei” doar pentru a-i face pe alţii cu bani, că nu va lăsa o centimă sub preţul propus la ultimele negocieri.

Polonezii de la USG nu mai primesc abur de la CET Govora, administratorul judiciar Remus Borza s-a ţinut de cuvânt şi marţi noaptea a închis robinetul.A doau zi, directorul USG, polonezul Witold Urbanowski a ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că rateul dat în negocierile cu Borza îl obligă să bage cei 600 de muncitori în concediu de odihnă până la renegocierea contractului.
Se pare că propunerea polonezilor l-a enervat atât de tare pe administratorul judiciar al CET-ului încât a refuzat o nouă rundă de negocieri. Conferinţa de presă organizată ad-hoc de polonez a fost tot un fel de “bileţel roz” trimis de Urbanowski administratorului CET prin intermediul presei locale, că tot afirma Borza că polonezul comunică cu el prin “bileţele roz”.
Polonezul şi-a exprimat speranţa că Sf. Maria îl va readuce pe Borza la masa negocierilor în ziua de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. O zi cu o semnificaţie aparte, în multe regiuni din ţară această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor”, iar Urbanowski vrea să se împace cu Borza exact în această zi.

“Astăzi, CIECH Soda România a fost forțată de împrejurări să oprească producția din cauza sistării livrării de abur de către CET Govora. Livrarea de abur tehnologic a fost limitată la un nivel care nu mai permite continuarea producției într-un mod sigur. Pentru a evita defecțiunile, CSR a decis oprirea producției.

“Suntem într-un proces de negociere. CET Govora a solicitat o creștere a prețului aburului care este dincolo de posibilitățile CIECH Soda România. Ne-am exprimat deschiderea în a susține o creștere moderată a prețului, dar aceasta nu a fost acceptată de administratorul judiciar al CET, care a trecut direct la reducerea aburului. Situația este una foarte dificilă pentru respectarea angajamentelor față de clienții noștri, scăderea producției sau discontinuitatea în livrare fiind extrem de delicate. Facem tot posibilul să reducem impactul negativ și vom utiliza modelul nostru de business integrat în administrarea producției de sodă”, a spus Artur Król, membru al Boardului CIECH, responsabil cu activitatea de producție a grupului.

CET Govora este o companie deținută de stat, prin intermediul Consiliului Județean Vâlcea și se află sub aministrarea specială a EUROINSOL, administratorul judiciar fiind domnul Remus Borza. Pe 6 iulie, CET a denunțat contractul de furnizare a aburului, valabil până în octombrie 2017, și a solicitat o creștere a prețului peste capacitatea de susținere a CIECH Soda România. CIECH Soda România folosește aburul ca prima utilitate – sursă de energie pentru producția sodei calcinate și este preocupată atât de asigurarea pe termen lung a aburului, cât și de prețul acestuia, pentru a se putea menține competitivă, în condițiile intrării în piață a unor noi jucători, din Turcia, cum este ETI Soda care livrează soda la preț redus, din surse naturale. Nivelul actual al prețului propus poate avea impact negativ asupra competivității CSR în piața de sodă.
Poziția de negociere a CSR a fost construită în jurul ideii de a discuta condițiile pentru o creștere moderată a prețului și a unor garanții privind capacitatea CET de a livra abur, pe termen lung. CSR promovează ideea de cooperare pe Platforma Chimică și crede că numai prin eforturi comune coordonate există o șansă pe termen lung pentru dezvoltarea tuturor companiilor de pe plaformă care, de fapt, sunt interdependente și expuse riscului unui “efect de domino”.

“Încă de la început, am fostgata să negociem, toate eforurile noastre fiind concentrate pentru a atinge un consens. Suntem cel mai mare investitor polonez din România, așa că avem toată dorința de asusține activitatea celor 600 de angajați pe care îi avem în mod direct și alte câteva mii, în mod indirectși să ne continuăm contribuția la economia județului. Înțelegem foarte bine situația în care se află CET, având în vedere faptul că am trecut și noi, în ultimii ani, prin procese de restructurare masivă. Asemenea procese sunt legate de decizii dificile,care implică și potențiale concedieri. Totuși, noi credem că CET va reuși să își recupereze rapid soliditatea în activitate”, a spus domnul Artur Krol, membru al Consiliului de Administrație al CIECH.

O scurtă descriere a dependențelor complexe de pe Platforma Chimică arată astfel:
 CET livrează energie și căldură către Râmnicu Vâlcea și alte două orașe, cu un total de aproximativ de 140.000 de locuitori și este un angajator important în regiune.
 Sistarea livrărilor de abur către CSR, unul dintre cei doi clienți industriali mari, ar putea duce în final la falimentul CET.
 Falimentul CET va duce la creșterea șomajului în regiune, la reducerea investițiilor străine iar peste 3.000 de persoane și-ar putea pierde locul de muncă.
 Aburul pe care îl achiziționează CSR generează profituri majore pentru CET și îi permite să livrezeenergia electrică pe care o produce în regim de co-generare. Deci, ar fi mutual benefic să se ajungă la un consens cât mai repede.

“CSR înțelege foarte bine cât de dificil este procesul de restructurare. Suntem dornici să negociem și săcontinuăm să fim parte a revigorării activității de pe Platforma chimică. Totuși, CSR este la rându-i limitată de propriile realități economice, abia depășind pericolul închiderii, după o investiție succesivă de
220 de milioane de Euro, în 10 ani și un proces dur de restructurare în ultimii trei ani. Nimeni nu are de câștigat din oprirea producției la CSR”, a adăugat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

În ultimii trei ani, CIECH Soda România a trecut printr-un durerosproces de schimbare, care a implicat reducerea cu 30% a numărului de angajați, restructurarea operațiunilor și investiții succesive de câte 10 milioane de Euro în 2014 și în 2015. CIECH Soda România a investit 220 miloane de Euro, în total, în cei aproape 10 ani de prezență pe piața din România.”

Un comentariu la „Urbanowski vrea să renegocieze cu Borza de Adormirea Maicii Domnului

  • 5 august 2016 la 6:21
    Permalink

    domnuleBorza
    locuiesc la bloc in rm valcea si as dori sa primesc si eu apa calda si caldura sub pret asa cum a primit soda de la Calea ani de zile . as putea sa negociez aceasta pomana tot in ziua de Sfanta Marie?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *