RCA-ul nu este obligatoriu! Niciun poliţist NU VĂ POATE AMENDA!

O instanţă din România i-a dat câştig de cauză unui şofer amendat de Poliţia Rutieră pe motiv că nu avea poliţa RCA la el, atunci când a fost verificat în trafic. Conducătorul auto primise o amendă contravenţională de 630 de lei, însă magistraţii Judecătoriei Şimleul Silvaniei au desfiinţat sancţiunea, arătând că, de fapt, şoferii nu sunt obligaţi, conform legii, să aibă poliţa auto obligatorie la ei.

Decizie inedită a Judecătoriei Şimleul Silvaniei, după ce un conducător auto a contestat în instanţă amenda de 630 de lei (echivalentul a şase puncte-amendă) pe care i-au dat-o agenţii Poliţiei Rutiere. Motivul sancţiunii a fost că şoferul, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Anglia, nu avea la el poliţa auto RCA, atunci când agenţii rutieri l-au verificat în trafic.

Şoferul a contestat, însă, în instanţă procesul verbal prin care a fost sancţionat de Poliţia Rutieră, iar judecătorii au fost de partea lui. Mai exact, magistraţii de la Judecătoria Şimleul Silvaniei, acolo unde s-a judecat cazul, au arătat că legile în vigoare nu prevăd în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor poliţa obligatorie de asigurare auto şi de a o prezenta la cererea poliţistului rutier.

În concluzie, instanţa a decis că săvârşirea contravenţiei a fost reţinută în sarcina petentului în mod neîntemeiat.

„Este vorba despre sentinţa civilă numărul 527, din 1 iulie 2016, pronunţată de Judecătoria Şimleul Silvaniei, care a constatat că legea nu prevede ca participanţii la trafic trebuie să aibă asupra lor poliţa de asigurare auto. Din analiza dispoziţiilor legale în materie şi a legii privind asigurările şi reasigurările nu rezultă că această obligaţie ar fi fost impusă în mod expres de legiuitor în sarcina şoferului”, a explicat, avocatul Cătălin Gherzan, de la Baroul Argeş.”

La baza deciziei magistraţilor au stat articolele 147 din H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care precizează, la primul punct, următoarele:

„Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Articolul 101, aliniatul 1 din OUG 195/2002, pe care se argumentează procesele-verbale întocmite de poliţişti celor prinşi că circulă fără a avea asupra lor poliţa RCA arată şi ce fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni: nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. 2”.

Numai că, în articolul 35, aliniatul 2 din ordonanţă, prevede că „participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Şi tocmai sintagma „alte documente prevăzute de lege” e în favoarea şoferilor amendaţi pentru acest lucru, la fel cum, în apărarea lor, poate fi interpretată şi sintagma „celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”, din cuprinsul articolului 147, punctul 1 din regulamentul de aplicare a amintitei urdonanţe.

„Acest articol 35 spune că participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Nu prevede însă obligativitatea deţinerii poliţei RCA”, mai susţine avocatul Cătălin Gherzan.

Un argument care a stat la baza deciziei magistraţilor Judecătoriei Şimleul Silvaniei a fost, mai spune avocatul Gherzan, şi cel referitor la legalitatea contravenţiei.

„Acest lucru presupune că o contravenţie trebuie să fie prevăzută de lege, în sens larg, dar şi faptul că legea care incriminează contravenţia trebuie să fie accesibilă şi previzibilă. Ori, în acest fel, şi previzibilitatea a ridicat semne de întrebare. Ca să fie considerată previzibilă, norma contravenţională trebuie să fie clară, astfel încât orice persoană să fie în măsură să înţeleagă ce îi este permis sau interzis, respectiv care sunt obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească, pentru a-şi adapta comportamentul. Magistraţii au reţinut în acest caz că poliţa de asigurare auto nu poate fi inclusă în categoria «altor documente prevăzute de lege», ca să poată fi îndeplinită condiţia de previzibilitate a normei contravenţionale”, explică avocatul Cătălin Gherzan.

„Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege. Legea nu prevede, însă, obligativitatea deţinerii poliţei RCA”, declară avocatul Cătălin Gherzan.

sursa: ADEVARUL.ro

12 comentarii la „RCA-ul nu este obligatoriu! Niciun poliţist NU VĂ POATE AMENDA!

 • 15 august 2016 la 6:41
  Permalink

  Hotărârile unei instanțe judecătorești nu sunt izvor de drept, nu va sunt opozabile celor aflați în situații similare. O altă instanță poate decide invers. Titlul si concluzia articolului sunt greșite. Puneți mâna pe carte, dacă aveți pretenție sa scrieți articole despre juridic.

  Răspunde
 • 26 octombrie 2016 la 16:53
  Permalink

  corect! pol. trbuie sa ceara urmatoarele: buletin ,permis,acte de insotire a marfii transportata,daca este cazul, eventual sa verifice autovehicolul vizual sau cum crede el de cuvinta si daca considara suspiciuni ia masurile cuvenite, [ mai trebuie sa ma intrebe daca am facut baie daca am unghiile taiate,masura la pantofi corecta,si mai ce?]

  Răspunde
 • 26 noiembrie 2016 la 18:14
  Permalink

  Am fost amendat cu 350 lei de poliția din Leordina că nu aveam Poliță Rca la mine,am refuzat să semnez deoarece cunosc legea ,iar aceasta amendă vreau să o contest , oare voi avea cîștig de cauză?

  Răspunde
  • 30 noiembrie 2016 la 14:46
   Permalink

   Puteai sa semnezi, primeai o copie a procesului-verbal si in timp de 15 zile faceai contestatie. Daca semnezi nu inseamna ca esti de acord cu sanctiunea ci doar ca ai luat la cunostinta. E la noroc sa castigi. Fiind o suma mica eu nu m-as obosi si as plati-o, Sanatate

   Răspunde
   • 16 februarie 2017 la 12:19
    Permalink

    am primit amenda pe 01.01.2017 ,750 lei pentru ca nu am avut rca la mine.mai pot face contestatie acum,sau este un termen limita?

    Răspunde
 • 12 decembrie 2016 la 7:34
  Permalink

  Asigurare e obligatoriu. Numai politia nu are dreptul sa cere dela conducatori auto. Dar are toate dreptul sa verifica în sistemul baza de date după nr înmatriculare și seria vin, și dacă acolo apare că mașina nu e asigurat atuncea va sancționa conform legii.

  Răspunde
 • 2 ianuarie 2017 la 18:57
  Permalink

  Nu aveam asigurare . Am fost verificat …. În aceiaşi zi mi-am făcut asigurare ….apoi după 2 zile poliția mia făcut proces verbal de amendă ….
  E corect ?
  E legal ?

  Răspunde
  • 21 februarie 2017 la 9:19
   Permalink

   Orice polita RCA, legal intra in vigoare in ziua urmatoare efecuarii platii, tocmai din aceasta cauza. Sa nu existe smecheri care sa umble fara, si sa o faca in ziua in care fac o belea! Ca politia ti-a facut PV-ul peste 2 zile e discutabil din relatarea ta. Poate ti l-a inmanat peste 2 zile,, dar data constatarii contraventiei era aia buna,, cand nu aveai RCA si aia conteaza.

   Răspunde
   • 21 iunie 2017 la 16:24
    Permalink

    prietene, daca ai incheiat rca azi si intra maine sau peste x zile in vigoare si te opreste politia si iti da un PV nu este corect, se poate contesta! Am asigurare rca insa nu este inca valabila, este o mare diferenta, iar pana maine sau cand va intra in vigoare orice prejudiciu il voi face ca „asigurat” se va plati din fondul victimele strazii care ulterior iti va fi imputat ptr ca nu aveai rca valabil la momentul prejudiciului. Legea rca este foarte stufoasa si gaborii nu o stiu, ei stiu doar sa dea amenzi, sa va tineti bine cand le va da depline drepturi celor de la pol. locala, sa vezi atunci abuzuri!

    Răspunde
 • 4 februarie 2017 la 17:00
  Permalink

  Ti se pare normal ca noi restul (noi suntem prosti sa inteleg) sa platim RCA si tu daca ma „atingi” in trafic sa raman cu buza umflata? E legal ? E corect ?

  Răspunde
  • 21 iunie 2017 la 16:31
   Permalink

   ba din contra, nici un PAGUBIT nu ramane cu ” buza umflata” ptr ca legea rca nu o permite.
   Adica, daca eu aveam rca la mom. respectiv dar eram beat, pana in 0.4 alcolemie, plateste polita rca ( deasemeni ptr victime sau alte pagube materiale) daca am acoolemia 0.8 sau mai mare plateste polita rca insa asiguratorul cf legii isi va recupera prejudiciul de la vinovat, sau daca nu aveam rca valabil sau deloc plateste fondul creeat special ptr situatii de genul Fondul victimilor strazii apoi se imputa vinovatului, atunci cand vinovatul nu se cunoaste, depui plangere la politie (sau daca vinovatul a fugit de la fata acc.) si ulteror vei fi despagubit, deci, cum ramai cu buza umflata ??? Alta situatie, daca asiguratul este clientul unei firme alfate in faliment atunci cazul tau va fi despagubit prin alt fond numit FGA….
   In consecinta, nu este corect ca vre-un pagubit sa ramana cu buza umflata si legea este de partea ta ptr ca deasta platim ASF-ul cu salarii de te ia ameteala basca si preturi pe masura la politele rca.

   Răspunde
 • 11 octombrie 2017 la 10:18
  Permalink

  Am asigurare în format electronic, polițiștii de l Țăndărei mi au dat amenda zicând ca ei o vor palpabila.
  Eu locuiesc în Anglia și am venit în vacanta. În toate tarile din UE e valabila la noi nu. C , fac?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *