Turiştii au transformat Marea Neagră în toaletă publică

Biologii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa trag un semnal de alarmă privind nivelul de infestare cu bacteria E.coli, care în unele staţiuni a ajuns aproape de cea maximă admisă, din cauză că turiştii transformă marea în toaleta publică.

Cea mai gravă situaţie, conform medicilor de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, este la Costineşti, unde infestarea cu bacteria E.coli în apa de mare este la cota de 97 – pe o scară maximă admisă de 100 de unităţi.

Şi în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord, nivelul de infestare cu bacteria E.coli este destul de ridicat. Aproape de jumătatea limitei este şi plaja Modern din Constanţa.

Analizele făcute de biologi arată că zona de pe litoral cu cea mai curată apă de mare este situată spre Mamaia Nord, zona exclusivită cu hoteluri, cluburi şi restaurante scumpe. De fapt aici este şi singura plajă certificată Blue Flag.

Bacteria E.coli se dezvoltă în locuri extrem de aglomerate. Teoretic, singura modalitate de a vă proteja este să nu înghiţiţi apă de mare dar, odată intrat în apă, e greu să vă feriţi. Dacă acest lucru s-a întâmplat cereţi ajutorul unui medic care vă poate prescrie un tratament de scurtă durată.

Potrivit reprezentanţilor DSP nu există restricţii de îmbăiere. În procente moderate, bacteria E.coli este distrusă în mod natural de dinamică sistemului marin.

„Se reglezează valoarea în mod natural prin volumul mare de apă, curenţii marini, radiaţiile ultraviolete şi salinitatea apei care nu permite dezvoltarea accelerată a bacteriei”, afirma Gabriela Caruceru, DSP Constanţa.

sursa: ACASA.ro

Un comentariu la „Turiştii au transformat Marea Neagră în toaletă publică

  • 13 august 2016 la 20:20
    Permalink

    Lipsa tualetelor pe plaja si cele care sunt au pretul mare in functie de necesități.
    Soluția,mai multe cabine de veceurii .Terasele au veceuri, dar trebue sa faci consumatie.Ca sa nu mai plateasca la veceu se duc si fac in apa si la cite lichide se consuma pe plaja …este dezastru numai o furtuna o mai purifica apa ,un tunamii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *