Birocraţii de la SC Pieţe Prest, puşi să adune gunoaiele din oraş

Birocraţii de la SC Pieţe Prest au fost puşi săptămâna trecută să igienizeze zona centrală a oraşului. Decizia a fost luată de directorul societăţii în baza afirmaţiilor făcute de Mircia Gutău în calitate de primar al Râmnicului, în cadrul primei conferinţe de presă.

La data respectivă, edilul Râmnicului afirma că în cele două societăţi subordinate Primăriei Râmnicului sunt mai mulţi cu mapa… şi mai puţini cu sapa, drept urmare numărul va fi readus pe o linie normală prin trecerea birocraţilor la munca de jos.

“Odată cu unificarea celor două societăţi se va reduce drastic numărul birocraţilor. În momentul de faţă  avem foarte puţini muncitori, avem 20 în ADP şi Pieţe Prest, vreo 12-13 şoferi. Proporţia trebuie schimbată pentru că avem foarte multe de făcut: avem igienizarea parcului Zavoi, tăierea crengilor uscate, curăţarea arborilor de dăunători etc… Activităţi pentru care trebuie oameni. Am văzut la faţa locului cum veneau 4-5 muncitori şi câte 6 cu agenda. Nu se poate aşa ceva, este un adevăr crunt. Asta nu înseamnă că sunt foarte mulţi care au înţeles şi vor să meragă la munca de jos. E un lucru foarte bun. Poţi să coseşti, poţi să vopseşti… Poţi să faci lucruri foarte bune.” …chiar dacă treci de pe un post de economist sau contabil pe unul de tăietor de frunze.

O operaţiune la care mare parte din angajaţii celor două societăţi se pricep de minune deoarece o practică de la angajare, mai toţi fiind pilele cuiva.

Probabil, Mircia Gutău a sperat că aceştia vor refuza „oferta” şi vor pleca acasă, dar scenariul n-a „prins”.

Săptămâna trecută, nu ştim dacă la solicitarea primarului Gutău, dar prea dă cu scenariul acestuia, directorul SC Pieţe Prest, Bebiţă Tăbârcă… şi-a scos birocraţii din birou, i-a dotat cu mănuşi de cauciuc şi i-a pus să adune gunoaiele aruncate în zona centrală de cetăţenii certaţi cu bunul simţ. O măsură ilegală, şi dacă vreunul dintre angajaţi ar fi decis să refuze umilinţa şi să anunţe ITM, o instituţie care se ocupă de abuzurile comise de angajatori, directorul Tăbârcă s-ar fi ales cu un mic dosar.

Cum aproape toată suflarea e angajată pe pile niciunul nu a îndrăznit să anunţe instituţia în cauză pentru abuzul comis de Tăbârcă, un abuz prin care-şi obligă angajaţi să presteze o muncă aflată în afara fişei postului, deci şi a organigramei. Dar cum pila bate demnitatea, piloşii s-au conformat fără discuţii.

Dacă primarul Mircia Gutău ar fi fost atent la legislaţia ţărilor în care-şi face concediul, în special a Germaniei, ar fi aflat că un specialist din orice domeniu de activitate nu poate fi trecut pe un post inferior pregătirii nici dacă acesta se cere. Instituţia este obligată să-l dea în şomaj şi să-i găsească un loc de muncă conform pregătirii profesionale. Se pare că legislaţia europeană va intra şi pe piaţa muncii din România începând cu anul viitor.

Dar în România toată şleahta de politicieni se documentează în vizite de lucru organizate pe banii instituţiilor statului dar în „domenii” care nu au nimic de-a face cu administraţia publică. Personajele în cauză se duc la mare, la soare cât despre documentare o fac la întoarcerea acasă… în avion.

Conform datelor publicate de Timpul de Vâlcea, SC Piete Prest este o societate pe acţiuni cu 32 de salariaţi TESA şi şefi serviciu care un venit brut de 2200 lei respectiv 2800, ceea ce înseamnă 1800 şi respectiv 2400 venit net. Directorul general are un salariu de 3400 lei, brut.

Cei 215 muncitori necalificaţi au un venit brut de 916 lei/lună, iar cei 87 de muncitori calificaţi au un spor în plus la salariu între 50-100 lei. Pieţe Prest administrează, sau ar trebui, 13 centre care sunt şi consumatoare, dar şi aducătoare de resurse financiare la propriul buget. Societatea merge pe profit şi nu prea, banii se scurg pe tot felul de lucrări executate de terţi, lucrări ce intră în domeniul de activitate al societăţii.

Direcţia Administrării Domeniului Public (D.A.D.P.) are aproximativ 170 de angajaţi, majoritatea fiind calificaţi şi cu studii superioare, iar veniturile acestora sunt identice cu cele ale celor de la Pieţe Prest. Respectiv, salariile calificaţilor şi necalificaţilor nu depăşesc  minimul  pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *