Staţiunea Băile Govora a îmbrăcat straie de sărbătoare: festivalul „Florile Govorei”, la a 47-a ediţie

Ajuns la cea de-a 47-a ediţie, festivalul „Florile Govorei”  a reuşit să stârnească şi în acest an atât interesul turiştilor, cât şi pe cel al iubitorilor de cultură şi istorie. Organizatorii au oferit pe 20 şi 21 august 2016, în cele două zile de manifestari, un program bogat de activităţi cultural-artistice şi sportive.

Staţiunea vâlceană a răsunat timp de două zile de cântecele unor îndrăgiţi şi cunoscuţi artişti, cum ar fi  Petrică Mîţu Stoian,  Elena Ghiţulete, Florin Vasilică, Hariton Bunget, Sandra N. şi Guess Who, iar pe scena amplasată lângă parcul din Băile Govora au evoluat  ansambluri folclorice din Balş, Horezu, Babeni, Vaideeni şi Pietrari, precum şi  „Rapsodia Vâlceană” al CJCPCT Valcea.

govora (2)

„Pravila de la Govora”, reeditată după 370 de ani

Manifestările dedicate celei de-a 47-a ediţii a sărbătorii „Florile Govorei” au debutat cu prezentarea „Pravilei de la Govora” – un volum care cuprinde atât ediţia originală din 1640, cât şi ediţia din 1884 transpusă cu litere latine de Academia Română.

Reeditarea primului cod de legi din Ţara Românească a fost posibilă datorită eforturilor depuse de preotul Petre Mateescu, cel care a muncit mai bine de un deceniu pentru a realiza o „interpretare într-un text inedit” a documentului.

„M-am străduit din toate puterile să redau în circulaţia actuală un moment de spiritualitate, cultură şi literatură românească. „Pravila de la Govora” este prima carte în limba română care încearcă să spargă tiparele limbilor greacă, latină, dar mai ales slavă. Pe drept cuvânt, unii dintre cercetători, mai ales din domeniul dreptului, s-au aplecat şi au văzut în „Pravila de la Govora” un manual de drept civil”, a spus preotul Petre Mateescu.

Volumul tipărit în condiţii grafice deosebite va fi lansat, cu binecuvântarea arhiepiscopului Râmnicului, Î.P.S. Varsanufie, în luna septembrie a acestui an, la eveniment fiind aşteptaţi Patriarhul Daniel şi reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Antiohiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *