Un nou proiect de reorganizare teritorială. Râmnicu Vâlcea pol secundar

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a apus în dezbatere publică un nou proiect de reorganizare teritorială. În noul proiect, Guvernul propune reclasificarea orașelor în șapte categorii și a comunelor în două. Parametrul oficial al reorganizării este ”realitatea socială”. Dacă proiectul va trece de dezbaterea publică și de Parlament, atunci până în 2025 noile orașe-poli regionali și super comune ar trebui înfiinţate.

În proiectul legislativ, cele cinci orașe care vor deveni “pol regional principal” sunt Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara și Craiova, de care va aparține și Vâlcea. București va avea un statut special, cel de ”Municipiu capitală, de importanță națională și europeană”.

 

Râmnicu Vâlcea, pol regional secundar

Pentru a deveni municipii poli regionali principali cu potențial transnațional, condițiile sunt să aibă: peste 250 de mii de locuitori și 400 de mii în aria funcțională, sedii de instituții de interes național, minim o universitate cu peste zece mii de studenți sau cu specializare unică pe țară, spitale de categoriile I și II și monoprofil cu nivel de competență înaltă (Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare). În acestă categorie doar cinci orașe se încadrează, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

A doua categorie propusă de Guvern va fii ”municipii poli regionali secundari”, iar condițiile care trebuiesc îndeplinite sunt: peste 100 de mii de locuitori și 300 de mii în aria funcțională, sedii de instituții de interes județean/supra-județean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV / V, minim o entitate de Inovare și Transfer Tehnologic. În acestă categorie intră și Râmnicu Vâlcea, pe lângă Arad, Pitești, Bacău, Oradea, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Galați, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Ploiești, Satu Mare, Sibiu și Suceava.

Celelalte orașe vor fi cuprinse în ”municipii poli județeni principali cu potențial transnațional (peste 40 de mii de locuitori și 200 de mii în aria functională), ”municipii și orașe poli județeni secundari” (peste 20 de mii de locuitori și 50 de mii în zona de influență), municipii și orașe centre urbane cu rol zonal, municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate și municipii și orașe necuprinse în categoria precedentă.

La nivelul județului Vâlcea: municipiul Drăgășani (care va include Drăgășani Valea Caselor, Zărneni și Zlătărei) va fi integrat la categoria municipiu și orașe poli județeni secundari.

Orașele Brezoi (Brezoi, Călinești, Corbu, Drăgănești, Golotreni, Păscoaia, Proieni, Valea lui Stan și Văratica), Bălcești (Bălcești, Benești, Chirculești, Cârlogani, Gorunești, Irimești, Otetelișu, Preotești și Satu Poieni) și Horezu (Horezu, Ifrimești, Rîmești, Romanii de Jos, Romanii de Sus, Tănăsești și Urșani), au fost integrate la categoria ”municipii și orase centre urbane cu rol zonal”. Orașele Băile Govora, Băile Olănești, Călimănești, Ocnele Mari, Băbeni și Berbești vor intra în zona ”municipii și orașe centre urbane cu funcții specializate”.

Pe lista orașelor cu caracteristici rurale identificate de guvern intră majoritatea comunele transformate forțat în orașe în anul 2004, prin Legea 83/2004.

 

”Super-comuna”, o nouă unitate administrativ-teritorială

În noul proiect de lege apare și o nouă unitate administrativ-teritorială în România și anume ”super-comuna”, care va avea rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km. Proiectul de lege stipulează ca dezvoltarea acestor localitați este sprijinită de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală. Dacă legea va fi aprobată, până în 2025 vor apărea 183 de ”super-comune”, dintre care patru vor lua ființă la Vâlcea: Câineni, Gradiștea, Lădești și Măciuca.

”Super-comunele” vor fi localități cu rol central în județ, care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori. Factorii principali care au fost luați în calcul sunt: rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră şi feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *