Suveica traficului de influenţă şi corupţie care determină jaful din pădurile vâlcene

Politician până-n măduva oaselor, Cristian Buican, deputat, şef al liberalilor vâlceni şi pasionat de pădure şi vânătoare din motive nu totdeauna limpezi, ne-a transmis prin interpuşi părerea domniei-sale cu privire la anchetele noastre scrise ori televizate. Zilele trecute, într-o scurtă întrevedere cu economistul Florin Brăgău, preşedinte al PRU Vâlcea şi proprietar al publicaţiei Info Puls, Cristian Buican a spus, printre altele: “Să-i zici lu’ Jianu ăla să mă lase în pace, că vă dau în judecată! ” Subliniem aici, spre ştiinţa tuturor celor care se simt lezaţi de rezultatele muncii noastre, că Florin Brăgău nu se ocupă de anchete, aşadar nici răspunderea nu-i revine, nici decizia cu privire la subiectele abordate, sau modul de lucru. Are în schimb meritul, rar la patronii din media, de a-şi alege cu atenţie oamenii şi a-i lăsa să lucreze. Iar noi nu vorbim despre cineva doar pentru că ne e simpatic sau antipatic. Numele deputatului Buican a apărut pe parcursul anchetei privind tăierile de păduri, pronunţat de către oameni diferiţi, în conjuncturi diferite. În cazul în care acuzaţiile aduse de moşneni deputatului Buican se adeveresc, iar acesta are cu adevărat un amestec substanţial în defrişările abuzive ale munţilor, primul dintre silvicultori care îşi va pierde capul va fi inginerul silvic Dinucă Gheorghe, Director Control al Regimului Silvic şi Cinegetic la Garda Forestieră. Gurile rele spun că toţi cei care păşeşc cu dreptul în exploatările forestiere din judeţul nostru trebuie să treacă, înainte de toate, pe la inginerul Dinucă, tartorul distribuirilor de foloase cuvenite sau nu în zona valorificării masei lemnoase şi a vânatului din pădurile noastre. Asta spune şi fotografia de pe prima pagină, care este, desigur, un trucaj realizat de pamfletarul nostru şi, prin urmare, trebuie privită ca atare. Principiul după care se ghidează anchetatorii cu experienţă în lupta împotriva corupţiei este aplicarea la condiţiile lumii moderne a principiului antic „Qui prodest“. Aflând cui aduce cele mai multe foloase o fără de lege, putem identifica făptaşul cu mai mare uşurinţă. În cazul instituţiilor de interes public,  nu directorii cei mari, care se schimbă după cum bate vântul în politică, sunt cei care trag sforile. Pentru a şti cine este personajul cheie, cui anume trebuie să-i duci plicul, căutaţi funcţionarul cel mai vechi în funcţie aproape de vârful structurii. Veţi fi foarte aproape de adevăr! Enumerăm în continuare nume de persoane şi instituţii implicate în suveica traficului de influenţă şi corupţie care determină jaful din pădurile vâlcene, conform informaţiilor culese din sursele noastre şi documentelor care ne-au parvenit.

  1. Şeful Ocolului Silvic Malaia, Pârvu Cătălin, nepotul lui Poenaru Gheorghe, Comisar Şef la Garda Forestieră Vâlcea.
  2. Ţolea Gabriel, finul lui Poenaru Gheorghe, Comisar Şef la Garda Forestieră Vâlcea. Finu’ Ţolea semnează toate APV-urile şi dă verde la tăieri! Actualul primar de Malaia a fost timp de 8 ani consilier local, la Malaia, dar în acelaşi timp şi inpector la Garda Forestieră (fost ITRSV). Conflict de interese.
  3. Cristian Buican. Deputatul liberal l-a susţinut, împreună cu PNL-istul Poenaru Mircea, pe Ţolea Gabriel, finul lui Poenaru Gheorghe, să devină primar la Malaia.
  4. Poenaru Mircea a obligat toate firmele de prelucrarea lemnului de pe Valea Lotrului să dea sume de bani pentru susţinerea campaniei electorale a lui Ţolea Gabriel, finul lui Poenaru Gheorghe.
  5. Comisar şef de poliţie Constantin VOLINTIRU, Şefu Poliţiei din Brezoi. Doi dintre finii lui conduc două dintre cele trei fabrici din Brezoi care exploatează lemnul provenit de la Obştea Robeşti.
  6. Timofte şi Nicu Vlad, asociaţi la o fabrică de cherestea împreună cu un cetăţean turc. Ei au prioritate la primirea de arbori! Timofte deţine în zona Râureni, la drumul principal, un depozit de cherestea de unde vânzările se fac mai ales la negru, conform surselor avizate (trei).
  7. Daniel Constantin, Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi, al cărui văr, Puiu Năsui, este Administrator al unei alte fabrici de cherestea din Brezoi, beneficiară de “priorităţi”.
  8. Fratele deputatului Buican, proprietar de fabrică în zona Perişani, care, cu sprijinul Gărzii Forestiere şi al Poliţiei, presează firmele de exploatare a lemnului de pe Valea Lotrului să trimită lemnul exploatat doar la fabricile “prietene”, mai ales din Brezoi.
  9. Cârstoiu Dragoş, fost viceprimar PNL la Bujoreni, cel care dirijază din umbră Obştea Moşnenilor Robeşti condusă, în aparenţă, de către Robescu Gheorghe. Ambii sunt implicaţi acum într-o cercetare penală. La Obştea Robeşti, încă din 2004 nu a mai fost întrunită Adunarea Generală (Comitetul Ad-hoc), conform prevederilor legii. Între timp, în 2011, Preşedintele Obştii Moşnenilor Robeşti a murit. Încă nu a fost ales legal alt preşedinte! Robescu Gheorghe a achiziţionat, fără autorizaţie, un utilaj Mann-diesel din Germania, pe care l-a plătit cu 37.000 de euro şi l-a vândut pe mai nimic lui Cârstoiu Dragoş.
  10. Pleşeanu Mihăiţă, finul lui Poenaru Gheorghe – Comisar Şef la Garda Forestieră Vâlcea, om cu “famelie” mare – a fost Consilier Local la Malaia, dar şi preşedinte de obşte!

Ne vom opri aici cu enumerările, vom continua în episodul următor, pentru că lista este deosebit de încărcată, iar amănuntele legăturilor complicate dintre personaje ar putea face obiectul unui roman-fluviu de succes. Amănunt: Poenaru Gheorghe şi Ţolea Gabriel deţin împreună, la Malaia, o păstrăvărie realizată cu fonduri europene, pe baza unui proiect întocmit de soţia lui Poenaru, salariată şi dumneaei la Garda Foprestieră.

Este de ştiut că vorbim aici despre interese mari şi foarte mari, despre o întreagă încrengătură de persoane şi instituţii care îşi apără cu dinţii interesele. Am fost ameninţaţi şi noi, lucrătorii din media, dar mulţi dintre cei care ne pot aduce la cunoştinţă informaţii utile spun că riscul de a li se da foc la casă nu e numai o glumă sinistră şi că oamenii aceştia sunt capabili de orice. Frica păzeşte pepenii, poate, dar pădurea o păzeşte numaiîndârjirea şi perseverenţa celor care vor, cu adevărat, să se scuture de lăcomia caracatiţei prin care s-au transormat munţi întregi în păşuni sărace, pentru că dihania taie ce vrea, când vrea şi unde vrea. Ancheta continuă.

Gheorghe Jianu  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *