Chimcomplex este interesat de vânzarea activelor de la Oltchim, dar nu in orice condiții

În presă s-au publicat informații privind vânzarea activelor de la Oltchim; activele ar urma să fie grupate în nouă grupe iar ofertele să fie făcute pentru o grupă sau mai multe de unul sau mai mulţi investitori.

Președintele CA de la Chimcomplex, domnul dr. ing. Băncilă Virgiliu declară că societatea/acţionariatul sunt interesate de această tranzacție, dar aceasta trebuie făcută în primul rând în interesul Oltchim, cât și în interesul vânzătorului și al cumpărătorului.

În ultimii trei ani Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare și a purtat mai multe corespondenţe la autoritățile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului cât și a cumpărătorului, dar și a societății Oltchim.

Acum credem că este bine că se încearcă vânzarea pe grupe de active, dar dacă într-adevăr se dorește ca aceasta să fie un succes, este necesar să se rezolve de la început câteva probleme:

  • gruparea activelor să se facă pe principiul funcționalității acestora; grupele formate să constituie entități funcționale tehnologic.
  • vânzătorul trebuie să ofere și soluții pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eșalonate într-un  timp rezonabil; altfel activele respective nu pot fi valorificate și nici un cumpărător nu va prelua aceste active  fără să aibă garanția valorificării prin punerea lor în funcțiune.
  • prețul de plecare a vânzării/licitațiilor să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică și morală a activelor respective; pentru a stabiliza, consolida și dezvolta societatea sunt necesare investiții imediate.

În acest fel vânzătorul trebuie să realizeze o ofertă realistă, atractivă și necondiționată care să permită o licitație corectă și care să dea șanse egale tuturor competitorilor, români și străini.

Pe de altă parte, Chimcomplex are o experienţă de peste 60 de ani în același domeniu, a obținut rezultate remarcabile și are toate atuurile pentru relansarea cu succes a Oltchim; are parteneri importanți și finanțarea necesară achiziţiei activelor. Mai mult, are decizia de a se implica în industria chimică, în reconstrucția acesteia.

Prin achiziția activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Română de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex și Oltchim. Sinergia celor două combinate și investițiile preconizate vor crea o corporație puternică în România. Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piața și tehnologie.

Pe de altă parte urmărim și evoluțiile din industria chimică din ţările vecine; suntem interesați și am avut contacte cu autoritățile ucrainiene pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în ţara vecină, Ucraina.

Președintele Grupului SCR, Domnul Ștefan Vuza s-a întors în ţară vineri, 26 august 2016 și urmeză să vă confirme strategia noastră de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *