Casa Balotescu, una dintre bijuteriile Bulevardului

Mă plimbam zilele trecute prin orașul nostru drag și, oprindu-mă în dreptul Tribunalului, nu am putut să nu admir, din nou, mărețul bulevard „Tudor Vladimirescu”, întinzându-se, fără opreliști de data asta, dincolo de Olt, căci lucrările la noul pod par a se fi terminat. În sfârșit! E adevărat că am mai zăbovit pe aici, pe Bulevard, și cu alte ocazii, alte clădiri, alte istorii. Dar acum mi-a venit ideea altei povești…

Ce a mai  rămas din vechiul bulevard cu parfum de tei? Teii nu mai sunt, dar avem castani… Și niște case superbe care au înfruntat timpul și soarta potrivnică. Sunt adevărate podoabe și mărturii ale unor vremuri blânde și frumoase.

Cea mai armonioasă casă de pe bulevard este, după spusele Cellei Delavrancea, scriitoarea și pianista îndrăgostită de Râmnic, Casa Nicolae Balotescu, actuala Zamfirescu, așezată la numarul 19, la intersecția cu strada Mihai Viteazul. Vorbim despre un monument arhitectonic care are la bază stilul vâlcean și care datează din anul 1922. Căsuța albă, „cu cerdac înălțat de gârliciul pivniței” păstrează încă acea simplitate arhaică, cerdacul și ferestrele pătrate, „cum șade bine într-o țară cu ierni grele și veri copleșitoare”, după cum o descrie Cella Delavrancea.

129302504

Potrivit directorului executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure, Casa Balotescu este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Râmnicului, care atrage privirile trecătorilor prin albul strălucitor și pridvorul sprijinit pe stâlpi sculptați în lemn, cu gârlici la pivniță, și prin frumosul stil neo-românesc, operă a unui mare arhitect român, Grigore Cerchez, sprijinit de arhitectul sibian Carol Ballreich. Edificiul a fost ridicat între anii 1922-1923 cu destinația de casă de locuit. „Clădirea a fost înregistrată ca obiectiv de patrimoniu cultural național sub această denumire deorece a fost comandată de un edil al orașului, din perioada interbelică, Nicoale Balotescu. Din anul 1986 casa este locuită de familia Zamfirescu, care a restaurat-o după planurile iniţiale, iar o altă aripă a fost retrocedată foştilor proprietari. Edificiul este unul dintre reperele arhitecturale care a supraviețuit sistematizării socialiste și care mai amintește de Râmnicul de odinioară”, a adăugat directorul de la Cultură.

63039462

Și case ca aceasta ar mai fi câteva în oraș, conservate destul de bine, cele mai multe renovate, care contrastează cu cele nou construite într-un mod bizar, dar interesant, căci în Râmnicu Vâlcea trecutul și prezentul au fost nevoite să se înțeleagă… Despre ele, în edițiile viitoare.

Rubrică realizată de Alina Nenu cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea

sursa foto: PANORAMIO.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *