Europa, încotro?

De la votul englezilor referitor la ”Brexit”, urmăresc cu interes scena politică europeană. Majoritatea pun votul englezilor de a părăsi Uniunea Europeană pe fondul economic, însă nimeni nu vede adevărata problemă: identitatea națională. Englezii s-au speriat serios de pierderea a ceea ce a mai rămas din identitatea lor, iar ”criza migranților” creată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a amplificat la maxim temerile lor.

Drept urmare, în ultimele luni, partidele de dreapta, extremă-dreaptă sau populiste care folosesc ca ”armă” simbolurile naționale au început să prindă rădăcini în aproape toate țările europene.

În Germania, formațiunea antiimigrație ”Alternativa pentru Germania” (AfD) a ieșit pe locul doi la alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, înaintea partidului cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

În Austria, Norbert Hofer, reprezentantul Partidului Libertății (FPOe), formațiune de extrema dreaptă, îl devansează în sondaje pe Alexander Van der Bellen, candidatul independent susținut de ”Verzi”, înaintea turului secund al alegerilor prezidențiale din 2 octombrie

În Franța, partidul de extremă-dreapta, condus de Marine Le Pen, Frontul Naţional, s-a clasat pe locul trei la ultimele alegeri, cunoscând cea mai mare creștere de la înființare și până în prezent.

În Spania, Partidul Poporului (PP) are o majoritate zdrobitoare în Parlament, iar în Olanda partidul de extremă-dreapta PVV, condus de Geert Wilders se află în fruntea sondajelor de opinie înaintea alegerilor generale din martie 2017.

Alte exemple de ascensiuni ale partidelor naționaliste sunt și Jobbik (Ungaria) și Asociaţia Populară-Zorii Aurii (Grecia).

Nici România nu scapă de acest fenomen. Partidul România Unită (PRU), condus de Bogdan Diaconu, mizează tot pe simbolurile și pe identitatea națională, iar în ultimele luni ”fenomenul PRU” a luat amploare și cu siguranță va produce o surpriză la alegerile din decembrie.

Privind la tot ceea ce se întâmplă în Europa în acest moment, stai să te gândești dacă va mai exista o Uniune, sau aceasta se va transforma în cu totul altceva. Partidele care mizează pe simbolurile naționale încep să prindă din ce în ce mai mult teren pe fondul faptului că cetățeanului, fie el român, maghiar, german sau francez, îi este frică să nu-și piardă identitatea.

Toate astea nasc întrebarea dacă Uniunea Europeană se va rupe de tot, sau vom deveni o Uniune extremistă?

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *