Căminul de bătrâni din Ostroveni, oglinda unor administraţii impotente

Centrul rezidenţial pentru persoane de vârsta a treia din Ostroveni se deschide şi nu prea. După patru administraţii, patru primari cu fiţe de mari administratori, toţi incapabili să-l pună pe picioare, masonii care au concesionat căminul au clacat financiar după ce au investit aproximativ 9 miliarde de lei vechi şi doi ani de încercări inutile  de a-l face funcţional.

Investiţia a fost demarată de primarul Mircia Gutău în al doilea mandat şi a costat municipalitatea peste 12,5 milioane de lei. Căminul de lux trebuia să asigure asistenţă pentru 80 de persoane, dar nu a fost să fie. Masonii n-au reuşit să ia avizele ISU din cauza Executivului condus de Mircia Gutău care a demarat investiţia prin vicii de procedură. Un alt hop a fost tragedia de la Colectiv care a schimbat încă o dată procedura de avizare. Şi aşa căminul de bătrâni a ajuns o fantomă imposibil de reactivat în plan administrativ şi social.

Culmea impotenţei administrative. Avem un cămin de bătrâni nou-nouţ şi gol-goluţ, nici păsările cerului nu staţionează acolo pentru că n-au aviz ISU. Pompierii au refuzat să-şi dea acordul pentru deschiderea lui pentru că Primăria şi noul concesionar nu au  depus toate documentele necesare.

Primarul Mircia Gutău, iniţiatorul proiectului, susţine că Primăria a depus toată documentaţia cerută, dar momentul Colectiv a adus după sine alte documente ce trebuiau obţinute de masonii care au concesionat clădirea. Masonii s-au săturat de hârţogăraie şi au anunţat că vor schimba destinaţia clădirii pentru a scăpa de ISU. Primarul Mircia Gutău s-a alertat brusc şi a anunţat că va denunţa concesiunea dacă actualii proprietari nu respectă contractul semnat cu Primăria Râmnicului. Şi aşa a început dansul, un dans început cu aproape 10 ani în urmă. Mult, foarte mult…

„Ieri am avut o întâlnire cu cei care au concesionat căminul de bătrâni şi mi-a venit o doamnaă foarte …aşa, cu părul dat pe spate, că ea e magistrat, şi i-am spus… puteţi fi doamnă de 10 ori magistrat, dacă nu respectaţi contractul semnat cu Primăria –  OUT.  Dacă nu îşi iau autorizaţie, pentru că sunt de 2 ani de zile fără, dacă nu îşi iau autorizaţia până la prima şedinţă voi propune spre aprobarea CL rezilierea contractului. Punct. Pentru obţinerea avizelor de la ISU, la art. 2 spune că firma care concesionează se obligă să obţină toate autorizaţiile şi avizele în aşa fel încât în termen de şase luni să dea în folosinţă căminul. Sunt doi ani de zile, s-a mai prelungit câteva luni, dar acum a trecut un an de când s-a dat termenul şi nu s-a făcut nimic. Eu nu înţeleg de ce dacă ai luat un astfel de bun nu dai drumul la căminul de bătrâni. În condiţiile în care în contract scrie că suma pe care au investit-o dumnealor, undeva la 9 miliarde lei vechi, vom verifica dacă s-a investit, vom scade concesiunea. Pe doi ani de zile noi vom fi obligaţi să evaluăm lucrările făcute de ei acolo, pe baza facturilor, şi vom scade din valoarea concesionării. Iar eu vă asigur că i se va da destinaţia de cămin de bătrâni. Am avut discuţii la CJ, în principiu, dar cred că se va rezolva”, a ameninţat primarul Râmnicului.

Acelaşi personaj a precizat că acuzaţiile aruncate la adresa Primăriei sunt total false, deşi ISU susţine că nu i s-a dat ce a cerut: „Am auzit că s-a dat vina pe Primărie, că nu a depus documentele privind lucrările executate în acel timp, că există un gol de lucrări, de documnete  în baza cărora  ISU ar fi  trebuit să elibereze autorizaţia. Primăria, neeliberînd  aceste documente, pe care nu le are, nu se poate elibera autorizaţia. Nu există nicio corespondenţă scrisă între Primărie şi ISU în mandatul lui Matei, şi eu pot face dovada, dar noi avem un proces verbal care face dovada de predare a cărţii tehnice care cuprinde absolut tot. Să vii să spui că nu s-a ţinut licitaţia… păi lucrarea respectivă s-a publicat pe SEAP, s-a făcut pe baza unui proiect tehnic, s-au obţinut toate avizele şi toate au fost trimise la ISU. E adevărat că după momentul Colectiv au cerut altceva, dar la asta s-au obligat ei. Dacă nu vrei să dansezi nu te bagi în horă. Nu e obligaţia noastră! Nu au nicio scuză, şi n-am văzut din partea lor un dram de interes că ar dori să facă ceva sau ce anume voiau să facă în acel spaţiu. Am fost la inaugurarea lui şi arată bine, a fost dotat aşa cum trebuie. Arată super, eu rămân surprins că inaugurarea a fost făcută acum un an de zile şi nu s-a deschis. E imposibil să stai doi ani aşa cu el şi încă şase sau câţi au mai fost înainte…”

Finanţare cu suspans…

Trecând peste obligativitatea intrării în legalitate în privinţa normelor ISU, Mircia Gutău are o mare şi acută problemă. Edilul promite că nu-i va schimba destinaţia dar nici nu ştie cum şi din ce îl va finanţa. De fapt edilul Râmnicului nu ştie nici care sunt condiţiile de finanţare, speră doar ca aceste cheltuieli să fie suportate de CJ, instituţia care a refuzat să-şi asume finanţarea Căminului de Bătrâni din Bălceşti, cămin funcţional deocamdată… până la finele acestui an, cel mult.

„Noi nu avem disponibilitatea financiară pentru susţinerea lui tocmai de aceea ele sunt administrate de CJ. Există soluţii, să faci căminul din Govora cămin pentru persoane cu dizabilităţi şi pe acesta cămin de bătrâni. Sunt convins, deşi nu am discutat, de faptul că aceste cheltuieli vor fi asumate de CJ”, a precizat edilul Râmnicului.

Cum speranţa moare ultima îi dorim succes în negocierile cu actualul preşedinte al CJ Vâlcea, social democratul Constantin Rădulescu, omul care doar promite multe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *