În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului

Minstrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, la conferinţa ”2035 – Prima generaţie fără tutun a României”, organizată la Palatul Cotroceni, că, anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, iar 5% din copiii de 11 ani au încercat să fumeze măcar o dată, el mărturisind că părinţii lui fumează de la 20 de ani, iar tatăl său a suferit recent un dublu bypass, citează News.ro.

”Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, a completat Voiculescu.

Ministrul a mai declarat că efectele fumatului nu se văd imediat, ci, câteodată, după 15-20 de ani, astfel că este foarte importantă prevenirea debutului fumatului.

”Ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat”, a spus Voiculescu, arătând că cifrele statistice, pe el, personal, îl sperie uneori.

”5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată. 16% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 15-16 ani au fumat măcar o dată”, a afirmat Vlad Voicuescu, adăugând că la segmentul copiilor de 16 ani, ponderea celor care fumează constant este de 29%.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ţinta este ambiţioasă, şi anume ca în intervalul de 12-15 ani, doar 5% din copii să mai fumeze în anul 2035,  dar că acest obiectiv se poate realiza cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi.

Vlad Voiculescu a mai arătat că strategia se referă la prevenţie, protecţie şi încurajare, iar societatea trebuie să vină şi cu sprijin, pe lângă măsurile restrictive.

Tot odată, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel public către deputaţi să modifice prevederile Legii antifumat aşa cum au fost adoptate în Senat, la propunerea comisiei de sănătate, şi potrivit cărora se permite din nou fumatul în spaţiile publice închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *