Egiptenii au refuzat 63.000 de tone de grâu românesc

La sfârșitul lunii august egipteni au respins o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanţa, după ce au efectuat o serie de verificări cu privire la conţinutul de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale).

Drept răspuns, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis astăzi un comunicat de presă prin care precizează că inspectorii egipten nu au niciun motiv întemeiat pentru a respinge grâul românesc.

”Din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită „cornul secarei” fiind sub 0,05%. În situaţia particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%”, a precizat MADR.

Tot odată, conducerea Ministerului Agriculturii consideră că reprezentanții importatorului egiptean ”nu au în vedere calitatea grâului, cât intenţia de a mări presiunea asupra preţului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condiţiile de calitate solicitate pe piaţa cerealelor”, se mai arată în comunicat.

Compania exportatoare, Cerealcom Dolj a anunțat că ”grâul nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alți termeni decât cei conveniți inițial în contract””, a informat compania românească, citată de Agerpres.

Cerealcom Dolj a precizat că într-o licitație organizată în data de 16 iulie de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a câștigat un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România cu condiția unui conținut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, cu livrare în perioada 20-30 august pentru a fi încărcat în portul Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *