„Deschiderea celei de-a XXII-a stagiuni – CONCERT EXTRAORDINAR” la Filarmonica „Ion Dumitrescu”

Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită LUNI, 19 SEPTEMBRIE 2016, ora 19:00 la Sala Lahovari la „Deschiderea celei de-a XXII-a stagiuni – CONCERT EXTRAORDINAR”, în cadrul căruia veți putea asculta, în prima parte, Concertul pentru vioară și orchestră, op. 61, Re Major de Ludwig van BEETHOVEN în interpretarea reputatului violonist DANIEL PODLOVSCHI și a orchestrei simfonice a filarmonicii, iar în partea a II-a, Simfonia a IV-a, op. 60, Mi Bemol Major de Ludwig van BEETHOVEN.

Conducerea muzicală îi aparține Dirijorului MĂDĂLIN VOICU.

 


Dirijorul  MĂDĂLIN VOICU

Născut în București, fiu al reputatului violonist Ion Voicu, Mădălin Voicu a absolvit Facultatea de Interpretare – vioară din cadrul Academiei de Muzică – București. A beneficiat de burse de studii pentru aprofundarea artei dirijorale la Trier, Mainz, Stuttgart, Londra. A dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii din Ploiești, a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Orchestra Națională Radio, a fost director și dirijor al Orchestrei de cameră „Ion Voicu” din București, director al Festivalului Internațional „George Enescu” dar și profesor de muzicologie la Academia de Muzică „Attaturk” din Izmir, Turcia. A fost membru de onoare al Academiei Franceze de Arte, Științe și Litere.

Mădălin Voicu a concertat în toată țara, având numeroase spectacole și cucerind publicul de toate vârstele. Din 1994 până în 1996 a fost Președinte al Partidului Libertății și Unității Sociale (PLUS), Între 1996 și 2000 a fost președinte executiv al Organizației „Partida Rromilor”, în 2000 – Președinte de Onoare al Rromilor din România, iar în 2002 a devenit membru al Consiliului Național PSD. În același an, 2002, a fost decorat de către Președintele României cu Medalia Ordinului Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. A mai fost de asemenea și deputat al PSD în 2000-2004 și între 2004-2008.

Talentat, controversat, criticat dar și apreciat, Mădălin Voicu rămâne una din cele mai îndrăgite persoane publice din țară.

 

Violonistul DANIEL PODLOVSCHI

 Daniel Podlovschi s-a născut la Iași, la 20 februarie 1939. A început studiul viorii la șase ani cu tatăl său, Rudolf Podlovschi, profesor de vioară și violonist la Filarmonica din Iași. Progresele lui au fost atât de rapide, încât au condus la debutul său solistic la vârsta de 7 ani cu „Concertul în la minor” de Vivaldi, pe scena Teatrului Național din Iași. În 1949 s-a mutat la București și a început lecțiile cu reputatul pedagog Garabet Avakian. În 1960 a absolvit Conservatorul din București la clasa profesorului Avakian, remarcându-se printre cei mai talentați violoniști din generația sa.

Ca student, a participat la festivaluri republicane, a obținut premiul I la Concursul Național din 1957 și, apoi, premiul al II-lea la Festivalul Tineretului de la Moscova din același an. A mai obținut distincții la Concursurile Internaționale „George Enescu” (București, 1958) și „Ceaikovski” (Moscova).

A făcut studii postuniversitare la Moscova cu Iuri Iankelevici; în 1969, cu recomandarea lui Isaac Stern, a obținut o bursă la Juilliard Shool of Music din New York, la clasa legendarului pedagog american Ivan Galamian. În SUA a urmat și clasa de măiestrie a lui Itzhak Perlman (la Detroit). În perioada studiilor de peste Ocean a predat muzica de cameră la Colegiul „Sarah Lawrence” (Statul New York).

Vastul său repertoriu cuprinde integrale de Bach, Beethoven, Händel, Mozart, Grieg, Schubert, Schumann, Prokofiev, Franck, Fauré, Ravel, numeroase piese de virtuozitate de Paganini, Wieniawski, Sarasate, Ceaikovski, Haciaturian ș.a. Interpretează frecvent, în țară și străinătate, concertele de Boccherini, Bach, Beethoven, Brahms, Mozart (nr. 4, 5, 7 și Simfonia concertantă), Lalo, Ceaikovski, Sibelius, Haciaturian, Mendelssohn, Bruch, Șostakovici (nr. 1), precum și 22 de concerte românești – de Caudella, Capoianu, Bughici, Glodeanu, Paul Constantinescu, Nottara, Timaru, Golestan, Vieru, Berger, Feldman ș. a. După Enescu, el este interpretul lui Caudella (fiind solist la Filarmonica din Iași, a promovat intens creația compozitorilor din această parte de țară). Daniel Podlovschi a cântat cu toate orchestrele din țară, a înregistrat pentru radio, televiziune și Electrecord.

Ca solist sau în formații camerale a efectuat turnee în Austria, Bulgaria, Egipt, Finlanda, Marea Britanie, Maroc, Norvegia, Franța, Grecia, Germania, Iran, Iugoslavia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Suedia, Spania, SUA, Ungaria și fosta URSS, pretutindeni fiind apreciat de public și de presa de specialitate. Cântă în formații de trio și cvartet de coarde (în 1963 a fondat Cvartetul MUZICA).

Daniel Podlovschi a fost decenii la rând profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” şi cu Diploma de onoare a oraşelor Oklahoma şi Maryland.

Este în continuare solist la Filarmonica din Iași și profesor titular la Academia de Muzică din București. Daniel Podlovschi este un virtuoz al viorii în cel mai înalt și mai adânc sens al cuvântului; sunetul său este amplu, generos, tehnica perfect pusă la punct. Mai mult încă, este un muzician și un artist, cu un imens și binemeritat prestigiu.

 

Preţul biletului la acest concert este unic, 30 de lei, iar abonamentele sunt valabile.

 

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro sau pagina de facebook a filarmonicii.

afis-19-septembrie-2016-deschidere-stagiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *