Pensia medie lunară a crescut în ultimele trei luni cu doar 0,3%

În trimestrul al doilea al acestui an numărul mediu de pensionari a fost de 5.260 mii persoane, în scădere cu 13 mii persoane faţă de trimestrul precedent.

Conform Institutului Național de Statistică pensia medie lunară a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei.

Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,7% (comparativ cu 56,4% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 100.2%, informează INS.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (748 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1180 lei în Municipiul Bucureşti).

A.S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *