Biserica „Buna Vestire”, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Râmnic

Se spune despre județul nostru că are cele mai multe mănăstiri, schituri și troițe pe cap de locuitor din țară. Sau că ar fi, de fapt, pe locul al doilea. În fine, nu asta este important, ci faptul că multitudinea acestor așezăminte monahale demonstrează bogata viață religioasă  creștin-ortodoxă, dar nu numai, a locuitorilor acestei zone. Cât despre Râmnic, căci nu m-am decis încă să trec dincolo de acest areal, aici nu regăsim nicio mănăstire. Bisericile, însă, în număr destul de mare, conferă orașului un renume și o noblețe aparte, atât prin vechimea și arhitectura lor, cât și prin comorile de artă pe care le adăpostesc.

Aleg să mă refer acum la una dintre bisericile Râmnicului pe lângă care trec zilnic, în drum spre casă. Pare un loc extrem de liniștit, deși se află în centrul orașului. Preoții de aici au o blândețe aparte și, ceea ce mi se parte de-a dreptul extraordinar pentru vremurile în care trăim, chiar și în mediul bisericesc, este faptul că aici oficierea Tainei Nunții și cea a Botezului se realizează gratuit. Ei bine, Biserica „Buna Vestire”,  situată lângă parcul „Mircea cel Bătrân”, este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din municipiu.

biserica-buna-vestire-din-rm-valcea

Ctitorii săi sunt jupânii Moldoveanu și Grigorie din Sibiu. A fost ridicată în anul 1747, în timpul Episcopului Climent, iar unii istorici susțin că a fost construită pe ruinele unei biserici ctitorite de Mircea cel Bătrân și distruse de turci în timpul conflictului austro-turc dintre anii 1716-1718.

data-ctitoriei

Stilul construcției este cel brâncovenesc, al cărui exponent cel mai reprezentativ fiind ansamblul mănăstiresc de la Hurezi, inclus în patrimoniul UNESCO. În ceea ce privește pictura, aceasta este bizantină, realizată prin tehnica fresco, adică folosindu-se culori dizolvate în apă de var pe un zid cu tencuiala încă udă. Imaginile originale datează din 1751-1753, iar ultima restaurare a avut loc în perioada 1991-1998, de către pictorul Tudor Popescu, când a fost zugrăvit și domnitorul Mircea cel Bătrân, împreună cu fiul său, Mihai. Ansamblul pictural are un program iconografic bogat, întins pe suprafețe ample, la care participă ornamente florale de epocă. Stilistic, biserica se încadrează în programul școlii românești de pictură bisericească, promovată în secolul al XVIII-lea în zona Olteniei. În perioada ultimei restaurări s-a construit și noua casă parohială, în stil brâncovenesc, unde s-au amenajat muzeul parohiei, biblioteca, arhiva și cancelaria parohială. În anul 2011 a devenit Paraclis Arhiepiscoal.

pisania-buna-vestire

În partea dreaptă a curţii bisericii se află „Crucea mişeilor”, cruce de hotar din piatră, datând din 1718, pe care se află o inscripţie documentară de la 1580. Acest monument istoric a fost ridicat de egumenul Serafim al Coziei, în timpul stăpânirii austriece în Oltenia. Crucea este considerată a fi cel mai vechi vestigiu al oraşului Râmnic. Ea s-a aflat inițial la o distanță de aproximativ 750 de metri de râul Olănești, pe vremuri Râmnic, iar denumirea ei ar pleca de la faptul că, pe câmpul pe care se afla, s-au găsit și oseminte omenești provenind de la persoane osândite la moarte, termenul de „mișel” având astfel sensul de om vrednic de plâns.

dsc05784

Biserica „Buna Vestire” deţine numeroase obiecte de cult care fac şi ele parte din patrimoniul cultural naţional.

 

Rubrică relizată de Alina Nenu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *