Importanța auzului – 25 Septembrie, Ziua Mondială a Surdității

Pierderea auzului este o afecțiune de integrare socială cu impact major: nu putem comunica cu familia și prietenii, nu mai înțelegem conversațiile telefonice, nu auzim televizorul, muzica, sunetele naturii.

Hipoacuzia (pierderea de auz) este cea mai frecventă deficiență senzorială, care afectează mai mult de 500 de milioane de oameni. O persoană cu hipoacuzie își pierde capacitatea  de a distinge sunetele vorbirii și poate avea o putere redusă de comunicare, acestea ducând în final la dezavantaje economice și educaționale sau chiar la izolare socială.

Până la 50% dintre persoanele cu deficiențe auditive au vârsta sub 65 de ani, mulţi dintre ei fiind copii sau tineri. 3 bebeluși din 1.000 se nasc cu probleme permanente de auz.

Din fericire, există numeroase modalități de a ajuta oamenii cu pierdere de auz. Dacă pentru unii soluția o reprezintă tratamentul cu medicamente ori intervenția chirurgicală, în cazul altora aparatul auditiv constituie un real ajutor. Persoanele cu pierdere auditivă pot beneficia de aparate auditive, dispozitive de ascultare și de implanturi cohleare. Trendul actual în reabilitarea auditivă o reprezintă aparatele auditive RIC. Acestea sunt aparate inteligente, robuste, fiabile și ușor de utilizat. Acestea oferă confort datorită lipsei ocluziei (senzația de ureche înfundată), amplificare suficientă fără feedback, o întârziere a sunetului foarte mică, fără  distorsiuni și zgomot intern. Ideale persoanelor active, aparatele auditive RIC au aproximativ 24 milimetri și o greutate de aproximativ 1,5 grame. Purtătorii de aparate auditive RIC pot utiliza telefonul  fără probleme, datorită formei ergonomice și a poziționării difuzorului direct în conductul auditiv. Printre beneficiile așezării optime a difuzorului în conductul auditiv, amintim: sonoritate naturală, fără distorsiuni și artefacte, fără senzație de ocluzie, o mai bună aerisire a conductului auditiv, mai puțină umiditate.


Mînzatu Ramona, Audioprotezist,          

0730.11.08.14

20160916_123256

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *