Ambasadorul SUA își face poze cu steagul Ținutului Secuiesc, iar politicienii nostri se fac că nu văd

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, s-a fotografiat zilele trecute alături de lideri ai UDMR în timp ce ținea în mână steagul Ținutului Secuiesc. Fotografia a fost postată de Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, pe contul sau de Facebook. Alături de Hans Klemm și Antal Arpad, în fotografie mai apare și Tamaș Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Imediat după ce fotografia a ajuns în spațiul on-line au apărut reacții dure la adresa ambasadorului american Hans Klemm. ”Gafa” lui Hans Klemm, cum a fost numită, vine la foarte scurt timp după ce colegul său de la Chișinău, ambasadorul James Pettit a declarat că ”Moldova nu este România și că moldovenii nu vorbesc limba română„.

Imediat după ce poza cu Hans Klemm a ajuns în spațiul public și au apărut critici, reacția Ambasadei SUA a fost una mai mult decât diplomată: „Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul SUA în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii.”

La o zi distanță după comunicatul oficial al Ambasadei SUA, Hans Klemm a declarat la rândul lui că: ”Misiunea mea este să întăresc parteneriatul strategic al Statelor Unite ale Americii şi României şi relaţiile dintre cele două ţări. Ca parte a acestei misiuni, călătoresc în ţară. (…). Unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit în Covasna mi-au cerut să fac o fotografie cu ei. Dar pot să vă asigur, ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante pentru mine sunt steagul Statelor Unite ale Americii şi cel al României”.

Totuși, asta nu l-a împiedicat pe ambasadorul ”partenerului nostru strategic militar și economic” SUA să se afișeze alături de unele simboluri pe care țara suverană, România, nu le recunoaște.

Antal Arpad, primarul din Sf. Gheorgehe, a precizat pe Facebook că ”ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască. Menționez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”.

Ceea ce a uitat primarul Arpad să menționeze în declarație a fost că doi ani mai târziu, aceeași, secuii l-au trădat pe Mihai Viteazul, lucru atestat și documentat în istoria tuturor Românilor.

Doar Gheorghe Funar și Bogdan Diaconu au reacționat

diaconu-funar

Prima reacție cu adevărat dură la adresa ambasadorului SUA i-a aparținut lui Gheorghe Funar.

”Este o sfidare din partea domnului ambasador, e o sfidare a poporului român, a Constituției, un gest nedemn pentru un ambasador, cu atât mai mult pentru un ambasador al Statelor Unite.

Este regretabil că încurajează acțiunile separatiste ale UDMR. Într-o altă țară ar fi fost expulzat și decretat persona nongrata și s-ar fi uitat de acasă la televizor la România. Nu are ce căuta în România!

Klemm a mai și declarat că democrația se bazează pe încurajarea drepturilor minorităților. Democrația se bazează pe voința majorității, nu a minorității care acționează pentru dezmembrarea țării! Cred că știe că în aceste județe sunt trupe pregătite să declanșeze un război civil după modelul Kosovo.

Avem o Constituție, care la art. 1, alin. 5 scrie că în România respectarea Constutuție și a legilor e obligatorie! Maghiarilor cărora nu le convine să trăiască în România, în grădina Maicii Domnului, să plece! Să aibă cale bătută!”, a declarat Gheorghe Funar, pentru B1 TV.

O reacție la fel de dură a avut-o și Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită.

”Eu aștept ca domnul ambasador Hans Klemm să ne spună fotografia e falsă, că a fost falsificată de gazdele acelui eveniment, că altfel situația e îngrijorătoare și jignitoare la adresa poporului român. Aceasta încalcă parteneriatul strategic și normele.

Țin să precizez că Basarabia e România, iar ținutul secuiesc nu există.

Antal Árpád e recunoscut pentru extremismul pe care-l promovează, pentru ideile separatiste și pentru încălcarea legilor. Marco Attila e cercetat penal, e un mandat de arestare preventivă pe numele său și văd că nicio autoritate nu pune un deget pentru a-l pune în aplicare. Domnul ambasador putea s-o sfătuiască pe doamna Kovesi să-l aducă pe Attila să fie judecat, așa cum sunt judecați politicienii români”, a declarat Bogdan Diaconu pentru acelaș post de televiziune.

Reacția demnă de milă a MAE

Portalul de știri Hotnews.ro a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ale României să își exprime punctul oficial în legătură cu gestul ambasadorului SUA la București, Hans Klemm. Răspunsul MAE a fost unul diplomat, din care s-a înțeles că nu au nimic de spus în acestă problemă sensibilă.

”În ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la București”, este răspunsul oferit de Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea HotNews.ro.

Ceea ce este și mai grav este că nici președintele României, Klaus Iohannis, nici premierul Dacian Cioloș, nici președintele Senatului, Cătălin Popescu Tăriceanu, nici preşedintele Camerei Deputaţilor , Florin Iordache și nici alte nume grele ale politicii din România, care mereu au câte ceva de spus, acum au tăcut mâlc. Lipsa unei reacții, pro sau contra, din partea celor care ne conduc statul nu arată decât lipsa de interes pe care o au pentru problemele sensibile ale acestei țări.

Adi Stroescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *