INCREDIBIL! Banii pentru cumpărarea Culei Greceanu, folosiți la asfaltarea drumurilor

Cula Greceanu de la Măldăreşti a ajuns cuiul din mandatul actualei conduceri a Consiliului Judeţean. Fostele conduceri au încercat să achiziţioneze monumentul dar moştenitorii nu au renunţat la preţul iniţial – 15 miliarde de lei. Fostul preşedinte Ion Cîlea a reuşit să stoarcă 10 miliarde de lei de la Guvernatorul Băncii Naţionale în speranţa că moştenitorii vor ceda, minunea nu s-a întâmplat şi fostul şef al judeţului a folosit banii pentru asfaltarea drumurilor judeţene. Actuala conducere va fi obligată să apeleze din nou la Isărescu în speranţa că acesta nu-şi va aminti episodul sau suma.

 

Actuala conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea încearcă să achiziţioneze Cula Greceanu de la moştenitorii foştilor proprietari. Dacă în cazul Culei Duca situaţia s-a rezolvat chiar de proprietari printr-un act de donaţie, în cazul Culei Greceanu situaţia este ceva mai complicată: moştenitorii cer 15 miliarde de lei, bani pe care CJ nu-i are.

În 2013, Guvernatorul Băncii Naţionale a dat Consiliului Județean Vâlcea 10 miliarde de lei pentru achiziţionarea ei, dar fostul preşedinte i-a folosit la asfaltarea drumurilor judeţene. Banii s-au dus, problema a rămas.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, juristul Adrian Buşu, a afirmat că moştenitorii refuză să scadă preţul chiar dacă nu au alte oferte şi nici nu-şi permit administarea ei.

„Odată cu Legea 247/2005 restituţio in integrum s-a pus problema retrocedării acelor imobile care se află în proprietatea şi administarea statului proprietarilor de drept, situaţie în care se găseşte şi Cula Greceanu aflată în prezent în administarea Consiliului Judeţean Vâlcea.

Cula Greceanu face parte din Complexul muzeal de la Măldăreşti împreună cu Cula Duca, care a rămas în patrimoniul statului print-un act de donaţie, ambele aflate în prezent în patrimoniul statului. Consiliul Judeţean a încheiat cu moştenitorii foştilor proprietari ai Culei Greceanu un act de închiriere în care erau înclusă şi suprafaţa de  5.000 de mp pe suma de 60.000 lei, anual.

În 2013 a existat o tentativă de achiziţionare a culei care nu s-a putut finaliza din cauza pretenţiilor financiare ale moştenitorilor, pretenţii care au depăşit posiblităţile financiare ale Consiliului Județean, 400.000 de euro, aproximativ 15 miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult decât suma propusă de Consiliul Județean.

În prezent, Consiliul Judeţean Vâlcea împreună cu conducerea Muzeului Judeţean „Aurel Sacerdoţeanu” intenţionează promovarea unui proiect de atragere a fondurilor europene prin care să se realizeze o serie de lucrări de îmbunătăţire a structurii la o serie de monumente aflate în patrimoniul cultural al judeţului: Anton Pann, Casa Simian, Muzeul Satului, Complexul Memorialul Nicolae Bălcescu şi Complexul Culelor de la Măldăreşti.

Pentru realizarea acestui proiect este necesară cumpărarea Culei Greceanu, situaţie pe care Consiliul Judeţean o are în vedere. Încercăm să facem demersurile necesare la  autorităţile centrale pentru obţinerea sumei de 15 miliarde de lei. L-am rugat pe fostul prefect Mircea Perpelea să ne introducă la Guvernatorul Băncii Naţionale, dl. Mugur Isărescu, care ne-a mai dat o dată banii pentu achiziţionarea culei dar au fost folosiţi de fostul preşedinte Ion Cîlea pentru lucrările de asfaltare a drumurilor judeţene”, a precizat vicele CJ.

Culele de la Măldăreşti – propuse pentru reabilitare pe fonduri europene

Buşu susţine că accesarea banilor europeni ar ajuta Consiliul Județean să transforme zona culelor într-o zonă turistică de nivel european.

„În mare lucrările de reabilitare a monumentelor judeţene vizează refacerea zidurilor exterioare, acoperişul a fost refăcut şi se prezintă într-o stare foarte bună. Proiectul ne-ar ajuta să refacem Cula Greceanu şi pe partea de pictură, să achiziţionăm  camere video pentru asigurarea pazei, înfiinţarea unor magazine de suveniruri, organizarea unor tabere naţionale de creaţie şi alte manifestaţii culturale care ar asigura venituri din vizitarea complexului muzeal. În prezent, Consiliul Județean obţine venituri de 40.000 de lei în condiţiile în care investeşte anual 60.000 de lei. Dacă nu vom reuşi să obţinem banii acum ne vom încerca norocul cu viitorul guvern. În 2013 banii au venit din fondul de rezervă şi sperăm să-i obţinem tot din această sursă. Deocamdată, proiectele cu finanţare externă au rămas în aşteptare din cauza ghidurilor care n-au apărut nici acum, iar demararea lor va fi de durată din cauza procedurilor, a termenelor de luare a avizelor. E mult, e foarte mult până atunci… dar nu imposibil”, a precizat vicepreşedintele Adrian Buşu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *