România în prag de epidemie de rujeolă. 675 de cazuri și trei decese

Ministerul Sănătăţii a anunțat în acestă după-amiază că, în ultimele opt luni, în România s-au înregistrat peste 675 de cazuri de rujeolă, fiind înregistrate și trei decese. Comparativ cu anul trecut, numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu peste 950%.

”În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit, iar un al treilea deces este suspect de rujeolă, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar șapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces” se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

Conducerea MS condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

”În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup”, a completat conducerea ministerului.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de șapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

Conform statisticii eliberate de MS, distribuția cazurilor pe județe este următoarea: la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj – 219 cazuri; în județul Mureș – 145 cazuri; Arad -113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an; Timiș – 71 cazuri din care un deces; Suceava – 27 cazuri; Brașov – 33 cazuri; Sălaj – 7 cazuri; Hunedoara (14 cazuri); Caraș- Severin – 13 cazuri; Alba – 3 cazuri.

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:Bacău (3 cazuri); Bihor (1 caz); Constanța (3 cazuri); Dâmbovița (2 cazuri); Giurgiu (1 caz);  Mehedinți (1 caz); Neamț(2 cazuri); Olt (2 cazuri); Sibiu (3 caz) și Vaslui (1 caz).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *