Drumurile forestiere – date de Guvern în administrare dublă

Drumurile forestiere au fost declarate în 1989 după desfiinţarea întrepriderilor forestiere de stat drumuri de interes public şi au fost trecute în domeniul privat al statului.

Guvernului României ar putea intra în cartea recordurilor prin modul defectuos în care a gestionat drumurile forestiere. Deşi pare de neconceput, pentru că astfel de gafe au fost comise pe bani grei doar de primari, Guvernul a reuşit să dea aceste drumuri în administrare dublă… primăriilor şi direcţiilor silvice. Drumurile cu pricina figurează în catastifele ambelor instituţii, o situaţie ce poate fi rezolvată doar printr-o altă ordonanţă de guvern.

În prezent, judeţul Vâlcea deţine 1180 km de drumuri forestiere, până acum au fost transferaţi de Direcţia Silvică Vâlcea către UAT-uri, către primării, doar 218 km. George Mihăilescu, directorul Romsilva Vâlcea, susţine că mai are de transferat încă 200 km dar procedura este îngreunată de refuzul primarilor. Acesta a precizat că statul investeşte anual prin direcția silvică peste 80 miliarde de lei în administrarea drumurilor forestiere, dar doar 40 miliarde de lei sunt recuperaţi din exploatarea lor.

„Ne confruntăm cu o problemă mai specială, să-i spunem aşa, Guvernul a dat două drumuri de două ori la Racoviţa. De fapt ne confruntăm cu astfel de probleme în mai multe localităţi ale judeţului, unele au acceptat, altele refuză în continuare. În prezent sunt  administrate și de Ministerul de Finanţe şi de direcţiile silvice. În baza aceleiași legi, Legea 213/1998, sau fost trecute şi în domeniul public al statului şi în cel al consiliilor locale şi judeţene. Nu s-a ştiut acest lucru decât după aplicarea H.G. 1362/2002 când unităţile administrativ teritoriale, primăriile, şi-au declarat inventarul propriu.

Situaţia poate fi rezolvată, în unele localităţi am reuşit acest lucru, prin Legea 192/2012 care permite transferul din patrimoniul public al statului la primării.

Deocamdată cele mai mari probleme le avem la Brezoi şi Malaia unde primarii refuză să le preia. Acolo au şi o situaţie specială, majoritatea pădurilor aparţin obştilor şi primăriile nu sunt motivate să le preia. Noi i-am înţeles pentru că şi noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Nu are sens să ţinem în administrare nişte drumuri aflate pe teritorii care nu apaţin statului. Pentru trecerea lor la obşti trebuie modificată legea, dar nu ştim dacă obştile vor fi interesate de acest proiect. În mod normal nu ar trebui să refuze pentru că mare parte din drumuri sunt pe teritoriul lor şi se folosec de ele în administrarea pădurilor de la tăierea lemnului, culesul fructelor de pădure etc. Pe de altă parte refuzul ar putea fi provocat de responsabilitatea menţinerii lor măcar la nivelul de la care l-au preluat şi asta implică cheltuieli pe care nu sunt dispuşi să şi le asume cu toate că prin preluarea lor ar putea obţine fonduri de la UE, pentru că ar face dovada proprietăţii.

Sunt o serie de probleme minore dar uşor rezolvabile dacă le tratezi cu atenţia necesară, noi ne-am propus să mergem la Guvern să vedem cum le putem transfera mai uşor, dar va dura ceva”, a precizat directorul Direcţiei Silvice Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *