Legea antifumat rămâme neschimbată

Modificările aduse Legii antifumat au fost respinse marți de Comisia de Sănătate din Senat. În noua propunere legislativă apăreau ca elemente noi ”înfiinţarea de cluburi pentru fumători”, dar şi se redefinirea de ”spaţiul public închis”.

Decizia comisiei senatoriale vine după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a ”opri schilodirea legii antifumat”, informează News.ro.

”Eu nu am spus că fumătorii au dreptul să-i deranjeze pe cei nefumători. Eu am zis că este normal, cum era în legea veche, să fie create spaţii speciale pentru fumători. În momentul în care este un nefumător şi intră într-un restaurant, fie el, fie cu copilul, să nu fie deranjat de fumul celui care doreşte să fumeze. Dar dacă mergem pe interzicere, atunci să interzicem tutunul definitiv, pentru că eu nu mă droghez, că drogurile sunt ilegale. Să vedem dacă bugetul de stat poate să suporte asemenea pierderi. Dacă este să mergem pe ceea ce face rău sănătăţii… păi ciroza se face din băutura prea bună şi prea multă. Hai să interzicem şi băutura”, a declarat Cristiana Anghel, care este şi iniţiatoarea proiectului.

Un proiect asemănător, de modificare a legii antifumat, se află în prezent în dezbatere şi la Camera Deputaţilor.

Fumatul va fi permis în spaţiile închise special amenajate, spaţiul public închis fiind redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”, potrivit unui proiect de lege adoptat în iunie de Senat, care modifică prevederile Legii antifumat.

De asemenea, fumatul va fi permis şi în spitalele de psihiatrie, după ce managerii mai multor unităţi au reclamat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma. Proiectul de lege se află în prezent la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Proiectul va fi discutat în comisiile reunite juridică şi de sănătate din Camera Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *