Arhiepiscopia Râmnicului, una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române

Este știut faptul că județul nostru constituie o puternică vatră de cultură și spiritualitate creștină. Se spune chiar că este un adevărat centru al vieții religioase a Olteniei, din timpuri străvechi, dovadă fiind numeroasele monumente bisericești. Râmnicul deține și el un număr mare de biserici ortodoxe, destul de multe pentru o reședință de județ relativ mică. Și, ceea ce este și mai interesant, este faptul că aici se află una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române. Este vorba despre Arhiepiscopia Râmnicului, ce are grijă de peste 30 de mănăstiri și 350 de parohii.

Începuturile Arhiepiscopiei Râmnicului se afundă cu mult în istorie. Ea este moștenitoarea fostei mitropolii a Severinului de la sfârșitul secolului al XIV-lea. În volumul său „Vâlcea – Țara Lupilor Getici sau Ținutul Vâlcilor”, istoricul Eugen Petrescu face referire la faptul că pe aceste locuri ar fi existat înainte o mănăstire, construită în anul 1304 de Tugomir Basarab, tatăl lui Basarab I Întemeietorul, cel care a ieșit învingător în lupta de la Posada, din 1330. Atestarea documentară datează însă de la 1503, când voievodul Radu cel Mare îl aduce în țară  pe Sfântul Ierarh Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, pentru organizarea vieții bisericești din Țara Românească. Acesta a înființat două episcopii, una dintre ele fiind cea a Râmnicului, numită și a Noului Severin, întrucât era considerată continuatoarea tradițiilor vechii mitropolii a Severinului, distrusă de unguri în anul 1416. Episcopia Râmnicului și-a stabilit reședința în orașul Râmnic, la Biserica Sfântul Nicolae, ctitorită, s-ar părea, de fratele lui Mircea cel Bătrân, voievodul Dan I.

În anul 1737, potrivit istoricului Eugen Petrescu, în timpul războiului austro-turc (1736-1739), Episcopia și toate clădirile auxiliare au ars complet. Din vechea biserică s-au mai păstrat doar „ușile împărătești”, montate ulterior la intrarea în Palatul Episcopal.

episcopia-ramnicului-ramnicu-valcea-02

Biserica Episcopiei a fost rezidită între anii 1735-1749, în timpul episcopului Climent. În anul 1874, un nou incendiu afectează Biserica Episcopală, clădirea fiind reconstruită în forma pe care o vedem astăzi de către episcopul Calinic, în timpul domnitorului Barbu Știrbei (1849-1856). În perioada 1948-1949, în timpul Prea Fericitului Părinte Iustinian Marina, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în acele vremuri, Eparhia Râmnicului Noul Severin se unește cu Eparhia Argeșului, având sediul la Râmnicu Vâlcea, sub conducerea Preasfințitului  Părinte Episcop Iosif Gafton. Vreme de 51 de ani, jurisdicția teritorială a noii episcopii a cuprins județele Vâlcea, Argeș, Olt și o parte din Teleorman.

Bisericile episcopiei Râmnicului sunt în număr de trei. Este vorba despre Biserica Episcopală, Biserica Bolniţă şi Paraclisul.

posturi-clericale-vacante-valcea

Primul episcop al Râmnicului se crede că ar fi fost Maxim Brancovici, ierarh de origine sârbă, ajuns ulterior mitropolit al Țării Românești. De la înființarea sa, Episcopia Râmnicului a numărat în jur de 50 de ierarhi, dintre care Biserica Ortodoxă a canonizat până acum trei. Este vorba despre Sfântul Maxim Brancovici (1503), Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul (1705-1708), Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1850-1868). Împreună cu Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Antim este considerat ocrotitor spiritual al municipiului Râmnicu Vâlcea și al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În anul 1984, devine episcop al Râmnicului Prea Sfinţitul Gherasim Cristea, care s-a preocupat în mare măsură de restaurarea schiturilor, mănăstirilor şi bisericilor de mir şi a monumentelor istorice şi de artă, fapt pentru care Ministerul Culturii i-a acordat Diploma de excelenţă, în anul 2005.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât pe 18 iunie 2009 ca Sfânta Episcopie a Râmnicului să fie ridicată la rangul de Arhiepiscopie. Tot această adunare a hotărât în data de 22 mai 2014 ca Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, pe atunci Episcop-vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, să devină Arhiepiscop al Râmnicului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *