Situație incertă pentru căminul de bătrâni de la Bălcești

Căminului de bătrâni din Bălceşti se află într-o situație foarte delicată. Consiliul Local Bălcești, administratorul căminului vrea să închidă centrul și să transforme cele două clădiri într-o unitate sanitară de primiri urgențe. Din păcate, cei care suferă sunt bătrânii cazați în acest centru.

”Căminul de bătrâni de la Bălcești se află în administrarea Consiliului Local, iar acesta vrea să-l desființeze din două motive. Nu își mai permit finanțarea, iar motivul oficial este acela de a transforma centrul într-un spital de Urgențe. Căminele de bătrâni care se află în subordinea consiliilor locale de obicei nu au finanțarea necesară pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Legat de acest fapt, consiliul local Bălcești a ajuns la concluzia că nu mai poate sprijinii acest centru de îngrijire, iar din primăvară încoace tot cere sprijinul Consiliului Județean Vâlcea pentru a acoperii cheltuielile”, a declarat directorul executiv adjunct al DGASPC Vâlcea, Antonie Ceaușu, în timpul emisiunii ”Aveți Cuvântul” de la Etalon Tv.

La data la care fostul spital orășenesc Bălceștia a fost transformat în centru de îngrijire pentru bătrâni, Consiliul Local avea sprijin din partea Ministerului Muncii. De la începutul anului 2016 finanțarea din partea ministerului a încetat, iar întreaga cheltuială a trebuit să fie suportată de Consiliul Local și Primăria Bălcești.

”Pâna la începutul acestui an Ministerul Muncii a finanțat printr-un proiect centrul de la Bălcești. Proiectul s-a încheiat undeva la sfârșitul anului trecut, lucru ce la o cheltuială în plus pentru Consiliul Local. Mai târziu, undeva prin iunie, Ministerul Muncii s-a gândit să finanțeze parțial acest centru, însă acestă finanțare este una nesimnificativă deoarece se ridică doar la 10%. Costurile îngrijirii lunare a unei persoane vârsnice, în funcție de gradul de dependență,  se poate ridica și 2000 lei„ , a mai declarat Ceaușu.

 

DGASPC poate prelua toți bătrâni, dar nu și personalul

În acest moment, în Centrul de Îngrijire pentru Bătrâni Bălcești mai sunt 47 de beneficiari, 12 sunt chiar din localitate.

Antonie Ceaușu, directorul adjunct DGASP Vâlcea a declarat că instituția pe care o reprezintă poate să preia integral toate persoanele din centrul de la Bălcești, însă nu și personalul. Ceaușu

” În cazul în care vom fi solicitați să preluam acest centru, din cele 47 de persoane beneficiare ale căminului de la Bălcești, patru sunt din alte județe și vor fi transferate spre zonele lor de proveniență, șase se vor întoarce în sânul familiei unde deja s-au făcut cereri, iar restul de 37 vor fi transferate către alte centre pentru persoane vârstnice aflate în subordinea noastră. Din păcate nu putem prelua personalul, care este unul dedicat și calificat „, a completat Ceaușu.

Vor spital deși sunt șanse minime să obțină autorizațiile

Deși DGASPC Vâlcea și Consiliul Judeean au propus Consiliului Local Bălcești să preia integral Centrul de Bătrâni și au dat mai multe soluții, răspunsul a fost unul categoric: vrem spital, nu handicapați.

”Cineva din consiliul Local a declarat că nu vor să mai vadă handicapați în centrul orașului, ci vrea spital. Această remarcă poate intra sub atenția Consiliului Discriminării și cu siguranță cineva va sesiza acest lucru. Sunt bătrâni, nu handicapați. Plus că, după cum spuneam, 12 dintre beneficiar sunt chiar din localitate. Oameni care au muncit, mai bine sau mai rău, dar care au contribuit la bugetul local.

Revenind la problema centrului, noi le-am propus, printre altele, să preluam integral, cu tot cu clădiri, și să-l transformăm în centru de îngrijire și asistență socială și astfel am fi putut beneficia de finanțare de 90% din partea Ministerului Muncii, însă am fost refuzați”, a completat Antonie Ceaușu.

Consiliul Local Bălcești vrea să transforme cele două clădiri ale actualului centru de bătrâni într-un spital de primiri urgențe, însă răspunsul lui Raed Arafat, reprezentantul Ministerului Sănătății, a fost ”că nu se poate”.

”Președintele Consiliului Județean Vâlcea a fost și a discutat cu reprezentantul Ministerului Sănătății, secretarul de stat Raed Arafat în legătură cu transformarea clădirilor în spital, dar primul răspuns a fost că nu se încadrează în norme. Totuși, acesta a anunțat că va vizita locația și va evalua situația la fața locului, dar șansele de a obține avizele necesare sunt minime”, a concluzionat Antonie Ceaușu, directorul executiv adjunct DGASPC Vâlcea.

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *