Gutău recunoaşte fără să vrea că a fost declarat suspect într-un dosar penal

Procurorii DGA Vâlcea i-au comunicat edilului Mircia Gutău că începând cu data de 5 octombrie are calitatea de suspect în dosarul din perioada în care şi-a exercitat ilegal funcţia de primar. În traducere… că este urmărit penal.

Se pare că procurorii nu i-au dat şi traducerea, deoarece Mircia Gutău neagă că a fost pus oficial sub urmărire penală sub acuzaţia de abuz în serviciu şi uzurpare de calităţi oficiale. Edilul a declarat săptămânalului Timpul de Vâlcea că datele publicate de noi sunt o tâmpenie, că procurorii l-au chemat să le ia temperatura sau păianjenii de pe pereţi:

„Nu! Este o aberaţie, cine vorbeşte tâmpeniile astea… că m-au pus sub urmărire penală? O aberaţie totală. M-au chemat pentru o declaraţie să văd… s-au sesizat in rem pentru uzurpare de calităţi oficiale, nici vorbă de aşa ceva!”

Edilul Râmnicului confirmă practic, fără să-şi dea seama, că a fost chemat să dea declaraţii şi să i se comunice calitatea de suspect.

E puţin probabil ca avocatul din dotare să nu-i fi explicat ce înseamnă calitatea de suspect într-un astfel de dosar. În cazul în care avocatul edilul priveşte prin lentilele dlui Gutău îi dăm noi explicaţiile necesare, cu toate că m-am cam săturat să-l consiliez pe edilul Râmnicului. Alesul urbei  merge din gafă în gafă, din ilegalitate în ilegalitate. Mai nou, pentru că aparatul propriu refuză să-i semneze documentele cu iz penal, de teama puşcăriei, bagă toate proiectele cu pricina în şedinţele extroardinare pentru că acolo nu are nevoie de semnătura specialiştilor.

Să începem dle. Gutău, nu de alta dar am văzut că vineri aţi stabilit o conferinţă de presă pe acest subiect, vă consiliez înainte să nu veniţi din nou cu nişte declaraţii tâmpite care să vă îngroape şi mai rău. Cum faceţi de fiecare dată.

Din câte ştiu, până în prezent, la sesizările mele, v-aţi revocat câteva proiecte de hotărâri cu iz de DNA. Dacă îmi asculaţi sfatul dat în luna iunie acum fluieraţi pe şantierele oraşului și nu dădeaţi cu subsemnatul la DGA.

Citiţi şi reţineţi… chiar şi trei ori dacă nu vă intră din prima, în special Art. 307, articolul prezentat ieri de procurorii DGA Vâlcea

SECŢIUNEA 1

Desfăşurarea urmăririi penale

Art. 307

Aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect

Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.

Art. 305

Începerea urmăririi penale

(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a)-c) şi g).

(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

(4) Faţă de persoanele pentru care urmărirea penală este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiţii prealabile, efectuarea urmăririi penale se poate dispune numai după obţinerea autorizaţiei ori după îndeplinirea condiţiei.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:

Lege nr. 255/2013 – pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;

Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *