Instituțiile statului abia mișcă, mizeria crește!

Măldăreşti. Fauna şi flora din zonă a fost distrusă, apa este infestată, au murit animale care au băut apă din fântânile din zonă, a murit un tânăr infestat cu un microb ucigaș în urma unei căzături cu scuterul pe „drumul gunoaielor”, mirosul insuportabil se simte de la kilometrii distanţă, indiferent de anotimp. Și tot indiferent de anotimp, instituțiile statului se fac că plouă!

La sesizarea localnicilor, am trecut la investigarea cazului, cu mult timp în urmă. Am filmat zona afectată şi am luat interviuri localnicilor care şi-au manifestat îngrijorarea pentru viitorul lor. Ne-am deplasat la primăria Horezu şi Măldăreşti pentru interviuri şi documente. Administratorul gropii de gunoi şi-a “blocat” telefonul, să nu cumva să ne răspundă, din greșală. Vorbim despre Florian Nicolaescu, fiul lui Toma și Elena, născut la 27.02. 1957 în Horezu, care, după cum reiese din Referatul de terminare a urmăririi penale nr.00244/2003 atașat Dosarului penal 674/2004, a depus la Direcția Silvică Mehedinți un plic cu documente false, cu intenția de a câștiga o licitație pentru lucrări silvice în favoarea SC “Savex Com” SRL Horezu, pe care o reprezenta. Este același Florian Nicolaescu, fost director al Regiei Autonome de Gospodărire Comunală și Locativă Horezu, care a devenit în 1994 director al SC “Sacomet” SA. Și iată cum: Prin Hotărârea Consiliului Local Horezu nr.26/ 6 octombrie 1994, semnată de Florian Nicolaescu în calitate de Președinte de Ședință, se desfințează, începând cu 7 octombrie, RAGCL Horezu și se constituie o comisie de inventariere și lichidare a patrimoniului fostei regii, pe care o va conduce fostul director, Florian Nicolaescu. Prin Hotărârea Consiliului Local Horezu nr.27/ 7 octombrie 1994, se înființează SC “Sacomet” SA, la care este numit director Florian Nicolaescu. Cine altul? Astfel încât, în 6 octombrie 1994, Florian Nicolaescu întocmește adresa nr.1572 în calitate de  Director al RAGCL Horezu, pe care o primește tot el o zi mai târziu, în calitate de  Director al SC “Sacomet” SA Horezu. Prin această adresă, Florian Nicolaescu se însărcina pe el însuși să preia mijloacele fixe “din anexele 1 și 2”, adică patrimoniul fostei regii autonome! Total valoare anexa 1 = 117.643,00 lei. Total valoare anexa 2 = 1.656.152.537 mii lei. Din Anexa 2, vedem și că Florian Nicolaescu și-a atribuit de capul lui 30.000,14 mp de teren pentru groapa de gunoi, în locul celor 6.000 mp atribuiți legal de către Direcția Generală a Agriculturii Industriei Alimentare și Ape Județul Vâlcea, prin Avizul nr. 4164 din 21 octombrie 1972!

În 18.03.2016, Televiziunea „Etalon” în colaborare cu Info Puls, prin intermediul emisiunii „Impact Direct”, a creat o dezbatere publică a cazului.

Cum s-a ajuns să fie amplasată groapa de gunoi la Măldăreşti?

În anul 1968, când Horezu a devenit oraş, comuniştii decid conf. HCP nr. 20/12 oct. 1972, să amplaseze în zona islazului comunal Măldăreşti, „Groapa de gunoi”. Din cercetarea făcută, conform documentelor, oraşul Horezu nu a deţinut vreodată teren în zona respectivă. La data de 21 oct. 1972, prin aviz nr. 4164, DGA Vâlcea (Direcţia Generală a Agriculturii) decide să scoată definitiv din producţia agricolă suprafaţa de 6000 mp. Păşune şi să realizeze rampa de gunoi, în baza solicitării C.P. (Consiliul Popular Horezu) conform adresa nr. 3370/1972.

Realizând că în 1994 Nicolaescu și-a făcut cadou tot patrimoniul de servicii a oraşului Horezu, autoritatea locală prin primarul Nicolae Buşe solicită instanţei de fond, prin adresa nr. 1797/10.06.1998, anularea HCL nr. 26 si 27/oct. 1997, HCL 16/Aprilie 1996 şi contractul de concesiune nr. 354/15,02,1996.

Demersul pentru recuperarea serviciilor şi a utilajelor a fost făcut foarte târziu. Nu se cunosc motivele sau interesele, cert este că acţiunea de revendicare formulată conform D. 7288/1998 şi sentinţa nr. 53/25.02.1999 au fost respinse iar acţiunea la Curtea Supremă de Justiţie a fost respinsă conform deciziei nr. 3570/29 oct. 1999 – dosar 239/1999. Nicolaescu Florin a rămas jupân pe bunurile oraşului.

Fostul primar Buşe, prin adresa nr. 8857/15.12.2004, recunoaşte situaţia terenului de 6000 mp unde este „groapa de gunoi”: „Menţionăm că din verificările efectuate, în anexa pentru oraşul Horezu, la H.G. nr. 1362/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Vâlcea precum şi a municipilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Vâlcea, s-a constatat că „groapa de gunoi” nu a fost atestată ca aparţinând domeniului public al oraşului Horezu”.

Cum s-a ajuns de la 6000 mp. de teren stabiliţi pentru „groapa de gunoi” la 30000 mp. astăzi sufocați de gunoaie? Prin ce mijloace şi cu ce autorizaţii de funcţionare, reuşeşte SC Sacomet SA să colecteze gunoaie, fără secţie specială de reciclare, din mai multe judeţe?

Ştefan Enescu şi Constantin Moţa au declarat: „în afară de gunoaiele solide, pe timpul nopţii vin cisterne cu reziduri petroliere din localitatea Stoina, judeţul Gorj şi din alte judeţe şi sunt deversate într-un canal colector şi de aici se varsă pe următorul traseu: în pârâul Cornet, mai departe în pârâul Ciupa – râul Olt – fluviul Dunăre şi de aici în mare”. Am sesizat garda de mediu, discutând personal cu doamna Comisar Şef, Ramona Elena Hogea, care a dispus un control, urmând să intrăm în posesia raportului. M-am deplasat şi la „Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Apelor” Vâlcea. La întrebarea: „dacă inspectorii instituţiei se deplasează în teren când se solicită avizul de funcţionare”? Răspunsul a fost NU, documentele se semnează în birou. Să nu ne mai mirăm de ce apele pârâurilor, râurilor, etc., sînt poluate de asemenea „rampe de gunoi“ și de reziduuri lichide? Ce a înţeles patronul „gropii de gunoi” din demersul nostru? În loc să-şi rezolve situaţia de „dezastru ecologic” ce l-a creat şi îl menţine în zonă, a trecut la ameninţări, atât la adresa cetăţenilor cât şi a jurnaliștilor.

Luni 28 martie 2016, ne-am deplasat din nou la „Groapa de gunoi” Măldărești, la solicitarea unui grup de cetățeni afectați, (în număr de 20 de persoane). Pe aproximativ 250 metri, munții de gunoaie nesortate, invadează pârâul Cornet, trecând granița spre liziera pădurii, iar în pădure se pot vedea resturi de oase aduse de la groapă, de mulțimea de câini ce și-au găsit locul aici, cât și gunoaie purtate de vânt. La data de 14.03.2016, când s-a realizat prima anchetă, am filmat partea dinspre islaz (singura parte despărțită prin gard) de unde s-a constatat numai o parte din dezastrul ecologic, prezentat publicului și autorităților în emisiunea „IMPACT DIRECT” la data de 18.03.2016.  De atunci, am atras atenția autorităților asupra faptului că situația se agravează, în nenumărate rânduri.

Ar fi interesant să aflăm, printre altele, unde își plătește S.C. „SACOMET” S.A. impozitele pentru această groapă de gunoi? Este regretabil că nu am observat o implicare a Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a parlamentarilor vâlceni şi a altor factori pentru stoparea dezastrului ecologic, nu numai la Măldăreşti ci şi în alte locaţii din judeţ. Cu atât mai mult cu cât nu suntem singurii reprezentanți ai presei care atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate și asupra fărădelegilor, de la Măldărești sau din alte părți. Ancheta continuă.

Gheorghe Jianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *