Întâlnirea premierului Dacian Cioloș cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, vineri, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, aflată în vizită în România pentru prima dată în calitate de Înalt Reprezentant.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene și despre modalitățile concrete prin care România ar putea contribui. „Intenționăm să contribuim la strategiile regionale și tematice. Dacă vorbim, de exemplu, despre regiunea Mării Negre, evenimentele și tendințele din jurul acestei regiuni vorbesc în mod clar despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită zonei, în sensul creării unui context regional mai puțin vulnerabil la provocările de securitate și mai deschis oportunităților economice și dezvoltării comunităților locale” , a subliniat  prim-ministrul Dacian Cioloș.

Pe agenda discuțiilor au fost și subiecte de interes comun pentru România și Uniunea Europeană, precum reflecția curentă privind viitorul Uniunii Europene și modul în care elemente concrete și rezultate tangibile în baza Strategiei Globale pot contribui la crearea unei abordări pozitive, de exemplu printr-o orientare a instrumentelor și o distribuție geografică echitabile în implementarea reflecției actuale privind întărirea cooperării la nivelul UE în domeniile apărării și securității. De asemenea, a fost discutată Politica Europeană de Vecinătate, cu accent asupra situației din Republica Moldova. Alte subiecte abordate au inclus complementaritatea UE-NATO, având în vedere importanța implicării NATO în regiunea noastră, precum și parteneriatul strategic cu SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *