Cum e să pierzi pe mâna ta…

Unde trăiește un Brutus, trebuie să moară un Cezar

Friedrich von Schiller

Uimire mare în PSD Vâlcea! Liderul formaţiunii a schimbat camarila fostului preşedinte Ion Cîlea cu acoliţii săi. O mişcare previzibilă.

Băieţii de la Tineret au crescut între timp, au devenit bărbaţi şi, dacă tot au tras la partid alături de actualul lider, vor o carieră în politică.

Nimic suspect în asta.

Doar că mutările operate pe tabla de şah au lăsat la vatră câţiva parlamentari cu ștate vechi, cum a fost cazul senatorului Coca Laurenţiu, unul dintre veteranii parlamentarilor vâlceni.

Despre tragerea pe linie moartă a „magnificului” Romeo Rădulescu, un personaj ajuns acidental în Parlament printr-o eroare de calcul, nu prea are sens să vorbim. Oricum, îl felicit pe Constantin Rădulescu pentru flituirea lui de pe lista PSD, respectivul era o anomalie.

Revenind la ograda PSD Vâlcea, şi nu numai, se tot vorbeşte despre noua faţă a partidului, la modul cum pesediştii au început să se kilărească între ei.

Un profesoraş de sport, Bogdan Matei, l-a scos pe Coca din cursa pentru Parlament. Cel puţin aşa am fi tentaţi să credem. Adevărul este mult mai dur… senatorul Coca Laurenţiu s-a scos singur din cursa pentru Senat.

Coca şi-a semnat condamnarea la pensionarea anticipată în ziua în care s-a retras din cursa pentru şefia partidului. Abdicarea a fost percepută ca o înfrângere ruşinoasă pentru toţi susţinătorii acestuia.

Coca a vrut să-şi securizeze funcţia de senator şi s-a ales cu un şut în dos dat de cel căruia i-a oferit partidul pe tavă.

La momentul respectiv, Constantin Rădulescu a promis că nu va schimba nimic, că senatorul Coca va fi pe lista parlamentarelor din acest an, că oamenii care l-au susţinut pe  Coca îşi vor menţine funcţiile deţinute, într-un cuvânt că nu va începe vânătoarea împotriva răzvrătiţilor.

După preluarea puterii, lucrurile au început să se schimbe, oamenii care l-au susţinut pe Coca au fost forţaţi să se dea singuri afară, cum a fost cazul celor trei plecaţi la ALDE: Dumitru Lovin, Adrian Buşu şi Remus Grigorescu. Alţii au rămas în zona gri a partidului.

Coca l-a girat cu încredere pe noul lider, i-a făcut şi campanie, dar chimia nu a funcţionat şi senatorul a fost împins în afara listei… prin vot democratic.

Bogdan Matei, un necunoscut în partid, a beneficiat de o susţinere mai mare din partea colegilor care habar nu aveau cine e şi de unde vine.

Cu Ovidiu Popa situaţia a fost mai simplă şi mai credibilă, tânărul chiar a alergat în campaniile partidului, iar faptul că este cumnatul liderul reprezintă un amănunt nesemnificativ pe scena politică. Prezenţa lor pe lista pentru Parlament poate fi discutabilă, dar trebuie să ţinem cont şi de realitate… se duc acolo în calitate de ridicători de mâini la comanda liderilor PSD.

Senatorul n-a învăţat nimic, a trecut cu vederea faptul că organizaţia se reorganizează pe alte repere, că „vechiturile” lui Cîlea sunt „casate” încet dar sigur de către noul lider, că noua structură are altă componenţă, una în care el nu se mai încadrează.

Dacă voia să rămână în „cărţi” trebuia să obţină puterea în partid, nu să o dea pe tavă celui mai rapace coleg de partid. Prostia se plăteşte, probabil şi-a dat seama chiar în momentul în care a comis gafa dar era prea târziu.

În concluzie, Ovidiu și Bogdan au apărut din spuma mării şi au ajuns parlamentari. Unul pentru că este cumnatul liderul Constantin Rădulescu, celălalt în calitate de protejat al primarului Mircia Gutău.

Lanţul trofic funcţionează şi în politică. După plecarea greilor partidului, s-a trecut brusc la canibalism. La centru, Năstase a ajuns la puşcărie, Geoană a ajuns liderul unui partid inexistent pe piaţa politică, iar Ponta se tot uită în zare după o barcă mai acătării în care să se arunce. Din păcate, orizontul nu-i oferă nimic. Dragnea l-a aruncat de la conducerea   PSD la momentul potrivit şi în condiţii destul de suspecte.

Cam toţii greii partidelor politice sunt în derivă, mulţi au fost trimişi la pensie pentru a face loc noului val, tinerilor aflaţi în afara listelor DNA, DGA, DIICOT etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *