Miracol! Romsilva mai face şi fapte bune!

Am fost onorat să particip, vinerea trecută, la o nouă ediție a emisiunii “Impact direct” realizată la Etalon TV de jurnalistul de investigaţii Gheorghe Jianu. Coordonată cu har și pricepere, emisiunea și-a atins scopul, așa cum era de așteptat. S-a urmărit prezentarea unora dintre realizările silvicultorilor de la Romsilva, pe de o parte pentru a arăta că se poate, iar pe de altă parte pentru a nu lăsa impresia că tot ce ne preocupă ca lucrători de presă este să căutăm nodul în papură.

Reprezentantul desemnat de Romsilva pentru această apariție la televizor, tânărul inginer silvic Irinel Ion Marica, s-a achitat onorabil de misiunea încre­dințată. A fost solicitat și a promis că va răspunde și altor invitații, pentru că problemele legate de pădure și păduri sunt numeroase, timpul alocat unei emisiuni tv niciodată suficient, iar întrebările telespectatorilor direct interesați au nevoie de răspunsuri din partea specialiștilor, mai ales în acest delicat domeniu al fondului forestier și al Fondurilor de vânătoare.
Așadar, s-a putut vedea la televizor că Romsilva face și lucruri de lăudat și, cumva printre rânduri, s-a strecurat ideea că discuțiile despre jaful din pădure sunt o invenție a unor jurnaliști care caută scandal. Mi-a rămas în suflet amărăciunea celui care știe bine cum stau lucrurile, dar nu se face auzit suficient. Nu e nimic nou și nimic inventat cu privire la furturile de material lemnos. Pentru împrospătarea memoriei, inclusiv a celor de la Romsilva, care își mai fac și datoria, fără ca acest fapt să-i exonereze de răspundere pentru lucrurile ilegale și imorale, să ne întoarcem în timp cu nu mai mult de doi ani.
În 2014, la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură au fost făcute, chiar și de către parlamentari vâlceni, mai multe interpelări pentru stoparea tăierilor ilegale de lemne din judeţ. Autoritatea publică răspunzătoare de silvicultură pe raza judeţului Vâlcea era atunci Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Rm. Vâlcea, ale cărui atribuții au fost preluate în zilele noastre de Garda Forestieră. Cităm din declarațiile oficiale făcute în octombrie 2014, prin intermediul unui document al conducerii Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, de către reprezentanții ROMSILVA, în colaborare cu cei de la ITRSV, aceleași persoane care lucrează astăzi la Garda Foresieră și care încearcă să prezinte problema defrișărilor ilegale într-o lumină mai blândă: „Volumul arborilor tăiaţi ilegal în anul 2012 identificat în controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Rm. Vâlcea pe raza de activitate a acestuia împreună cu personalul silvic din cadrul direcţiilor Silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi ocoalelor silvice private aflate în raza de coordonare, a fost de 16502 mc din care defalcat pe fiecare judeţ în parte astfel: Vâlcea – 2699 mc, Gorj – 5812 mc, Dolj -4994 mc, Mehedinţi – 892 mc şi Olt – 2105 mc. Dacă ne referim strict la controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Rm. Vâlcea, în anul 2012 a fost identificat un volum al arborilor tăiaţi ilegal de 802 mc din care defalcat pe fiecare judeţ în parte astfel: Vâlcea – 95 mc, Gorj – 198 mc, Dolj – 257 mc, Mehedinţi – 252 mc şi Olt – 0 mc. Volumul arborilor tăiaţi ilegal în anul 2013 identificat în controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Rm. Vâlcea pe raza de activitate a acestuia împreună cu personalul silvic din cadrul direcţiilor silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor -Romsilva şi ocoalelor silvice private aflate în raza de coordonare, a fost de 52121 mc din care defalcat pe fiecare judeţ în parte astfel: Vâlcea – 38358 mc, Gorj – 4457 mc, Dolj -5425 mc, Mehedinţi – 2349 mc şi Olt – 1532 mc. Dacă ne referim strict la controalele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Rm. Vâlcea, în anul 2013 a fost identificat un volum al arborilor tăiaţi ilegal de 37041 mc din care defalcat pe fiecare judeţ în parte astfel: Vâlcea – 35808 mc, Gorj – 221 mc, Dolj – 89 mc, Mehedinţi – 923 mc şi Olt – 0 mc. Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultura a elaborat un plan care cuprinde două principale direcţii: intensificarea acţiunilor de control și măsuri legislative.”
Din cele de mai sus, ar fi de reținut faptul că ITRSV-ul se plângea atunci, ca și Garda Forestieră astăzi, de lipsa personalului de specialitate. Credem că adevărata problemă în această privință este calitatea pregătirii personalului existent, dar și, mai ales, buna-credință și bunele-intenții ale celor care formează structura aceasta, de la vlădică până la opincă. Sunt și aici, ca și la Romsilva, persoane plasate chiar și pe treptele ierarhice inferioare, pe care directorii nu îndrăznesc să le atingă nici măcar cu o floare, chiar dacă le prind cu cioara vopsită! În aceste condiții, degeaba ni se vorbește despre cum vor dumnealor, silvicultorii, “să elimine posibilele acte de corupţie din sistem.” Iată ce declara, cu o lună înaintea celor de la DAPP, mai precis în ziua de14 septembrie 2014, comisarul Nicolae Sărdărescu, inspector șef în Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea: „În urma verificărilor și cercetărilor efectuate de structurile de poliție avem cinci cazuri complexe privind tăiere ilegală, sustragere și vânzare fără documente legale a unui volum de aproximativ de 200.000 de metri cubi de material lemnos. Aceste ilegalități s-au produs în perioada 2009-2014.
Pe lângă aceste cercetări, am efectuat anchete și cu privire la împroprietăririle ilegale de pădure. La ora actuală avem o cauză complexă care vizează 2.000 de hectare de pădure retrocedată ilegal, nu pot spune zona, pentru că dosarul este în documentare.
Deci, o persoană privată solicita un anumit volum de masă lemnoasă sau o anumită suprafață, i s-a retrocedat mult mai mult decât a cerut, practic cu 2.000 de hectare, toate cu documente emise de către autoritățile locale, documente care nu aveau în spate nici cea mai mică justificare legală. Nu pot spune decât atât: că sunt implicate persoane care lucrează în instituții publice.
Avem un prejudiciu de opt milioane de euro. Avem date și despre alte suprafețe retrocedate ilegal și ne vom extinde cercetările și în aceste cazuri, este vizat în special nordul județului Vâlcea. Lucrăm în acest caz cu IGPR si cu ITRSV, pentru că este un volum imens aici. Pe parte de retrocedări am cerut sprijinul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Primele concluzii arată că 75% din tăierile din Valcea au fost operate ilegal. (…) Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) deține o bază de date foarte bine pusă la punct, are imagini luate de sus pe întreg teritoriul județului Vâlcea.” Prin simpla alăturare a celor două declarații se evidențiază ceea ce era de demonstrat, fără a mai fi nevoie de vreun comentariu.
Nu am negat nici un moment faptul că Romsilva mai face și lucruri bune, ca și Garda Forestieră uneori. Dar nu este rostul nostru și nici nu este sănătos să-i lăudăm pe oameni pentru că-și îndeplinesc sarcinile de serviciu, închizând ochii la pagubele de speriat pe care le produc, fie ei specializați în silvicultură sau în traseismul politic!
Andrei Stelian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *