Semnul electoral al USR a fost respins de BEC

Biroul Electoral Central a respins, vineri, semnul electoral al Uniunii Salvaţi România, pe motiv că nu se deosebeşte de cel al USB de la alegerile locale, aşa cum cere legea, în condiţiile în care fuziunea dintre cele două partide nu a fost finalizată la momentul depunerii cererii.

Potrivit legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, semnele electorale trebuie să se deosebească de cele anterior înregistrate de alte formaţiuni, având în vedere că ele aparţin de drept primei formaţiuni care a depus cererea. În acest caz, notează BEC, este vorba despre Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiune care a candidat la alegerile locale.

Biroul Electoral Central transmite că, la verificarea datelor din instanţă, pe 16 octombrie, când USR a depus cererea privind semnul electoral, fuziunea cu USB nu era finalizată printr-o hotărâre definitivă şi nu a fost înregistrată la Tribunal.

Din acest motiv, BEC a decis să respingă înscrierea semnului electoral al USR, care va trebui acum să îşi aleagă o nouă prezentare grafică.

„Respingerea siglei USR rezultă dintr-o ambiguitate care vine din procesul de fuziune. În acest moment fuziunea dintre USB şi USR nu este încheiată, şi motivul este că legile sunt neclare. Sperăm să se clarifice această neconcordanţă. Astăzi, vom face o nouă cerere către BEC, în care să existe un acord formal al meu, pentru preluarea siglei de la USB la USR, şi de asemenea vom depune, tot astăzi, o contestaţie în instanţă, la decizia BEC”, a spus Nicuşor Dan.

BEC a decis să respingă, de asemenea, şi semnele electorale ale Uniunii Ucrainienilor din România şi Uniunii Democrate a Tătarilor din România, admiţând în schimb înregistrarea semnelor electorale pentru Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară, Partidul România Unită şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, printre altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *