Posturi „mânărite“ la Primăria Lădeşti?

Cu numărul 2274 din 14.10.2016, Comisia de concurs recrutare funcționari publici afișa, la Primăria comunei Lădești, un “ANUNȚ Cu rezultatele selecției dosarelor depuse pentru concursul de recrutare pentru ocuparea funcței publice de execuție CONSILIER cls.I. grad profesional debutant la Compartimentul achiziții publice și investiții din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Comunei Lădești”.

Între ghilimele este preluat cu mare atenție textul din documentul afișat la primărie, care ne mai informează și că a fost “afișat azi 14.10.2016, orele 16,00”. Subliniez amănunul că 14 octombrie a fost o zi de vineri, sfârșit de săptămână, iar “orele 16,00” reprezintă momentul sfârșitului de program într-o zi normală de lucru în care, la ora patru după amiază, în primărie nu mai găsești pe nimeni. Vinerea, e program scurt, nu așa? de la prânz nu mai ai cu cine sta de vorbă, în zilele normale. Dar vineri, 14 octombrie, n-a fost o zi normală pentru  Primăria comunei Lădești. Excepțiile au început cu amănuntul că la o oră atât de târzie pentru obiceiurile înrădăcinate ale angajaților primăriei, fie ei funcționari publici sau nu, cineva se mai afla încă la locul faptei, cel puțin după cele scrise în anunțul citat. Ce făcea acel cineva acolo la o oră la care, conform “bunelor maniere”, ar fi fost de găsit prin bătătură, ori la cârciumă cu “băieții”? Evident, afișa, cel puțin în teorie, un afiș despre care știa sigur că nu va fi observant de nimeni mai devreme de luni dimineața, adică peste 40 de ore. Și, cu certitudine, în afară de cei care l-au conceput, n-a citit nimeni anunțul împricinat până luni către prânz! De câte ori într-o viață de om v-ați dus la primărie să citiți anunțurile, chiar cele care vă interesau direct, vinerea, după ora 16,00?

Apare acum întrebarea firească: și ce, dacă? De ce e atât de important momentul în care afișează Primăria o hârtie? Că oricum afișază, la vedere, tot felul de abureli care nu interesază pe nimeni. Lucrurile importante se afișează mai la dos și dispar repede! Ei, bine, Anunțul acesta are dichisul lui! Pentru că, iată ce ne comunică el: Primăria comunei Lădești scoate la concurs un post de Consilier la Compartimentul achiziții publice și investiții, adică acolo unde se cheltuiește mai abitir banul public. Conform procedurii, candidații la ocuparea postului depun cererile de participare la concurs însoțite de documente prin care să docedească faptul că au studiile potrivite pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor de serviciu. O comisie, care ar trebui formată din specialiști în domeniu, analizează dosarele și procedează la o selecție a acestora înainte de concurs, pentru a evita situațiile în care se înscriu și persoane fără studii de specialitate. În cazul nostru, pentru concursul de la Primăria Lădești s-au înscris trei persoane, după cum urmează:

Cu cererea nr. 1469 din 11.10.2016, STANCIU Melania, JURIST.

Cu cererea nr. 1472 din 12.10.2016, ANDREI Stelian, LICENȚIAT ÎN ȘTIINȚE ADMINISTRATIVE în domeniul ȘTIINȚE SOCIALE ȘI POLITICE / ȘTIINȚE ADMINISTRATIVE cu specializarea ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ.

Cu cererea nr. 1473 din 12.10.2016, CISMARU-CROCE Gheorghe, INGINER AGRONOM.

Se vede dintr-o privire că printre cei trei se găsește și un specialist în administrație publică, în plus și locuitor al comunei Lădești. Primăria, ca instituție, este vârful de lance al Administrației Publice Locale, postul scos la concurs presupune cunoștințe specifice în domeniul Ad­ministrației Publice, toate par a fi în regulă, dar nu sunt! Anunțul afișat vineri la ora 16,00 ne aduce la cunoștință că, dintre cei trei candidați, i se interzice până și participarea la concurs specialistului în ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ! În schimb, sunt admiși ceilalți doi, doamna JURIST și domnul INGINER AGRONOM. Se poate face contestație, în termen de 24 de ore de la data afișării, la Primăria Lădești! Ați socotit și dumneavoastră 24 de ore începând de vineri, ora 16,00? Și? Unde puteți depune o contestație de vineri seara până sâmbătă seara? Funcționarii sunt liberi, nu așa? Într-o lume normală, termenul de contestație ar fi curs numai în zilele lucrătoare. Dar am aflat de mult că noi nu suntem normali! Dacă am fi fost normali, Pre­ședintele Comisiei de Concurs, pe numele lui Ion ENUȚĂ, n-ar fi îndrăsnit nici în glumă să afișeze Anunțul vineri, mult după încheierea programului de lucru cunoscut, ar fi făcut afișajul luni dimineața, în văzul tuturor, cu surle și trompete, ca un om cinstit! Dar cum să justifici mitocănia pe care au pus-o la cale? Iată ce scrie la “Motivul respingerii”: “Neîndeplinirea condițiilor specifice pentru ocuparea funcției publice – art 54 lit. g. L. 188/1999 r2. Candidatul este licențiat în științe administrative, în domeniul științelor sociale și politice / științe administrative, specializarea admi­nis­trație publică, care nu corespunde cu specializările solicitate – juridică, economică sau tehnică.”

Așa încearcă să ne aburească Președintele Comisiei de Concurs. Într-o țară atât de plină de președinți, nu e de mirare că președintele unei comisii din Lădești se declară buricul pământului, de mirare ar fi să-l și ia cineva în serios! Faptul că a încercat, împreună cu primarul și cu ceilalți membri ai comisiei, să înlăture din cursă tocmai candidatul care știe meserie, mie unul îmi pune mari semne de întrebare cu privire la modul în care se urmărește risipirea banului public prin intermediul compartimentului Achiziții publice și investiții din Primăria Lădești. Teama de com­petență se manifestă numai la oamenii care au ceva de ascuns. Îi sfătuiesc foarte insistent pe cei doi “candidați” care au fost păstrați pe listă să-și retragă de urgență dosarele. Cu atât mai mult cu cât a devenit foarte evident faptul că postul acesta a fost pregătit și “mânărit”pentru unul dintre ei. Cred cu tărie că nu inginerului agronom i se pregetește un loc la căldurică, ci doamnei Melania STANCIU. Agronomul a fost invitat pe listă ca să nu rămână doamna singură. Retrageți-vă urgent din mizeria asta, doamnă! Nu vă așteaptă un loc la căldură în gașca de-acolo, ci unul la răcoare! Dacă aveți cu adevărat o specializare în drept, înțelegeți cu precizie ce vă spun. Și chiar fără să fi trecut prea des pe la școală, un om cu inteligență medie nu are nevoie de desene ca să priceapă ce se petrece. Din acest moment, sunteți în lumina reflectoarelor pentru ani mulți. Journaliștii de investigații nu  mai scapă de sub lupă nici persoanele implicate în povestea asta, nici felul în care se mânuiesc banii la Lădești. Rămânând pe lista rușinii în condițiile date, vă trans­formați, dintr-o persoană onorabilă, în inamicul public, nu cred că asta vreți să faceți cu viața dumneavoastră! Desigur, felul în care a fost afișat anunțul nu este illegal în sine, este numai scandalos și complet immoral! Dar respingerea dosarului specialistului în administrație publică pe baza argumentelor prezentate sub semnătura Președintelui de comisie de concurs Ion ENUȚĂ, da, este o ilegalitate care, evident, se pedepsește, ar putea să le comunice doamna jurist de la cât la cât! În motivare se spune textual că îi resping omului dosarul pentru că ”specializarea administrație public nu corespunde cu specializările solicitate”.

Acest argument este netemeinic și face ca întreaga acțiune a Comisiei din primăria Lădeși să fie ilegală. În Suplimentul de Diplomă de Licență pe care Comisia l-a avut la dosar, se vede clar că printre materiile de studiu ale candidatului respins se numără și Dreptul Administrativ, și Dreptul Economic, și Dreptul Comercial și toate cunoștințele calificate drept ”tehnice” în Administrația Publică, pe care nu mă voi obosi să le transcriu aici pentru că sunt pe cât de numeroase pe atțt de importante.

Închei articolul de azi cu o vorbă a bunicilor noștri: “Decât cu un prost la câștig, mai bine cu un deștept la pagubă!” Ancheta continuă.

Dumitru Negulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *