INS: În următoarea perioadă urmează disponibilizări în comerţ şi construcţii

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o creştere moderată a activităţii în toate sectoarele economice, cu excepţia construcţiilor, în perioada octombrie-decembrie şi la o scădere a numărului de salariaţi în sectorul de comerţ şi în construcţii, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o creştere a activităţii în toate sectoarele, cu excepţia construcţiilor,  pentru perioada septembrie-noiembrie . Singura schimbare o reprezintă situaţia din comerţ, unde managerii aşteptau o deteriorare a situaţiei economice, informează News.ro.

Cea mai mare creştere a activităţii, în intervalul octombrie-decembrie, este aşteptată în servicii, cu un sold conjuctural de +8%, comparativ cu +10% în intervalul anterior.

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

De asemenea, în industria de prelucrare şi în comerţ, managerii se aşteaptă la o creştere uşoară a activităţii în ultimele trei luni ale anului, cu un sold conjuctural de +6%,

„Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere mai semnificativă (sold conjunctural +31%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor, tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -21%)”, se arată în raportul INS.

În cazul industriei, sector în care soldul era +14% în raportul anterior, s-a înregistrat o deteriorare a aşteptărilor, în timp ce anticipaţiile din comerţ s-au îmbunătăţit considerabil în ultima lună, în condiţiile în care, în raportul din septembrie, soldul conjunctural era de -26%.

În schimb, managerii au aşteptări pesimiste în privinţa activităţii din construcţii, cu un sold conjunctural de -22%, situaţie obişnuită la finalul toamnei, când activitatea din construcţii scade semnificativ.

Managerii prevăd o stabilitate a forţei de muncă în industrie şi servicii şi o scădere în comerţ şi mai ales în construcţii.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o scădere a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de -9%, deşi se aşteaptă o creştere a activităţii, în timp ce în construcţii aşteptările sunt chiar mai slabe, cu un sold conjunctural de -12%.

În servicii şi în industrie sunt estimate creşteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +5%, respectiv +3%.

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere moderată a preţurilor în comerţ până în luna decembrie, cu un sold conjunctural de +11%, şi la stagnări ale preţurilor în celelalte sectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *