Încotro se va îndrepta Moldova? Spre Rusia sau Europa

Duminică cetățenii din Republica Moldova au fost chemați la vot pentru ași alege viitorul președinte. După numărarea aproape a tuturor buletinelor de vot, Igor Dodon, candidatul prorus, a obţinut 48,26% din voturile exprimate, iar rivala sa proeuropeană Maia Sandu a obţinut 38,42%.

Având în vedere că niciunul nu a obţinut o majoritate, turul doi al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc pe 13 noiembrie între Dodon şi Sandu, informează The Associated Press, citat de News.ro.

Alegerile prezidenţiale de duminică au fost primele alegeri prezidenţiale directe organizate în ultimii 20 de ani în această fostă republică sovietică.

Igor Dodon, care se pronunţă pentru relaţii mai apropiate cu Moscova, s-a angajat să ”restabilească relaţii ample de prietenie cu Rusia”.

Maia Sandu, o fostă economistă de la Banca Mondială (BM) şi o reprezentantă a mişcării proeuropene, a promis o luptă dură împotriva corupţiei endemice. Ea a fost lăudată pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *