Muzeul Satului Vâlcean, locul unde toamna e mai frumoasă, iar sufletul la el acasă…

copimg_6883_4_5_tonemapped1Când îmi vine foarte tare dor de tot ce au mai frumos locurile astea în care m-am născut și am crescut, de viața aceea plină de înțelesuri, de sacru, de credință, de frumos, de liniște și simplitate fac o plimbare pe la Muzeul Satului Vâlcean. Niciunde nu-i mai frumoasă natura și mai fericit sufletul! De cum intru aici, atmosfera autentică de țară mă cuprinde imediat și îmi aduc aminte de tot ce mi-a bucurat copilăria.

Această extraordinară lume a satului a fost clădită începând cu anul 1966, în jurul culei Bujoreni, dar a funcționat ca muzeu de abia din anul 1974.

copimg_67921S-a urmărit reconstituirea unui sat autentic vâlcean, total funcțional, care să cuprindă elemente din toate sectoarele vieții de la țară: gospodării, construcții cu utilitate socio-culturală, meșteșuguri, construcții specializate.

În cadrul muzeului se găsesc 42 de locuințe, dintre care se remarcă în mod deosebit casele cu foișor din zona etnografică Horezu (din comunele Măldărești, Stoenești, Bărbătești), gospodăriile specializate în viticultură, transferate din zona Drăgășani (satele Prundeni, Olteanca), în pomicultură (comunele Alunu, Tomșani, Cernișoara) ori în creșterea animalelor din zona montană (satele Boișoara, Păscoaia-Brezoi). Clădirea Școlii Primare ne întâmpină încă de la intrare și ne prezintă o mică fărâmă din felul în care copiii de la începutul secolului al XX-lea învățau carte. Formată din două săli de clasă, un hol și o cancelarie, clădirea este un model tipic promovat de ministrul învățământului din acea perioadă, Spiru Haret. copimg_6877_8_9_tonemappedCu siguranță nu scapă ochiului hanul, construit în anul 1899 și adus din satul Săliște, din comuna Malaia și scrânciobul din fața lui, din comuna Stoenești. În afară de acestea mai găsim o biserică din lemn, construita la 1785 și transferată din comuna Nicolae Bălcescu, o primărie rurală, troițe de drum, transferate din localitățile Govora-sat și Fețeni, fântâni de hotar, stupine de albine, o stână transferată din muntele Smeurat, un conac de vie transferat din comuna Fârtățesti, foișoare de pază etc.

De asemenea, în cadrul muzeului găsim ateliere mesteșugărești, cum ar fi atelierul de olărit din centrul Vlădești (secolul XX), atelierul de dulgherie-tâmplarie (secolul XX) din satul Șerbănești, comuna Sălătrucel, atelierul de prelucrarea părului de capră (începutul secolului al XX-lea), din satul Curtea, comuna Popești, precum și un atelier de fierărie din comuna Prundeni.

copimg_6947_8_9_tonemapped2Sunt de semnalat și instalațiile tehnice – morile de mână și de apă din zona etnografică Loviștea, cazanele pentru țuică din localitățile Stoenești și Buda, piva din localitatea Costești, cuptorul pentru uscat prune din satul Muiereasca de Sus sau o serie de instalații pentru obținerea vinului (teascuri, linuri etc.), organizate în cadrul unor gospodării de viticultori, transferate din localitățile Mitrofani, Olteanca, Prundeni, din zona podgoriei Drăgășani.

Elementul central al muzeului este Cula Bujoreanu, o locuință fortificată cu rol de apărare împotriva turcilor sau a tâlharilor. copimg_6904_5_6_tonemapped1Aceasta a făcut parte din categoria culelor de refugiu, cu rol de apărare doar în caz de nevoie. A fost ridicată de boierul Preda Bujoreanul în anul 1812. La un moment dat, construcția a ajuns în posesia negustorului vâlcean Matache Temelie. Culele, monumente deosebite de arhitectură, sunt din păcate pe cale de dispariție. Aproape jumătate din cele existente în prezent sunt în stare de degradare avansată. Culele oltenești împresionează prin cerdacul împodobit cu coloane, aflat la înălțimea etajului.

Colecția muzeului e întregită de valoroasa noastră artă populară, reprezentată prin decorarea interioarelor locuințelor, în cadrul atelierelor meșteșugărești, prin piesele textile sau de ceramică, din lemn, metal, de iconografie și mobilier popular.

Articol realizat de Alina NENU

sursa foto: BOGDAN DUNA PHOTOGRAFY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *